Direktør for de internasjonale markedene Knut Gustavsen i eSmart Systems (t.v.) og direktør for strategisk innovasjon Bill Clarke i The Energy Authority under avtaleinngåelsen foran pilotprosjektet i Jacksonville i Florida i juni 2016. Foto: eSmart Systems

Halden-bedriften eSmart Systems har sammen med Microsoft kapret en omfattende rammeavtale med en amerikansk kraft-IT-bedrift. Avtalen åpner mot et marked med 52 energiselskaper og rundt seks millioner sluttbrukere.

Den amerikanske kraft-IT-bedriften The Energy Authority (TEA) betjener sine åtte eierbedrifter (utilities) i tillegg til ytterligere 44 energibedrifter som kjøper deres tjenester innen analysetjenester, porteføljeforvaltning, forretningsutvikling og økonomistyring. Disse 52 energibedriftene representerer 3–4 prosent av det totale amerikanske markedet, som består av nærmere 166 millioner kunder.

TEA skrev i april under en rammeavtale med eSmart Systems og Microsoft, som åpner for leveranser av eSmart Systems avanserte analyseverktøy rettet mot stordatautnyttelse (big data). Direktør og ansvarlig for det internasjonale markedet, Knut Gustavsen, forteller at de vant rammekontrakten i skarp konkurranse med store og kapitalsterke aktører som Oracle, AutoGrid, C3 og Bit Stew.

Fleksibilitet og ydmykhet

– Det anser vi som en solid fjær i hatten, selv om vi har Microsoft og deres Azure-teknologi med på laget. Jeg tror TEA valgte oss blant annet fordi vi kunne dokumentere fleksibilitet,. og ikke minst stor ydmykhet og gehør overfor kundenes spesifikke behov for skreddersydde løsninger.

eSmart Systems har siden i fjor sommer gjennomført et pilotprosjekt (POC – «proof of consept») hos Jacksonville Energy Authority, et av eierselskapene til TEA. Resultatet var altså at de stakk av med den ettertraktede rammekontrakten.

eSmart Systems har allerede fått flere forespørsler og har satt i gang med å levere stordata- og analyseverktøy til flere av selskapene i TEA-gruppen. I første rekke gjør det dette fra TEAs hovedkontor i Jacksonville (Florida), men Gustavsen forteller at de også planlegger å etablere seg ved TEAs regionkontor i Seattle (Washington).

Samme som i Norge

Produktene som eSmart nå har fått gjennomslag for i det amerikanske markedet, er omtrent det samme som de har implementert balnt annet hos sine norske kunder i Norgesnett, Ringerikskraft, Glitre og Sogn og Fjordane Energi. – I tillegg er amerikanerne svært interesserte i tjenestene og produktene vi har utviklet i samarbeid med våre dronepartnere. Dette området er kanskje aller hetest der borte akkurat nå.

Gustavsen forteller at de nå satser på å utvikle bedriften til å kunne betjene både det amerikanske og det europeiske markedet. Det vil bety en betydelig vekst og etablering av kontorer for å betjene lokale markeder. I dag er det rundt 60 personer som er ansatt i bedriften, med hovedkvarter på Remmen utenfor Halden.