Lyse skal teste ut framtidens strømnett i Stavanger sentrum og søker nå etter 30 kunder i et pilotprosjekt. (Foto: Lyse)

Lyse skal teste ut framtidens smarte strømnett i Stavanger sentrum. En del av prosjektet er å kartlegge mulighetene for energieffektivisering hos næringskunder i sentrum. Målet er å få med 30 kunder i en pilot.

Kilde: Lyse

I henhold til planen skal det være med 10 næringskunder med høyt energiforbruk og 20 kunder med mer gjennomsnittlig forbruk. Næringskundene som blir med i piloten vil få ti timer med gratis rådgivning.

– Vi vil kartlegge og analysere bygning og teknisk anlegg. Deretter vil vi anbefale tiltak for å redusere energiforbruket hos kunden. Kundene får et dataprogram som gir dem mulighet for å følge opp tiltakene og se om de gir utslag i lavere strømforbruk, sier prosjektleder for kundepiloten Tor Arne Fjogstad i Lyse. 

Invitasjon til å bli med i piloten ble gitt under et frokostmøte i regi av Grønn by nylig, og flere større næringskunder har meldt sin interesse. Det er også sendt ut invitasjonsbrev til flere næringskunder.

Demonstrasjonsprosjektet er ett av de største som kjøres innen smartgrid-løsninger i Norge. Smartgrid er betegnelsen på strømnett som er mer «intelligent» fordi det blir brukt teknologi for blant annet fjernstyring, måling og overvåking av anlegg. Totalt 30 nettstasjoner i Stavanger sentrum samt utvalgte steder i Sandnes blir oppgradert.

– I prosjektet får vi testet ut nytteverdien av smartgrid-teknologi kombinert med nye automatiske strømmålere hos kunder i et større område. For oss er det spennende å se på mulighetene for å redusere effekttopper som typisk er i strømnettet morgen og ettermiddag når alle bruker strøm samtidig, sier avdelingsleder Siri T. Ravndal i Lyse.

Prosjektet er støttet av Enova. Ombyggingen av nettstasjoner er inne i sluttfasen. Det gjenstår nå ombygging av fem nettstasjoner i Stavanger sentrum og fire nettstasjoner i Sandnes kommune.

Bildetekst: