Ved å bytte ut de gamle lyspærene med LED-lamper sparer du både penger og miljøet. (Illustrasjonsfoto: LOS Energy)

Hele ti prosent av strømforbruket i norske hjem går til belysning. En vanlig familie bruker dermed rundt 2500 kilowattimer i året på lys. Bytter du til LED-lamper kutter du energiforbruket, og sparer både penger og miljøet.

Kilde: LOS Energy

Enkelte beskriver LED som det største som har skjedd innen belysning siden elektrisk lys ble oppfunnet. LED-lamper har flere fordeler. Den viktigste er at de er svært energieffektive. Mens de gamle lyspærene med glødetråd omsatte omkring fem prosent av energiforbruket til lys, og resten til varme, er det tilsvarende for LED-lampene rundt 80 til lys. Det betyr at en 7 watt LED-pære gir omtrent samme lysmengde som en 60 watt «gammeldags» lyspære. Levetiden for LED-pærene er også mye lengre. Mens de gamle lyspærene hadde en levetid på 1000 – 2500 timer, er levetiden for en LED-lampe fra 15000 timer og oppover.

Utviklingen på LED-lamper de siste årene har vært stor. Mens de første LED-lampene ga et kaldt hvitt lys, kan de i dag fås i flere fargetoner som blant annet ligner lyset fra glødelamper. Anlegg med LED-belysning kan også utføres med dimming, akkurat som vanlige glødelamper.

Noe av ankepunktet mot LED-lamper er at det er dyrere i innkjøp. Samtidig er det også forskjeller både i pris og kvalitet. Når levetiden til LED-lamper er opptil ti ganger lengre en tradisjonelle gløde- og sparepærer, betyr det at man raskt tjener inn denne merkostnaden. LED-lamper er også mer robuste og tåler vibrasjoner bedre enn tradisjonelle pærer. Bytter du ut gamle lyspærer med nye LED-pærer, vil du derfor raskt kutte strømutgiftene.