Høyere kraftpris, kombinert med høyere kraftproduksjon, er hovedårsaker til det gode resultatet BKK har oppnådd i første kvartal. (Illustrasjonsfoto: BKK)

BKK sitt konsernresultat for 1. kvartal 2017 er 381 millioner kroner, en økning på 89 millioner kroner fra samme periode i fjor. Driftsresultatet er 206 millioner kroner høyere enn i samme periode i 2016.

Kilde: BKK

– Resultatbedringen skyldes i stor grad høyere kraftpris og høyere kraftproduksjon, sier konsernsjef Jannicke Hilland.

I første kvartal var områdeprisen 30,8 euro/MWh, mot 22,2 euro/MWh 1. kvartal 2016.  Vannkraftproduksjonen var ca. 8 prosent høyere enn 1. kvartal i fjor.

– Det er også positivt at overføringsinntektene er høyere enn for tilsvarende periode i fjor. Høyere nettleietariffer fra og med 1. juli 2016 har medvirket til dette. Siden 2010 har nettleien vår vært uendret, til tross for økte avgifter til staten og økt investeringsbehov. Etter prisøkningen er vi fortsatt blant de nettselskap i Norge som har lavest nettleie, forteller Hilland.

Kraftleveringen i BKKs nettområde (regionalnettet) utgjorde 2 846 GWh i 1. kvartal 2017 som tilsvarer en nedgang på 3,3 prosent i forhold til samme periode i 2016. Det totale forbruket fordeler seg på alminnelig forsyning med 55,7 prosent, leveranse til industri med 37,4 prosent og leveranse til tilgrensende nettselskap med 6,8 prosent.

Telekominntektene i konsernregnskapet er redusert i forhold til tilsvarende periode i fjor, som følge av at BKKs telekomsatsing i privatmarkedet fra 1.7.2016 er overført til Bergen Fiber.  Resultatbidrag fra Bergen Fiber inngår i inntekt på investering i tilknyttet selskap og felleskontrollert virksomhet i konsernregnskapet.

I 2. kvartal 2017 slås entreprenørvirksomheten i Mørenett  sammen med BKK Enotek. Sammenslåingen medfører at antall ansatte i BKK Enotek øker med 55. BKKs eierandel i BKK Enotek vil etter sammenslåingen være 77 prosent, mens Tafjord Kraft og Tussa Kraft vil eie resterende andel. Sammenslåingen vil skape synergieffekter for begge parter, i tillegg til å ivareta myndighetenes fremtidige krav om nettvirksomhetenes tillatte virksomhetsområder.

Utsikter fremover
Ved utgangen av 1. kvartal 2017 viste den hydrologiske balansen i Norden en tilnærmet normal situasjon. Styret forventer at Norden i en normalsituasjon vil være preget av kraftoverskudd og relativt lave priser i årene som kommer. De lave prisene utfordrer den norske fornybarnæringen. BKK møter de lave prisene og endringene i markedene og rammebetingelser med målrettet arbeid med kostnadsforbedringer.

Digitalisering blir kritisk kompetanse fremover for å styrke konkurranseevnen og øke lønnsomheten. BKK har behov for et stort digitalt løft de neste årene og har vedtatt en overordnet digitaliseringsstrategi. Digitalisering skal støtte forretningsvirksomheten slik at BKK kan drives effektivt og være en attraktiv samarbeidspartner, samtidig som konsernet raskt kan iverksette forbedringstiltak og reagere på endringer i bransjen.