En nasjonal ramme for vindkraft kan bidra til å fremme utvikling av norsk vindkraft, dersom den utarbeides med de rette forutsetningene, mener Energi Norge. (Illustrasjonsfoto Multiconsult)

Samtidig som NVE nå skal identifisere egnede områder for vindkraftutbygging i Norge, må det utredes hvordan den såkalte nasjonale rammen i praksis skal bidra til mer effektive og forutsigbare konsesjonsprosesser, mener Energi Norge.

Kilde: Energi Norge

Regjeringen har et uttalt mål om å legge til rette for langsiktig utvikling av lønnsom vindkraft i Norge. Som et ledd i dette og som en oppfølging til energimeldingen, har de gitt NVE i oppdrag å utarbeide en nasjonal ramme for vindkraft.

Denne skal identifisere større områder som egner seg for utbygging, med utgangspunkt i vindressurser og nettkapasitet, veid opp mot miljø- og samfunnshensyn.

– En slik ramme kan bidra til å fremme utvikling av norsk vindkraft, dersom den utarbeides med de rette forutsetningene. Hvis ikke, er det en risiko for at resultatet blir det stikk motsatte av intensjonen, sier Sigrid Hjørnegård, direktør for fornybar energi, klima og miljø i Energi Norge.

Må gir rom for kreativitet

Energi Norge har sendt NVE et brev med 10 konkrete punkter for hvordan rammen kan bli et positivt bidrag i det grønne skiftet.

– Vindkraftteknologi har hatt en fantastisk utvikling og kostnadene fortsetter å synke. Norske vindressurser er de beste i Europa, og vindkraft og vannkraft kompletterer hverandre og er perfekte partnere i et fornybart kraftsystem, sier Hjørnegård.

Nettopp derfor må rammen etableres med et «positivt utgangspunkt», der bare de områdene som definitivt ikke egner seg til vindkraftutbygging utelukkes, mener Energi Norge.

– Utover dette bør rammen være så bred som mulig, slik at det åpnes for kreativ prosjektutvikling i så mange kommuner og blant så mange grunneiere som mulig. Markedsaktørene er selv de beste til å bedømme de tekniske og økonomiske forholdene, sier Hjørnegård.

Elektrifisering for klima

Energi Norge forventer at norsk vindkraft vil kunne bygges på kommersielle vilkår også når nye norske fornybaranlegg ikke lenger vil motta elsertifikater etter 2021.

– Dette forutsetter imidlertid økt etterspørsel etter norsk fornybar strøm slik at den tas i bruk i klimaets tjeneste. Viktige tiltak er elektrifisering av transportsektoren, etablering av datasentre, vekst i kraftforedlende industri og økt tilgang til landene rundt oss, avslutter Hjørnegård.