Slik kan et bølgekraftverk fra Havkraft se ut, men selskapet har også flere andre konsepter. Illustrasjon: Havkraft

Måløy-selskapet Havkraft har siden 2014 testet sin egenutviklede teknologi for bølgekraft med gode resultater. Sammen med HydroWave i Fjaler har de nå tegnet sin første kontrakt på et bølgekraftverk.

– Testingen har vært vellykket. Vi har fått nok fakta på bordet til å bekrefte at konverteren vår fungerer, sier gründer og daglig leder Geir Arne Solheim i Havkraft AS til Energiteknikk.

Solheim vil foreløpig ikke si hvem kontraktspartneren er, bortsett fra at det er en norsk kunde.

Gründer og daglig leder av Havkraft AS, Geir Arne Solheim, har jobbet med å utvikle bølgekraftteknologien i 19 år. Foto: Geir Arne Solheim

Drives av lufttrykk
Teknologien er kalt H-WEC, som står for Havkraft Wave Energy Converter. Piloten er et skip med fire konvertere inne i separate kammer som stikker ned i vannet, med ulik og optimalisert dybde og vinkel for å fange opp et bredt spekter av bølger i havet. Innovasjon Norge har støttet pilotprosjektet.

Installasjonen har ingen deler som beveger seg i sjøen, bortsett fra bevegelsene på grunn av sjøgang. Når vannsøylen stiger og synker, oppstår henholdsvis over- og undertrykk som driver turbinene. Piloten yter 200 kW.

Settes i nettverk
Havkraft har flere konsepter. Ett av dem er å bygge flere enheter på 1 MW hver som kan stå alene eller settes sammen i et nettverk mot en «mor-enhet». Teknologien utnytter et stort spenn av frekvenser i vannet og er ikke avhengig av store bølger.

Piloten er et ombygd skip med fire konvertere i baugen. Det har produsert kraft siden 2014. Foto: Havkraft

– Kraftverket kan utnytte små, mellomstore og store bølger. Det kan ligge på en skjermet plass, så vi må ikke ut på Stad selv om vi kan, sier Solheim.

Bølgedemping
Han fremhever at H-WEC har en tilleggsfunksjon ved at bølgekraftverket også kan være bølgedemper, for eksempel som en molo der man tar bort bølgene fra «toppen og ned», samtidig som det produserer svært billig strøm.

Bølgekraftverket kan også være supplement ved elektrifisering av offshoreinstallasjoner, alene eller sammen med vind- og tidevannsteknologi. Av den grunn har vindkraftorganisasjonen Norwea blitt partner sammen med flere andre organisasjoner som representerer industri og innovasjon.

Støttet med 7,7 mill. kr
Havkraft AS eies av Geir Arne Solheim, Fjord Invest, Stadyard, Ulvesund Elektro, Kvernevik Engineering og Frequency. Samarbeidsselskapet HydroWave AS er eid av Frequency, Sogn Industri, Aveja, KOJ Holding, Lutelandet Invest, Kjelda Holding og Klaus Edler Services.

I 2013 og 2015 fikk Havkraft til sammen 7,7 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge til pilotprosjektet, som i alt har kostet 16 millioner kroner.

Bølgekraftverket til Havkraft kan kombineres med vind- og tidevannsteknologi, for eksempel som supplement ved elektrifisering av offshoreinstallasjoner. Illustrasjon: Havkraft

Satser på norsk industri
Meningen er at norske industribedrifter skal bygge bølgekraftverkene.

– Hele verdikjeden er basert på norske aktører. Vi satser på mest mulig hyllevare rundt konverteren samtidig som vi tilbyr kundene skreddersøm gjennom vårt modulbaserte system. Det europeiske havrommet har vært preget av norske aktører i over tusen år, og slik vil vi ha det i fremtiden også innen fornybar energi, sier Solheim.

Forbereder forprosjekt
Han gir et eksempel på hva et 1 MW bølgekraftverk kan yte under gitte forutsetninger:

Et middels eksempel har en absorbsjonsbredde (bølgefront) på 30 meter, 30 kW per meter og 30 prosent virkningsgrad. En slik enhet vil da kunne produsere 2,4 GWh årlig.

Energikostnaden blir særlig lav dersom konverterne bygges inn i offshorefartøy eller installasjoner, og inntjeningen blir ekstra høy dersom man skal erstatte diesel. Ved å sette sammen flere enheter i et nettverk som legges ut på mer utsatte steder, vil produksjonen økes tilsvarende.

– Den første kontrakten vår er signert. Vi jobber nå med detaljene og vil lage et forprosjekt for å få løste utfordringene på best mulig måte, sier Geir Arne Solheim, som har arbeidet med bølgekraftkonseptet i 19 år.