I konkurranse med 13 andre byer blir Oslo Europas miljøhovedstad i 2019. (Foto: Tore Halvorsen)

Oslo danket ut 13 andre byer i kampen om å få være Europas miljøhovedstad i 2019. Nå starter planleggingen, og du oppfordres til å bli med.

Av: Marianne Alfsen

– Å bli kåret til Europas miljøhovedstad er en fantastisk mulighet, sier Simone Raskob.

Som prosjektleder for «European Green Capital  – Essen 2017» og leder av Essen kommunes miljøetat, vet hun hva hun snakker om.

– Det er en mulighet til å vise frem hva dere har fått til, og til å være en rollemodell for andre. Men det er også en inspirasjon for å ta et enda større skritt inn i en grønnere fremtid, sier Raskob.

Best i 8 av 12 kategorier

Det var nettopp i Essen at Oslo ble tildelt den gjeve tittelen, i skarp finalekonkurranse med fire andre byer. Totalt søkte 14 byer om å bli Europas miljøhovedstad i 2019. I finalen konkurrerte Oslo mot Gent (Belgia), Lahti (Finland), Lisboa (Portugal) og Tallinn (Estland). Oslo kom også til finalen om å bli Europas miljøhovedstad 2016, men ble slått på målstreken av Ljubljana. Denne gang skåret Oslo høyest av alle på hele åtte av 12 kategorier – blant annet transportløsninger, avfallshåndtering og luftkvalitet.