Italienske Falck Renewables kjøper 80 prosent av norske Vestavind Kraft. (Illustrasjonsfoto: Tafjord)

Det italienske selskapet Falck Renewables kjøper 80 prosent av vindkraftprosjektene Hennøy i Bremanger og Okla i Selje av Vestavind Kraft.

Kilde: Tafjord

Vestavind Kraft ble etablert i 2005 for å utvikle vindkraftprosjekt på vegne av eierne. Det er selskapene SFE Produksjon, Tafjord Kraftproduksjon og Sognekraft, gjennom Svelgen Kraft Holding, som står bak Vestavind Kraft. Vindkraftselskapet har så langt ikke bygget ut vindkraftparker, men har konsesjon på flere prosjekter: Okla i Selje, Hennøy i Bremanger, Lutelandet i Fjaler og Bremangerlandet. I tillegg eier selskapet nær halvparten av Haram Kraft i Haram kommune.

To av fem prosjekt inkludert
Svelgen Kraft Holdning har nå oppnådd enighet med det italienske fornybarselskapet Falck Renewables om salg av 80% av de to prosjektene Hennøy og Okla. Disse prosjektene har en planlagt installasjon på 70 MW, noe som kan gi en årlig produksjon på 230 GWh. Dette tilsvarer strømforbruket til 11 000 husstander. Gjennomføringen av salget er imidlertid avhengig av flere forutsetninger, blant annet en endelig godkjenning av transaksjonen i Falck Renewables sitt styre.

Behovet for kapital er årsaken til at Svelgen Kraft Holding nå selger majoriteten av eierandelene i de to prosjektene. I pressemeldingen selskapet sendte ut i går, påpekes det at eierne har store vannkraftporteføljer som også krever kapital. Det har derfor vært jobbet aktivt med å finne eksterne investorer som kan bidra til realisering av de verdiene som ligger i vindkraftprosjektene. Dette har selskapet nå lykkes med.

Skifter navn
Vestavind Kraft som er lokalisert på Sandane, vil skifte navn til Falck Renewables Vind AS. Dette selskapet vil bli eid 80% av Falck Renewables og 20% av Svelgen Kraft Holding. Det er i dette selskapet det videre arbeidet for å realisere vindkraftparkene Hennøy og Orkla er tenkt gjennomført.

Vestavind Kraft sine resterende prosjekter, Lutelandet, Haram og Bremangerlandet, er ikke omfattet av salget, og vil bli overført til Svelgen Kraft Holding. Dagens ansatte vil bli overført til et nyopprettet selskap under Svelgen Kraft Holding, Vestavind Energi. Der skal de følge opp eierselskapet sine resterende vindkraftportefølje, og i tillegg selge konsulenttjenester innen vindkraft.

Om Falck Renewables
Falck Renewables er notert på børsen i Milano i Italia, og har utviklet en rekke prosjekter innen fornybar energi i land som Italia, Spania, Frankrike og Storbritannia. De er en del av Falck-konsernet – en stor industriell aktør med ei mer enn 100 år lang historie, og var blant de første til å produsere elektrisitet i Italia.