ABB skal oppgradere strømforbindelsen Konti-Skan mellom Sverige og Danmark for 30 millioner dollar. (Foto: ABB)

ABB AbilityTM MACHTM-kontrollsystemet øker overføringskapasiteten i oppgraderingen av den svensk-danske Konti-Skan-forbindelsen.

KIlde: ABB

ABB har vunnet en ordre på rundt 30 millioner dollar fra Svenska Kraftnät i Sverige og Energinet i Danmark. ABB skal oppgradere vern- og kontrollsystemet for HVDC-forbindelsen Konti-Skan med sin nyeste ABB Ability MACH-teknologi. Ordren ble bokført i andre kvartal 2017.

Konti-Skan-forbindelsen ble bygget for 52 år siden, som den første kraftforbindelsen mellom Sverige og Danmark. Forbindelsen utløste mange fordeler ved et felles kraftnett, i tillegg til funksjonaliteten som HVDC-teknologien gir. Likestrømssystemet har gjort det mulig å utveksle fornybar vannkraft og vindkraft i flere tiår. Installasjonen av ABBs nyeste MACH vern- og kontrollsystem vil forlenge levetiden til HVDC-forbindelsen og øke tilgjengelighet, forsyningssikkerhet og energieffektivitet takket være avanserte digitale løsninger.

Det avanserte ABB Ability MACH-systemet fungerer som hjernen til HVDC-forbindelsen. Den overvåker, kontrollerer og verner den sofistikerte teknologien i stasjonene og sikrer forsyningssikkerhet og energieffektivitet. Systemet inneholder avanserte feilregistrerings- og fjernkontrollfunksjoner.

– Vi er glade for å kunne implementere vår nyeste ABB Ability MACH-styringsteknologi når denne historiske HVDC-forbindelsen skal oppgraderes. Dette øker muligheten for mer handel med strøm og overføring av strøm fra fornybare energikilder som gir ren og pålitelig strømforsyning til forbrukerne, sier Claudio Facchin, leder for divisjon Power Grids i ABB. – Prosjektet understreker vårt strategiske fokus på service og digital teknologi og styrker vår markeds- og teknologiledende posisjon innenfor HVDC og gjør oss til en foretrukket partner i byggingen av et sterkere, smartere og grønnere kraftnett.

Konti-Skan ble bygget i to faser, med Konti-Skan 1 i 1965, etterfulgt av Konti-Skan 2 i 1988. ABBs teknologi vil gjøre det mulig for de to forbindelsene å jobbe sammen som ett enkelt system. Den totale systemoppgraderingen inkluderer utskifting av kontrollsystemet. ABB er ledende innenfor store HVDC-oppgraderinger og har gjennomført prosjekter over hele verden med minimale avbrudd i strømtilførselen.