Nordkraft er i posisjon til å kjøpe nettet til Ballangen Energi, samt overta operatøransvaret for selskapets kraftproduksjon, forteller adm.direktør Eirik Frantzen i Nordkraft. (Foto: Nordkraft)

Ballangen Energi og Nordkraft er i en positiv dialog der sammenslåing av strømnettet er den største av flere endringer.

Kilde: Nordkraft

Det mest omfattende grepet er at Nordkraft kjøper nettet til Ballangen Energi. Ballangen Energi beholder sin kraftproduksjon og kan bruke inntekter fra salg av nettet til å øke denne, ved å realisere konsesjonen selskapet får til å utvide produksjonen fra Hjertvatn. Nordkraft skal være operatør for kraftproduksjonen. Med dette vil om lag 20 ansatte i Ballangen Energi bli ansatt i Nordkraft. Arbeidsplassene for disse blir i Ballangen. Nordkraft skal leie lokaler hos Ballangen Energi. Ballangen Energi blir medeier i Nordkraft Energidrift. Eierskapet til både produksjonen og den øvrige virksomheten til Ballangen Energi forblir også i Ballangen.

Økt avkastning og utjevning av nettleie

Et felles nett gir mulighet til mer effektiv drift. Det vil skje gjennom bl a én felles driftssentral, samordning av IT-systemene, ett lokalt tilsyn istedenfor to. For nettkundene er det i dag slik at Ballangen har betydelig høyere nettleie enn Nordkraft. En sammenslåing vil bety vesentlig redusert nettleie for de som i dag bor eller har hytter i Ballangen For innbyggere i Narvik vil det bli en liten økning i en nettleie som er blant landets aller laveste, men denne forventes over litt tid å bli redusert pga større effektivitet.

Verdier og arbeidsplasser i Ballangen

For Ballangen Energi var det to motiv til at prosessen med Nordkraft kom i gang. Det ene var at Stortinget har vedtatt at det skal gjøres et «selskapsmessig og funksjonelt skille» mellom nett og øvrig virksomhet i alle energiselskap innen 2021. Hensikten er å få et klarere skille mellom monopol- og konkurransevirksomheten. Dette vil føre til at dagens Ballangen Energi blir et mindre effektivt selskap. Den andre årsaken var den kommende kommunesammenslåinga, som vil gi to energiselskap i samme kommune. Det er heller ikke effektivt og begge selskap har derfor sett fordelen av å samordne seg i god tid før 2020.

– Vi mener dette er bra for selskapene, eieren og ikke minst for innbyggerne i det som om 2 ½ år blir samme kommune Dette blir en solid plattform for videre utvikling av arbeidsplasser i Ballangen. Deler av utbyttet fra Rest-Ballangen Energi kan bl. a. brukes til næringsutvikling og andre allmennyttige formål som kommer Ballangensamfunnet til gode, sier adm. dir. i Ballangen Energi – Wiggo Knutsen.

Andre økte inntekter for Nordkraft

I tillegg til økt avkastning fra et større og mer effektivt nett, vil Nordkraft få økte inntekter fra å være operatører for Ballangen Energis kraftproduksjon. I tillegg finnes det en mulighet for at Nordkrafts prosjektavdeling kan stå for utbygginga av Ballangen Energis kraftproduksjon.

– Større og mer effektivt nett, økte inntekter fra operatørskap av kraftverk og mer utbygging av ny fornybar energi, er helt i tråd med vår strategi for økt verdiskaping til fordel for våre eiere, ifølge Eirik Frantzen, adm. dir. i Nordkraft.

God prosess

Det har pågått dialog over en lengre periode. Den har vært konstruktiv fordi begge parter ser at de vil ha fordeler av å få til en avtale. Partene har informert både eiere og ansatte underveis og vil fortsette gjennom hele prosessen med det. Det legges også opp til behandling hos eierne i de respektive kommunestyrene i Ballangen og Narvik. Målet er at endringene iverksettes med virkning fra 1.1.2018.