Det norske og tyske strømnettet knyttes sammen for første gang, med en 516 kilometer lang sjøkabel. (Foto: Woldcam)

Leggingen av en undersjøisk strømkabel mellom Norge og Tyskland har startet. De første meterne er lagt på sjøbunnen i Vollesfjord i Vest-Agder.

Av: Sven Erik Lundby, Newswire for Statnett  

Den nye kabelen, NordLink, vil være en av verdens lengste undersjøiske strømkabler når den er ferdig og vil for første gang knytte det norske og det tyske strømnettet direkte sammen. Hele forbindelsen vil bli på 623 kilometer, og av dette er 516 kilometer sjøkabel.

Første del i år

– Det er første del av kabelen som legges i sommer, 124 kilometer fra Vollesfjord og til dansk sektor av Nordsjøen, forteller konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.

– Dette er et prosjekt som vi har jobbet med i flere år, og det er veldig flott å komme i gang med selve kabelleggingen. Nå er kabelen trukket i land gjennom en mikrotunnel fra fjordbunnen og kabelskipet har startet på veien ut mot åpent hav, sier han.

Kabelen veier rundt 50 kilo per meter og legges av kabelskipet Nexans Skagerrak. Deretter følger offshorefartøyet Polar King, som graver kabelen om lag en meter ned i havbunnen. Kabelen er produsert av Nexans i Halden.

Når NordLink er i drift, vil Norge ha seks kabler til utlandet, i tillegg til strømforbindelser over land. Samlet bidrar dette til et grønnere europeisk energisystem med mer fornybar kraft.

– I Nord-Tyskland er det bygget ut enormt med vindkraft. Denne kabelen vil gjøre det mulig med et samspill mellom norsk vannkraft og tysk vind- og solkraft. Når sola skinner og det blåser i Tyskland, kan de få et kraftoverskudd som gjør at vi kjøper strøm fra dem til en lavere pris enn prisen i det norske markedet. Når det er vindstille og sola ikke skinner der, kan de ha behov for å importere strøm. Da kan vi selge vannkraft til Tyskland, sier Borgen.

NordLink vil også bidra til å gi Norge sikrere strømforsyning i perioder med lite vann i magasinene til norske vannkraftverk.

To kabler

– Kabelforbindelsen mellom Norge og Tyskland består av to kabler. Neste sommer legges den andre kabelen fra Vollesfjord parallelt med den som blir lagt nå. Fra Tyskland starter kabelleggingen neste år, sier han. 

På land har arbeidet med NordLink pågått siden 2014.

– Vi bygger strømretteranlegg på Ertsmyra nord i Sirdal for å knytte kabelen til det norske strømnettet, og en muffestasjon for sjøkabelen i Vollesfjord ved Flekkefjord. Arbeidet med strømledning mellom disse stasjonene pågår også, sier konserndirektør Håkon Borgen.

I tillegg har Statnett rustet opp sentralnettet i området for at NordLink-kabelen skal kunne utnyttes best mulig.

I Tyskland starter kabelen i Wilster, nordvest for Hamburg.

NordLink er et samarbeid mellom Statnett, den tyske systemoperatøren TenneT og den statlige tyske investeringsbanken KfW. Prosjektet har en prislapp på 1,5-2 milliarder euro.

– Prosjektet er i rute, og planen er prøvedrift i slutten av 2019 og kommersiell drift i 2020, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.