Feil ladning av mobilen tærer på batteriet. (Illustrasjonsfoto: Tore Halvorsen)

Du har sikkert hørt at du skal la mobilen lade helt ut i blant, og at «klattlading» – det å lade 10 minutter her og der – ødelegger batteriet.

Kilde: Hafslund

Vel, det er faktisk helt motsatt. Og i tillegg er det gode grunner til at du ikke bør lade mobilen gjennom natten

Det som var sant for tradisjonelle batterier gjelder nemlig ikke nødvendigvis for litium-ion-batteriene som sitter i moderne mobiler.

Ved å følge noen enkle ladetips kan du forlenge den totale levetiden på batteriet – og øke sjansene for at mobilen holder seg i live litt lenger av gangen.

Slik får du mobilbatteriet til å vare lenger:

Ikke tøm batteriet hver gang. Den vanligste batteritypen i mobiler på 90-tallet (NiCd) var plaget av det som ble kjent som «minneeffekten» – kort fortalt at batteriet sluttet å gi effekt fra det punktet der det vanligvis ble ladet opp. For å utnytte hele kapasiteten måtte det lades ut ofte, for å nullstilles. Dette ble rettet opp ganske kjapt, men rådet med å lade helt ut henger igjen – dessverre. Med li-ion kan du redusere batteriets levetid ved å lade det ut ofte.

Hold batterinivået rundt 40-80 prosent. Det kan fortsatt være fornuftig med en full ladesyklus en sjelden gang. Men vanligvis bør du prøve å lade lite og ofte, og holde batteriet omtrent halvfullt. Det er der li-ion-batteriene «trives best», og i minst grad slites ut.

Koble ut laderen når batteriet er fullt. Det er ikke sant at batteriene «overlades» – mobilene i dag er nemlig smarte nok til å stoppe å motta strøm når det er fullt. Men likevel kommer det små «drypp» av spenning for å holde batteriet på 100 % så lenge laderen er koblet i, og det gjør at batteriet forblir «anspent». Battery University har en fin sammenligning: Å fjerne laderen er som å la musklene slappe av etter trening.

Ikke lad om natten. Dette rådet følger egentlig naturlig, når du heller skal holde batteriet på 40-60 prosent og fjerne laderen når du lader helt opp. Men det er også en annen grunn til å unngå å lade mobilen gjennom natten: Det er faktisk en reell fare for overoppheting og brann, og spesielt med billige kopiladere har det vært noen skumle tilfeller med giftig røyk og brann. Men når alt dette er sagt, er det bedre for batteriet at mobilen står i laderen, enn å lade det helt ut og opp igjen.