AMS-målere utgjør ingen helsefare, slår Statens strålevern fast, her illustrert med testing av målere i AMS-laboratoriet til Eidsiva Energi. (Foto: Tore Halvorsen)

Statens strålevern slår nå fast at strålingen fra de nye smarte strømmålerne er så svak at det ikke er helsefarlig å få installert en slik måler i hjemmet.

Kilde: Energi Norge

Energi Norge er glad for en offisiell bekreftelse av at kundenes sikkerhet er ivaretatt.

– Kraftnæringen hadde grundige runder på dette med energimyndighetene før det ble anbefalt å innføre nye målersystemer. Likevel er det selvfølgelig gledelig at Statens strålevern nå bekrefter at de smarte målerne – som skal bli en del av alle norske hjem innen 2019 – ikke representerer noen helsefare, sier næringspolitisk rådgiver Ole Haugen i Energi Norge.

Betraktelig svakere enn mobiltelefonen

Ifølge Statens strålevern spiller det ingen rolle hvor mange ganger i døgnet strømmåleren sender data til nettselskapet. Strålingen er uansett svak.

«Maksimal sendeeffekt for målerne er 0,5 watt. En mobiltelefon kan sende med opptil 2 watt. Den lave sendeeffekten gjør at strålingen er svak og ligger langt under de anbefalte grenseverdiene,» skriver de på sin nettside.

Etaten vil i samarbeid med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) gjennomføre kontrollmålinger av målere etter hvert som de installeres i norske hjem frem mot 2019.