I 2015 anslo nettstedet Motherboard at en enkelt Bitcoin-overføring bruker mer strøm enn det 1,5 amerikanske husstander forbruker på en dag. (Foto: Wikipeda)

«En mann går inn på en bar … og betaler med Bitcoin».Det er ikke starten på en dårlig vits, tvert imot er dette realiteten nå. Kryptovalutaen er blitt mainstream. Stadig dukker det opp steder som aksepterer Bitcoin som betaling, også i Norge.

Kilde: Hafslund

Å bruke Bitcoin til å kjøpe øl er kanskje mest av alt en gimmick. Men det er nå millioner av mennesker som har investert. Og fordi tanken er at kryptovalutaen skal være helt uavhengig av noen sentral myndighet, er det flere – spesielt i ustabile deler av verden – som stoler mer på Bitcoin enn den offisielle valutaen i landet sitt.

Medaljens bakside er at en Bitcoin-overføring faktisk krever mange tusen ganger mer strøm enn å dra bankkortet. Det er vanskelig å beregne nøyaktig, men Bitcoins totale strømforbruk er anslått å ligge et sted mellom landene Jordan og Island.

Denne typen valuta vokser kraftig, og verdiene er astronomiske … men er det bærekraftig?

Basert på frivillighet

Grunnen til at Bitcoin krever enormt med strøm, er tett sammenknyttet med hvorfor valutaen er så populær i utgangspunktet.

I stedet for at hver transaksjon må godkjennes av en bank eller annen sentral aktør, gjøres denne jobben parallelt av et stort, uavhengig nettverk med frivillige.

Kort sagt har disse programvare på maskinene sine som skriver transaksjonen inn i et offentlig og transparent bokføringssystem, kalt en blokkjede (fra engelske «blockchain»). Til gjengjeld kan de få belønninger i form av Bitcoin. Rettere sagt kan en få noen få satoshi, som er en underenhet, akkurat som at kroner kan regnes i øre.

Det er denne underliggende teknologien som er hemmeligheten. Siden blokkjeden er distribuert, finnes det ingen «original» som en utenforstående kan tukle med. Det er derfor tilnærmet umulig å hacke eller stjele penger derfra (selvfølgelig med mindre du for eksempel slurver med å passe på passordet ditt).

Men det betyr også at du trenger svært mange datamaskiner for å lagre og prosessere transaksjonene.

16,65 terrawattimer

I 2015 anslo nettstedet Motherboard at en enkelt Bitcoin-overføring bruker mer strøm enn det 1,5 amerikanske husstander trenger på en dag.

I år kom de med en oppdatering, der de først vedgår at dette er vanskelig å beregne nøyaktig – men at problemet mest sannsynlig bare er blitt større. En ny indeks estimerer faktisk at hver eneste transaksjon tilsvarer tre husstanders daglige strømforbruk.

Det er samme indeks som anslår at Bitcoin totalt sett har et strømforbruk midt mellom landene Jordan og Island, nærmere bestemt rundt 16,65 terrawattimer i året. Og dette er bare én av flere populære kryptovalutaer.

All strømmen kommer ikke fra fornybare kilder, det må være trygt å si. Så selv om det er fordeler med Bitcoin, er det kanskje greit å dra det gode gamle kortet akkurat for den ølen.