Med oppkjøpet av GE Industrial Solutions styrker ABB sin allerede sterke posisjon i markedet for elektriske produkter og tjenester. (Illustrasjonsfoto: ABB)

ABB kunngjør oppkjøp GE Industrial Solutions, GEs globale elektrifiseringsvirksomhet. GE Industrial Solutions har gode kundeforhold i over 100 land og en etablert installert base med sterke røtter i Nord-Amerika, ABBs største marked. GE Industrial Solutions har hovedkontor i Atlanta, Georgia, og har rundt 13 500 ansatte over hele verden.

Kilde: ABB

 I 2016 hadde GE Industrial Solutions en omsetning på rundt 2,7 milliarder dollar, med en operativ EBITDA-margin på ca. åtte prosent og en operativ EBITA-margin på ca. seks prosent. ABB kjøper GE Industrial Solutions for 2,6 milliarder dollar; transaksjonen vil foregå gradvis over ett år. ABB forventer å realisere om lag 200 millioner dollar av årlige kostnadssynergier i år fem, noe som vil være sentralt i å bringe GE Industrial Solutions til samme nivå som resten av bransjen. Som en del av transaksjonen og total verdiskaping har ABB og GE blitt enige om å etablere et langsiktig, strategisk leveringssamarbeid for GE Industrial Solutions-produkter og ABB-produkter som GE benytter i sine leveranser i dag.

– Med GE Industrial Solutions styrker vi vår nummer to posisjon innen elektrifisering globalt og utvider vår tilgang til det attraktive nordamerikanske markedet, sier ABBs konsernsjef Ulrich Spiesshofer. – Kombinert med det langsiktige, strategiske leveringssamarbeidet med GE, skaper denne transaksjonen betydelig verdi for våre aksjonærer.

Han legger til: – Sammen med GE Industrial Solutions-teamet vil vi gjennomføre våre godt etablerte planer på en disiplinert måte for å bringe denne virksomheten som en del av den globale ABB-familien tilbake til det etablerte nivået i bransjen. Med dette neste steget innen aktiv porteføljestyring fortsetter vi å endre ABBs fokus, i tråd med vår Next Level-strategi, ved å styrke konkurranseevnen, hovedsakelig på det nordamerikanske markedet, og redusere risikoen med en virksomhets tidligfase.

 – Denne kombinasjonen bringer to globale bedrifter sammen, som har et bredt spekter av elektriske sikkerhets- og distribusjonsprodukter, sier John Flannery, konsernesjef i GE. – ABB verdsetter våre ansatte, vår bransjekompetanse og vår evne til å operere i segmentene der vi har dybde og erfaring. GE vil også ha nytte av et utvidet, strategisk leveringssamarbeid med ABB nå som de to selskapene jobber sammen.

GE Industrial Solutions vil bli integrert i ABBs divisjon Electrification Products (EP), noe som resulterer i en unik global portefølje og et svært omfattende tilbud for nordamerikanske og globale kunder. De vil dra nytte av ABBs innovative teknologier og ABB AbilityTM digitale tilbud kombinert med GE Industrial Solutions’ komplementære løsninger og markedsadgang. Inkludert i oppkjøpet er en langsiktig rett til å bruke merkevaren GE. ABB vil beholde GE Industrial Solutions-ledelsen og bygge videre på GEs erfarne salgsapparat. Når kjøpet er endelig gjennomført, vil denne transaksjonen ha en innledende demping på EPs operasjonelle EBITA-margin. ABB forplikter seg til å bringe EP tilbake til målmarginkorridoren på 15-19 prosent i løpet av 2020.

Tarak Mehta, president for ABBs EP-divisjon, sier: – Dette oppkjøpet styrker vår posisjon som partner for valg av elektrifisering globalt og i Nord-Amerika. Vi gleder oss til å samarbeide med GE Industrial Solutions’ og ABBs kunder og kanalpartnere for å skape nye muligheter i dette svært attraktive kjernemarkedet for vår divisjon. Vi har en klar integrasjonsplan for å realisere synergiene av denne kombinasjonen og bringe vår samlede virksomhet tilbake i målmarginkorridoren i 2020.