BKK kjøper verdens dypeste sjøkabel av Nexans, her illustrert med opplasting av sjøkabel ved fabrikken til Nexans i Halden. (Foto: Nexans)

BKK Nett har inngått kontrakt med kabelleverandøren Nexans om utvikling, produksjon og installasjon av verdens dypeste 420 kV PEX sjøkabel.

Kilde: BKK

Den nær åtte kilometer lange PEX-sjøkabelen vil krysse Fensfjorden i Hordaland, og blir en sentral del av den nye kraftledningen som skal bygges fra Mongstad til Modalen. Sjøkabelen vil på det dypeste ligge på 526 meter.

Sammen med den allerede ferdigbygde 420 kV kraftledningen mellom Kollsnes og Mongstad, danner en videreføring av ledningen fra Mongstad til Modalen en ring som vil bidra til å trygge forsyningen til innbyggere, næringsliv og industri i Bergensområdet. Kraftledningen vil også gi plass til ny kraftproduksjon som det i dag ikke er kapasitet til i nettet.

–  Kombinasjonen av type kabel og legging på 526 meters dybde, gjør dette oppdraget svært spesielt i verdenssammenheng. Vi ser frem til et tett og godt samarbeid med Nexans og er trygg på at de har den erfaring og kunnskap som skal til for at vi lykkes, sier Wenche Teigland, adm. direktør i BKK Nett.

Kontrakten har en verdi på 350 millioner kroner, med varighet på ca. to år.

– Gjennom bedriftens lange historie har vi alltid hatt tett samarbeid med kundene våre for å utvikle den mest avanserte teknologien som gjør at vi kan realisere selv de mest ambisiøse energiprosjektene. Vi gleder oss over at BKK igjen har vist tillit til Nexans og gitt oss oppgaven med å levere alle de tre sjøkablene som er nødvendig for å gi trygg strømforsyning til de lokale innbyggerne, i tillegg til industrien og næringslivet som skaper verdier på Vestlandet. Vi ser frem til å levere dette inspirerende prosjektet og til å slå vår eksisterende verdensrekord, sier Vincent Dessale, Executive Vice President i Subsea Energy Systems Business Line i Nexans Norway.  

Krevende installasjon
Topografien i Fensfjorden gir en krevende installasjon av kablene. På Mongstad stuper det umiddelbart ned til nesten 200 meters dyp, før gradienten avtar noe ned mot den dypeste delen av fjorden. Traseen videre krysser nordvestgående, sediment-fylte kanaler og passerer sørvest-vendte fjellsider i stigningen opp mot Iledalsvågen, hvor kabelen vil bli fløtet inn den siste kilometeren.

Miljøvennlig sjøkabel
PEX-isolasjon har de senere årene tatt mer og mer over for oljetrykkskabler når det bygges kabelanlegg på høye spenningsnivå. Kablene er lettere å installere og utgjør ingen utslippsfare i driftsperioden slik eldre oljekabler gjør. Fram til nå er det bare et fåtall tilsvarende sjøkabelanlegg i verden som har benyttet denne type teknologi for så høy spenning som 420 kV.

Nexans skal utvikle og produsere sjøkabelen ved sin fabrikk i Halden. Installasjon og sjøbunnsarbeid vil utføres med Nexans’ eget kabelleggingsfartøy C/S Nexans Skagerrak sommeren 2019.  Den nye kraftledningen fra Mongstad til Modalen skal etter planen være i drift ved utgangen av 2019.