Daglig leder i Validér, Thomas Thiis, viser hvordan store mengder data fra 780.000 AMS-målere analyseres og visualiseres i en egenutviklet dashbord-løsning. (Foto: Validèr)

Den siste tiden har norske medier skrevet mye om de nye AMS-målerne og hvordan dette vil påvirke kundenes hverdag. Det som derimot ikke har vært særlig omtalt er de nye og spennende mulighetene knyttet til blant annet spenningsanalyser og jordfeildeteksjon.

Kilde: Validèr

Validér benytter avanserte algoritmer for å analysere store mengder data fra 780 000 automatiske strømmålere på vegne av 25 norske nettselskap. 300 000 av disse strømmålerne er nå montert og selskapet har allerede sett flere gode eksempler på hvordan analyse og visualisering av data i ytterste konsekvens kan redde liv.

Feil på kundens elektriske anlegg og feil bruk av elektrisk utstyr er årsak til nærmere 50 prosent av alle branner i Norge. Kunden er selv ansvarlig for sitt eget elektriske anlegg, og skjulte feil kan ligge uoppdaget over mange år – uten synlige tegn på brannfare.

Validér har siden det ble stiftet i 2013 utviklet en rekke tjenester for deres kunder. Selskapet bearbeider og analyserer innsamlede data fra nettselskapenes AMS-infrastruktur og visualiserer all informasjon i en oversiktlig og digital dashbord-løsning hos nettselskapene.

– Validér DASHBORD vil blant annet fange opp og visualisere spenningsfeil i kundens anlegg. Spenningsfeil kan i noen tilfeller være en indikasjon på svært kritiske feil i det elektriske anlegget, sier Thomas Thiis, daglig leder i Validér.

Haugaland Kraft er et av nettselskapene som har opplevd verdien av tilgang på ny informasjon. På skjermene sine så de tydelige indikasjoner på en kritisk spenningsfeil hos en privatkunde i Haugesund og sendte straks ut en montør for å avdekke årsaken. Det som møtte dem var en rødglødende inntaksboks der ledningene lå og gnistret bak dekselet.

– Dette er en såkalt klemmefeil i kundens eget anlegg, der skruene som holder ledningene på plass ikke er skrudd tilstrekkelig fast. Slike feil er vanskelig å oppdage for kunden og kan forverres over lang tid ved at ledningene vibrerer og løsner fra festet. Til slutt kan varmeutviklingen blir så stor at den skaper brann i kundens bolig, og i dette tilfellet var situasjonen prekær, sier Asbjørn Tverdal, prosjektdirektør i Haugaland Kraft.

Førstehåndsinformasjon og store datamengder som kan spores tilbake til det enkelte målepunkt blir nå tilgjengeliggjort for nettselskapene. Dataene gir informasjon om jordfeil, spenningskvalitet, og asymmetri. Dette representerer et potensial for hel- eller delautomatisert drift av hele distribusjonsnettet, bedre beslutningsunderlag og presis iverksettelse av tiltak.

– Jeg mener mange av de virkelig positive ringvirkningene av AMS-innføringen i Norge dessverre ikke kommer godt nok frem. Tilgang til mer informasjon og kunnskap vil føre til økt sikkerhet for sluttkundene som kan ha skjulte feil i egne elektriske anlegg, sier Thiis.

25 nettselskap har gjennom program SORIA samarbeidet om felles innføring og drift av AMS. Nettselskapenes samarbeid fortsetter gjennom det felleseide driftsselskapet Validér og stordriftsfordeler blir nå realisert gjennom selskapets utvikling av verdiøkende funksjonalitet.

– Ved å samarbeide på denne måten har vi tilgang til ressurser og unik kompetanse hos nettselskapene. Dette er avgjørende for vår utvikling av fremtidige tjenester til nettselskapene. Validér har blant annet søkt om støtte fra SkatteFUNN til videre forskning og utvikling på dette området. Prosjektet vil gi nettselskapene og Validér en unik mulighet til å ytterligere forbedre løsningen som allerede er et kostnadseffektivt analyse- og visualiseringsverktøy for behandling av sanntidsdata fra AMS. Kombinert med historiske data, værdata og andre tilgjengelige datakilder vil dette gi nettselskapene en helt ny kunnskap om eget nett, sier Henning Stenseth, operativ leder i Validér.