Stortinget har vedtatt fritak for funksjonelt skille for nettselskap med færre enn 30 000 kunder. (Illustrasjonsfoto: Agder Energi)

Stortinget fjerner kravet om funksjonelt skille for energiselskaper med færre enn 30 000 kunder. Det ber også regjeringen utrede modeller for utjevning av nettleien.

Av: Informasjonsavdelingen, EL og IT Forbundet

Stortingsvedtakene ble fattet fredag 16. mars. EL og IT Forbundet kjempet mot innføringen av kravet om funksjonelt skille i 2016 (skulle tre i kraft fra 2021). Vi frontet saken i valgkampen i 2017, og har senere jobbet hardt for å begrense kravet til kun å gjelde selskaper med over 30 000 kunder.

Det er kun 15 av 123 nettselskap som har mer enn 30 000 kunder i dag. Fritaket vil altså gjelde 108 selskaper, ifølge stortingsinnstillingen.

Det vedtaket som nå er fattet er i tråd med EL og ITs ønske. Forbundet har argumentert med at krav om funksjonelt skille for alle selskaper skaper mer byråkrati og tvinger fram sammenslåinger eller oppkjøp av mindre nettselskaper. Norge har et godt strømnett og en velfungerende kraftbransje. 

– Motivet bak kravet var tvangssammenslåing av nettselskaper, men realiteten var at det ble innført for å fikse noe som ikke var ødelagt. Det er ikke dokumentert at større selskap driver energiforsyningen bedre enn små- og mellomstore selskaper. Der sammenslåing er hensiktsmessig finner selskapene best ut av dette på egenhånd, sier Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet.

For EL og IT Forbundet var det viktig å få endret det funksjonelle skille, blant annet av hensyn til kompetansebygging, kvalitet på beredskapen og arbeidsplasser i distriktene.

– Kravet ville skapt mer byråkrati, tvunget fram sammenslåinger eller bruk av innleide energimontører. Dette hadde gått utover beredskapen og denne raske responstiden vi har i dag. Dessuten er det viktig å beholde den lokale forankringen til selskapene. De er en motor for lokale arbeidsplasser, kompetanse og læreplasser. Dette forsvinner ofte med store, sentraliserte virksomheter, sier Andersen.

Utjevning av nettleien

Stortinget ba også regjeringen utrede ulike modeller for utjevning av nettariffene i Norge. Regjeringen skal komme tilbake med en egen sak om dette til høsten. EL og IT Forbundets utgangspunkt er at vi ønsker tilnærmet lik nettleie over hele landet, og at det er fullt ut forenelig med ønsket om effektiv drift.