Justisdepartementet slår fast at kvalifikasjonskravene i forskriftene skal gjelde ved arbeid på elektriske anlegg under bygging av kraftlinjer. (Foto: Statnett)

Statnett og entreprenørselskapet Dalekovod har ikke brukt kvalifisert personell til sikkerhetsarbeid under linjebygging i Vest-Agder i april 2016 der en kroatisk linjearbeider omkom.

De to selskapene tapte ankesaken. Justis- og beredskapsdepartementet gir DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, fullt medhold i deres tolkning av forskriftene når det gjelder hvilke kvalifikasjonskrav som skal stilles til leder for sikkerhet og den som skal utføre sikkerhetsarbeid på elektriske anlegg under linjebygging. 

Brevet til Statnett om departementets avgjørelse er omtalt i september-utgaven av Energiteknikk. 

DSB foretok et dokumenttilsyn i Statnett i mai 2016, og i Dalekovod senere på året, etter en dødsulykke 15. april under byggingen av ny 420 kV-linje mellom Ertsmyra og Kvinesdal i Vest-Agder der en kroatisk linjearbeider falt ned fra en mast etter at han hadde fått induksjonsstrøm gjennom seg fra den spenningssatte nabolinjen.

Overfor Dalekovod konkluderer departementet med at leder for sikkerhet (LFS) og den (avdøde) som utførte sikkerhetsarbeidene, ikke hadde kvalifikasjoner i overenstemmelse med kravene i forskriftene.

Får ikke medhold

Ifølge departementet har ikke Statnett oppfylt forskriftskravet til overordnet planlegging. Selskapet hadde ikke forsikret seg om at det ble benyttet kvalifisert personell i arbeidet med å sikre linjen.

Overfor DSB og i ankesaken til departementet har Statnett lagt til grunn en helt annen tolkning av regelverket for arbeid på høyspentlinjer. Det gjelder ”Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og utstyr” (fef). Personsikkerheten ved slikt arbeid blir ivaretatt gjennom ”Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg” (fse).

Ufaglært kan gjøre jobben

Statnett har argumentert med at de aktuelle arbeidene som ble utført med arbeidsjording, ikke er omfattet av kvalifikasjonskravene i fek. Dette gjelder både selve monteringsarbeidet og funksjonen som Leder for sikkerhet (LFS). Selskapet mener at ufaglærte kan utøve rollen som sikkerhetsleder.

Departementet viser til at Statnett i ulike dokumenter stiller generelle krav om bruk av kvalifisert personell. Det gjelder også Leder for sikkerhet. Men verken i de fremlagte kontraktdokumenter eller i instrukser og prosedyrer utarbeidet av Statnett, blir det stilt krav om at sikkerhetsleder skal tilfredsstille grunnleggende faglige kvalifikasjonskrav i fef. Kvalifikasjonskravene er heller ikke nærmere spesifisert for den som skal utføre sikkerhetsarbeidet.

Har innført kravene

–Statnett har tatt vedtaket fra DSB og departementets avgjørelse til etterretning, og vi har innarbeidet ny praksis i henhold til dette, sier Arnfinn Granheim, leder av Driftsområde Sør og driftsleder i Statnett i Sør-Norge, i en kommentar til Energiteknikk.

–Siden DSB kom med vedtaket for et år siden, har vi håndtert dette overfor alle Statnetts entreprenører, slik at de som godkjennes som leder for sikkerhet på anlegg under bygging og på arbeid på jordet og kortsluttet anlegg, har de kvalifikasjonskrav som DSB stiller.

Granheim legger til at dette har ikke hatt noen konsekvenser for gjennomføringen av prosjektene. –Statnett er ikke overrasket over vedtaket fra departementet, men vi mener at forskriftene kunne vært tydeligere presisert i utgangspunktet, sier Granheim.

DSB har gitt Statnett en ny frist, 30. september, med å lukke avviket.