Haugaland Kraft og Haugesund Sparebank har gått sammen om å satse på solkraft. (Illustrasjonsfoto: Vestbris)

Bank og sol hånd i hånd

Haugaland Kraft har i en årrekke hatt slagordet «Din egen kraft», mens Haugesund Sparebank omtaler seg som «lokal, nær og personlig». Nå samarbeider vi om å gi slagordene nytt liv i forbindelse med at Haugaland Kraft lanserer Solkraft – et solcelleprodukt som gjør at du som kunde kan produsere din egen lokale, nære og personlige kraft.
Tirsdag, 5 februar, 2019 - 09:41

Kilde: Haugaland Kraft

Etter et grundig og lærerikt pilotprosjekt, er Haugaland Kraft klare til å lansere solcellepaneler på det åpne markedet. Haugesund Sparebank lanserer samtidig Grønt boliglån, og kombinasjonen av lave kostnader, høy effekt og god rente, gjør at flere kunder kan redusere strømregningen allerede fra dag én. At prisene på solceller har falt betydelig den siste tiden, gjør også regnestykket hyggeligere enn noen gang.

– Det er unikt i norsk sammenheng. En terskel for å kjøpe solkraft har vært at det er lang nedbetalingstid før investeringen lønner seg. Med produktet vi nå lanserer, kan kunder der det ligger til rette for solkraft, faktisk spare penger på den aller første regningen, sier Olav Linga, konsernsjef i Haugaland Kraft. 

Pilotprosjektet har vart i over ett år og omfatter 12 kunder i regionen med ulike solforhold, takvinkler og himmelretninger.

– Det har vært en god erfaring og vi har lært mye. Vi har valgt en meget solid leverandør, og er nå klare til å gjøre solkraftverk til allemannseie i vår region, sier Linga.

Det gode været i sommer har bidratt til at alle pilotkundene har produsert strøm langt over forventning, og tilbakemeldingene vi har fått er utelukkende positive. Her er noen eksempler:

“Eg må seie at eg er veldig fornøgd. Sjølv når det er overskya, så produserer anlegget straum.” – Gunnar A. Gauthun.

“Mitt solcelleanlegg fungerer utmerket og jeg synes det er gøy å kunne bidra til utviklingen innen fornybar energi.” – Svein-Gaute Bleivik.

“Produksjonen har vært langt bedre enn forventet og det er også fint å ha full kontroll og kunne følge med på produksjonen live i appen-” – Kristine Synnes.

Grønt boliglån gir grønne piler

Det trenger ikke være skyfri himmel for at et solkraftverk skal produsere strøm, men godt vær hjelper naturligvis på lønnsomheten. Det samme gjør gode renter mens vi venter på solen. I tillegg til støtte fra Enova på mellom 10.000 og 28.000 avhengig av størrelsen på anlegget, vil Haugesund Sparebank sitt nye, svært gunstige produkt «Grønt boliglån» gjøre investeringen enda mer lukrativ for våre kunder.

– Vi er stolte av å kunne spille en viktig rolle i det grønne skiftet her lokalt. At kunder som installerer solceller på taket blir belønnet med ekstra gode betingelser hos oss, vil være et viktig insentiv for å få folk til å gjøre denne investeringen. Vi tilbyr ikke bare lavere rente på solcelle-investeringen, men på hele boliglånet ditt. Det gjør at flere kunder er så heldige å kunne spare penger fra første dag, og det er jo fantastisk, sier Bente Haraldson Syre, banksjef i Haugesund Sparebank.

Rentene på Grønt boliglån vil ligge inntil 0,25% lavere enn et vanlig boliglån. Med et boliglån på 4 millioner kroner, vil du da spare 10.000 rentekroner årlig på Grønt boliglån. Det medfører at du faktisk tjener penger på investeringen i solkraft fra dag én. Som en ekstra bonus, stiger naturligvis også boligverdien som følge av evnen til å produsere egen strøm.

– Investeringer som å montere solcellepanel, vil minimum gi en verdiøkning på boligen tilsvarende investeringen, gjerne litt høyere også, sier daglig leder i Eiendomsmegler A, Hugo Wee.

Sjekk dine sol- og låneforhold

Lurer du på om du kan installere Solkraft på ditt tak? Haugaland Kraft gjør det enkelt å sjekke når Solkraft rulles ut om en ukes tid på boligmessen i Vardhallen. Da kan du taste inn adressen din, så ser du dine takflater og hvor egnet ditt tak er for solkraft. Mens vi venter på lanseringen, kan du allerede i dag lese deg opp på Solkraft og melde din interesse på solkraft.hkraft.no.

– Verden trenger mer ren energi, og derfor ønsker vi å rulle ut solcelleanlegg i stor skala. For å klare det må vi gjøre det enkelt, forståelig og ikke minst lønnsomt for kundene våre. Vi mener vi har innfridd alle tre kriteriene, og gleder oss virkelig til å se hvordan markedet tar imot Solkraft, sier Kristian Gautesen, Prosjektleder i Haugaland Kraft.

På forsiden nå

Sammen satser Equinor, Korea National Oil Corporation (KNOC) og det koreanske kraftselskapet Korea East-West Power (EWP) på å bygge verdens største havvindprosjekt utenfor Sør-Korea.
Dyrt vedlikehold for å unngå børstebranner kan bli en saga blott for kraftprodusentene. Om et år kommer de nye NVE-reglene som er tilpasset ny generatorteknologi.
20 kommuner og kommunale virksomheter på Østlandsområdet har slått seg sammen i det som er en av landets største kommunale energiavtaler.
Kraftprisene falt med 30-32 prosent fra første til andre kvartal i 2019.
I Nye Nedre Fiskumfoss skal laksen klare å komme seg helskinnet gjennom turbinskovlene. NTEs største kraftprosjekt på tre tiår har et bemerkelsesverdig lavt konfliktnivå.
I 2018 var leveringspåliteligheten i det norske kraftsystemet 99,983 prosent. Dette fremgår av den årlige rapporteringen fra NVE.
Strømforbruk tilsvarende 35 millioner europeiske husstander kan reduseres med spareteknologi fra Bane NOR.
Med norsk solteknologi fra Scantec Solar satser Ukraina på å redusere bruken av kull og kjernekraft. Den norske stat og GIEK stiller opp med finansgarantier.
Norfund justerer sin strategiske innretning fram mot 2022. I tillegg til de tradisjonelt kjente satsingsområdene skal fondet intensivere innsatsen innen distribuerte energiløsninger.
I en undersøkelse gjennomført av Huseierne svarer hele 72 prosent at energieffektiviserende tiltak i hjemme ikke er noen vits. Nettselskapene vil uansett finne nye måter å kreve inn penger på.
Svenskene vil ofre 1,5 TWh for et bedre vannmiljø. Småkraften frykter produksjonskutt på 11,7 prosent og riving av kraftverk.
Lyse har koblet batteri som spenningsstøtte i strømnettet. Dette er et pilotprosjekt for å teste om batterier egner seg som spenningsstøtte i lavspentnettet.
Energiteknikk avvikler sommerferie i juli, og har noe lavere aktivitetsnivå på nettsiden enn ellers i året.
Oslo Havn og Hafslund E-CO ønsker å etablere et felles selskap for å gjøre havna utslippsfri.
Konsumprisindeksen (KPI) steg 1,9 prosent fra juni 2018 til juni 2019.
ABB har vunnet ordrer verdt mer enn 140 millioner dollar fra den sveitsisk togprodusenten Stadler, inkludert 27 regionale tog til Norske Tog (NT).
Statnett bygger ny kraftledning på Sørlandet. Det gamle blir revet og resirkulert. Det gir en klimagevinst på 1800 tonn C02.
Mange har sterke meninger om vindkraft i Norge, men er de basert på riktig faktagrunnlag?
Torsdag satte Statnett i drift ledningen mellom Ertsmyra ved Tonstad og Fjotland ved Arendal. Nå er forbindelsen komplett og sentralnettet i Vestre korridor ytterligere styrket.
I 2018 har NVE ferdigstilt 41 sikringstiltak mot flom og skred. Mange av arbeidene har fortsatt inn i 2019.07.
NVE dokumenterer at 98 % av kraften som produseres i Norge er fornybar. Likevel er det kun 9 % av norske forbrukere som faktisk betaler for ren energi.
Det danske kraftvarmeverket Asnæsværket er i prosess med å erstatte kull med flis. Etter planen settes en ny flisfyrt kjel i kommersiell drift på nyåret 2020.
Kraftmangel i Sør-Sverige og fallende kostnader gjør at Ørsted vil bygge havvind i Østersjøen.