Frøya kommune har snudd om vindparken i kommunen. Trønderenergi varsler erstatningskrav. Foto: Vestas

Frøya kommunestyre vedtok i dag å stoppe vindkraftutbyggingen i kommunen, til tross for at de tidligere har stilt seg positive til prosjektet og at det foreligger konsesjon fra NVE.

Lokalpolitikerne på Frøya valgte dermed å gå imot innstillingen fra sin egen administrasjon og kommunens advokat. Saken har ifølge Energi Norge stor prinsipiell betydning.

– Vi kan ikke få en praksis der ulovlige aksjoner stanser lovlige vedtak, og kommunen gjør helomvending i det byggearbeidene skal starte. Det vil undergrave demokratiske prosesser og skremme bort investorer, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge i en pressemelding.

 – Må respekteres

Han understreker at kommunenes innspill i høringsprosessene blir tillagt stor vekt når NVE behandler konsesjonssøknader. Det er sjelden et prosjekt blir gjennomført uten kommunestyrets støtte. Men signalene må ifølge bransjeorganisasjonen komme når den demokratiske prosessen pågår, ikke etter at alle tillatelser er gitt.

 – Når en konsesjon er gitt, med støtte fra kommunen, må vedtaket respekteres. Ellers blir det umulig å utvikle fornybare energiprosjekter i Norge. Det skaper usikkerhet både for investorer, utbyggere og lokale entreprenører. I tillegg forsinker det omstillingen til et utslippsfritt samfunn, sier Kroepelien.

Varslet erstatningskrav

Frøya vindpark har en kostnadsramme på over en halv milliard kroner. Utbyggerne har stått klare med anleggsmaskiner i flere dager, men er til nå blitt hindret av demonstranter. TrønderEnergi Vind, Frøya Vind og Midgard Vind Holding har varslet erstatningskrav mot kommunen dersom prosjektet ikke får fortsette. I tillegg vil kommunen gå glipp av skatteinntekter og ringvirkninger fra vindparken.

Energi Norge presiserer også at det nylig fremlagte forslaget til nasjonal ramme for vindkraft, ikke vil få tilbakevirkende kraft for prosjekter som allerede har fått konsesjon.

 – NVEs ramme vil selvsagt ikke endre statusen til allerede vedtatte utbygginger, selv om de ligger utenfor de 13 foreslåtte områdene i rammen. Det betyr bare at disse områdene ikke vil bli prioritert i fremtidige konsesjonsbehandlinger, påpeker Kroepelien.