Mens vi har skrelt appelsiner i solveggen og nytt toppturer i kortermet, har ressursbalansen forverret seg på grunn av manglende tilførsel av energi. (Foto: Entelios)

Praktvær med bivirkninger

Årets påske går inn i historiebøkene. Stekende sol, plussgrader og lite vind ga en drømmepåske. Men, det fine ferieværet har rammet ressursbalansen i Norden hardt.
Onsdag, 24 april, 2019 - 14:23

Det er Entelios som skriver dette i sin ukentlige kraftkommentar, og legger til: Mens vi har skrelt appelsiner i solveggen og nytt toppturer i kortermet, har ressursbalansen forverret seg på grunn av manglende tilførsel av energi.

Solrekord
Tyskerne har fått i pose og sekk. I tillegg til å nyte godt vær, har de produsert masse solenergi. Man skal ikke se bort ifra at de har satt ny solrekord i påsken.

På mandag ble spotprisen i Tyskland i snitt på –14,01 €/MWh, og klokken tre bunnet spotprisen på –83 €/MWh. På samme tid hadde Norden priser på 38 €/MWh. Det utgjør en prisforskjell på 120 €/MWh.

Tyskland er «fulladet»
Årsaken til de lave prisene i Tyskland er at etterspørselen etter kraft i markedet ble dekket av fornybar energi fra sol- og vindkraft. Produksjonen av solkraft overgikk 30 GW i noen timer. Dette er høyere enn strømproduksjonsrekorden i Norge.

I tillegg til den enorme mengden fornybar energi har Tyskland litt kjerne- og kullkraft som de «må bli kvitt». Dette ga negative priser, og gjorde at Tyskland kunne eksportere overskuddsstrømmen.

Norden blir mindre regulerbart
Også tirsdag hadde Tyskland noen timer med negative priser, og snittpris på 14,75 €/MWh. Prisene i Norden holdt seg på 38 €/MWh. Kontrollen over produksjonen er langt større i Norden. Her kan kraftproduksjonen reguleres opp og ned i forhold til behovet i markedet. Men, det vil nok endre seg de kommende årene hvor det er ventet betraktelig mer produksjon av både sol- og vindkraft i det nordiske markedet.

På forsiden nå

Siemens skisserer 5 GW havvind i Nordsjøen, saltvanns-pumpekraftverk i Lysefjorden og nye kabler til utlandet.
Miljødirektoratet er positive, men mener akvakultursektoren er et bedre konsesjons-forbilde.
Ved utgangen av august viser regnskapet i Troms Kraft-konsernet et overskudd før skatt på 322 millioner kroner.
Trekker søknaden om konsesjon til å bygge Brungfjellet vindkraftverk i Klæbu og Melhus kommuner i Trøndelag.
Energiministeren vet ikke om skrotingen av vindkraftrammen gir mer eller mindre vindkraft enn om rammen hadde blitt presset gjennom.
I samarbeid med Tibber og Entelios gjennomfører Statnett et pilotprosjekt som kan gi mer fleksibel kraft på Østlandet i vinter.
Store endringer på kort tid skaper for sterk motstand, ifølge NVE-sjef Kjetil Lund.
Regjeringer dropper NVEs forslag om nasjonal ramme for vindkraft på land, melder NRK.
Jacobsen Elektro AS har begjært åpning av tvangsakkord. Det opplyser selskapet i en pressemelding som ble sendt ut onsdag ettermiddag.
Både Den Norske Turistforening (DNT) og Norsk Friluftsliv er fornøyd med at Regjeringen skroter nasjonal rammeplan for vindkraft.
Ved utgangen av 2018 var det 10 865 ladepunkter for elektriske biler her i landet og per april 2019 landstrømanlegg ved 92 kaianlegg.
60 nettselskaper har undertegnet opprop for «en rettferdig og likere nettleie».
I en kombinasjon av bransjekunnskap og kvikke hoder har to medarbeidere i Omexom utviklet en refleksmagnetskinne for å synliggjøre kraftmaster.
Multiconsult har fått i oppdrag å prosjektere utbedring av dammen ved Rismålsvatnet i Sørfold kommune i Nordland.
Av 90 TWh ny kraft i Norden fram mot 2040 venter NVE at 11 TWh kommer fra norsk vann. Det nordiske kraftoverskuddet kan dobles.
Hordaland fylkeskommune frykter strømmangel og manglende klimaeffekt.
Uavklarte situasjoner i det finansielle markedet gir uforutsigbare fremtidspriser på strøm i Norden.
Scatec Solar og partnere har nå koblet det siste av seks 65 MW solkraftverk til nettet i Benban solkraftanlegg i Egypt.
Selv om finansminister Siv Jensen har sagt nei.
Organisasjonen Fiskebåt, som arbeider for å ivareta fiskernes interesser, sier nei til havvindanlegget Hywind Tampen.
Elhub inngår IT-driftsavtale med Basefarm. Kontraktsverdien er på rundt 130 millioner kroner.
LESERINNLEGG
Å sette ned grensen for grunnrenteskett til 1,5 MVA, vil sette en effektiv stopper for all småkraft, advarer Høyre-representantene Liv Kari Eskeland og Tom-Christer Nilsen i dette innlegget.
I en stall som ombygges til leiligheter utenfor Bergen skal gjenbrukte elbilbatterier sørge for intelligent energistyring.
Frykter at Statnett skal ta foten av gasspedalen i en situasjon med effektmangel, slik at Nyhamna-anlegget, fergerederier og fiskeoppdrettere blir stående uten strøm.