Bildet viser montasjestativer for solcellemodulene montert på taket av det nye REMA-bygget. Foto: Solcellespesialisten

Bruker «bakke-løsning» på tak

Et takbasert solcelleanlegg med årlig middelproduksjon på 2 GWh skal installeres på et nytt lagerbygg på Vinterbro i Oslo. Oppdragsgiver er REMA 1000.
Mandag, 24 juni, 2019 - 13:16

Det er Multiconsult som står bak utviklingen av konseptet. Anlegget er under bygging og skal stå ferdig høsten 2019. I full drift vil den fornybare energien dekke ca. 25 prosent av byggets årlige energiforbruk, ifølge en pressemelding fra Multiconsult.

Løsningen som benyttes er vel kjent fra tilsvarende bakkemonterte anlegg, men det er første gang den anvendes på taket av et bygg her i landet. Anlegget skal dekke en flate på 13 000 kvadratmeter, på størrelse med nær to fotballbaner, på et lagerbygg som Login Eiendom  bygger for REMA 1000 på Vinterbro i Oslo.

 – Det er ikke teknologien i seg selv som er nyheten i dette prosjektet, men måten den anvendes på, sier Bjørn Thorud, faglig leder av sol, smartgrid og energilagring i Multiconsult.

Vekselretterne som benyttes er mer kompakte og det medgår færre løpemeter solcellekabel på grunn av økt spenningsnivå. Redusert materialbruk gir lavere komponentkostnader, men også raskere byggetid og lavere arbeidskostnader. Samlet oppnås en kostnadsbesparelse på opptil 15 prosent i forhold til det som fram til nå har vært standard i bransjen.

 – Dette er en innovativ takløsning som tar med seg det beste fra sammenlignbare bakkebaserte anlegg. Inverterteknologi utviklet av tyske KACO, som driver en ledende og fremoverlent virksomhet i det internasjonale solenergimarkedet, er sentral i løsningen. Den håndterer 1500 V likestrøm inn i anlegget med en utgangsverdi på direkte innmatet 400 V trefase vekselstrøm, sier Thorud.

Det er Solcellespesialisten som står for montasjen av anlegget.

På forsiden nå

Venter på skatte-avklaring.
Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) har utredet utjevning av nettleie.
Av hele Statnetts 132 kV-nett i Møre og Romsdal.
Ved å bytte til større aggregater i Usta kraftverk i Hallingdal, kan E-CO produsere mer kraft når prisene er høyest og hindre flomtap om våren. Nå er snart halve jobben gjort.
Men havvind er enda dyrere, Ifølge energiministeren.
Hege Brende slutter som leder av HydroCen og Norsk vannkraftsenter, for å bli en del av ledelsen i Norges geologiske undersøkelse (NGU).
Statnett vil sprenge kabeltunnel mellom Sogn og Ulven med påhugg rett bak en barnehage. Oslo kommune er bekymret for barna og hovedvannledningen. Barnehagen mener Statnett bør bruke tunnelboremaskin og slippe inngrepet.
Svein Erik Svarte er ansatt som daglig leder.
SVs Lars Haltbrekken foreslår verneplan for vindkraft etter mønster fra vannkraften. Norwea støtter ikke tanken.
Møre og Romsdal forlenger avtalen med Tafjord.
Statnett reduserer klimaavtrykket i Rogalands første fossilfrie anleggsplass.
Proffe, kapitalsterke vindkraftaktører som sitter på avstand kan miste av syne at de går inn i virkeligheten og nærmiljøet til folk, advarer NVE-sjefen.
Statnett har, sammen med de andre systemansvarlige nettselskapene i Norden, oppdatert veikartet for hvordan den nye nordiske modellen for balansering av kraftsystemet skal innføres.
Gjennom forskningsprosjektet iFleks skal Statnett finne ut hvordan variasjoner i strømprisen påvirker forbrukerne.
I 2024 kan flytende hydrogen til store ferger og hurtigbåter bli en viktig del av BKKs satsing på elektrifisering.
Distriktsenergi ber om at NVE og reguleringsmyndigheten for energi (RME) dropper tvangsmulktene, og lar de som allerede har betalt, få tilbake pengene.
Kommer fra stillingen som finansdirektør i Orkla ASA.
Fjordkraft Holding ASA fikk et underliggende driftsresultat på 63 millioner kroner i tredje kvartal 2019. Det er en økning på åtte prosent sammenliknet med samme periode i fjor.
Sammen med sin nye partner geo introduserer Istad Kraft ny teknologi for å kontrollere oppvarming og varmtvann.
Mørenett har etablert landets kraftigste infrastruktur for elferge-lading. Gjennom en sjøkabel får begge sider av fjorden kraft fra samme trafo i Hareid.
Det er ikke nok å bygge mer fornybar energi for å lege om kraftsystemet, ettermontering av CO2-fangstutstyr og riving av kullkraftverk vil også bli nødvendig, ifølge IEA.
NVE vurderer om forbrukere skal få knytte seg til nettet med avtale om begrensninger i uttaket. Statnett er positiv, OED bestemmer.