Bildet viser montasjestativer for solcellemodulene montert på taket av det nye REMA-bygget. Foto: Solcellespesialisten

Bruker «bakke-løsning» på tak

Et takbasert solcelleanlegg med årlig middelproduksjon på 2 GWh skal installeres på et nytt lagerbygg på Vinterbro i Oslo. Oppdragsgiver er REMA 1000.
Mandag, 24 juni, 2019 - 13:16

Det er Multiconsult som står bak utviklingen av konseptet. Anlegget er under bygging og skal stå ferdig høsten 2019. I full drift vil den fornybare energien dekke ca. 25 prosent av byggets årlige energiforbruk, ifølge en pressemelding fra Multiconsult.

Løsningen som benyttes er vel kjent fra tilsvarende bakkemonterte anlegg, men det er første gang den anvendes på taket av et bygg her i landet. Anlegget skal dekke en flate på 13 000 kvadratmeter, på størrelse med nær to fotballbaner, på et lagerbygg som Login Eiendom  bygger for REMA 1000 på Vinterbro i Oslo.

 – Det er ikke teknologien i seg selv som er nyheten i dette prosjektet, men måten den anvendes på, sier Bjørn Thorud, faglig leder av sol, smartgrid og energilagring i Multiconsult.

Vekselretterne som benyttes er mer kompakte og det medgår færre løpemeter solcellekabel på grunn av økt spenningsnivå. Redusert materialbruk gir lavere komponentkostnader, men også raskere byggetid og lavere arbeidskostnader. Samlet oppnås en kostnadsbesparelse på opptil 15 prosent i forhold til det som fram til nå har vært standard i bransjen.

 – Dette er en innovativ takløsning som tar med seg det beste fra sammenlignbare bakkebaserte anlegg. Inverterteknologi utviklet av tyske KACO, som driver en ledende og fremoverlent virksomhet i det internasjonale solenergimarkedet, er sentral i løsningen. Den håndterer 1500 V likestrøm inn i anlegget med en utgangsverdi på direkte innmatet 400 V trefase vekselstrøm, sier Thorud.

Det er Solcellespesialisten som står for montasjen av anlegget.

På forsiden nå

Norsk vannkraft i 2019:
I 2019 planlegger de seks største offentlig eide vannkraftprodusentene å investere mellom to og tre milliarder kroner. Mye går til oppgradering av dammer.
Med Empire Wind-prosjektet vil Equinor levere 816 MW fornybar energi til forbrukerne i New York.
Markedsaktiviteter og høyere kraftproduksjon løftet kvartalsresultatet i Statkraft. Oppnådde historisk godt driftsresultat i første halvår.
Sammen satser Equinor, Korea National Oil Corporation (KNOC) og det koreanske kraftselskapet Korea East-West Power (EWP) på å bygge verdens største havvindprosjekt utenfor Sør-Korea.
Dyrt vedlikehold for å unngå børstebranner kan bli en saga blott for kraftprodusentene. Om et år kommer de nye NVE-reglene som er tilpasset ny generatorteknologi.
20 kommuner og kommunale virksomheter på Østlandsområdet har slått seg sammen i det som er en av landets største kommunale energiavtaler.
Statkraft kjøper 330 GWh fornybar energi fra solparken Bargas i Toledo i Spania.
I Nye Nedre Fiskumfoss skal laksen klare å komme seg helskinnet gjennom turbinskovlene. NTEs største kraftprosjekt på tre tiår har et bemerkelsesverdig lavt konfliktnivå.
Av Statnett har GE Renewable Energy (GE) fått i oppdrag å oppgradere SVC-anleggene ved transformatorstasjonene på Rød i Telemark og i Verdal i Trøndelag.
Kraftprisene falt med 30-32 prosent fra første til andre kvartal i 2019.
I 2018 var leveringspåliteligheten i det norske kraftsystemet 99,983 prosent. Dette fremgår av den årlige rapporteringen fra NVE.
Strømforbruk tilsvarende 35 millioner europeiske husstander kan reduseres med spareteknologi fra Bane NOR.
Med norsk solteknologi fra Scantec Solar satser Ukraina på å redusere bruken av kull og kjernekraft. Den norske stat og GIEK stiller opp med finansgarantier.
Siste transport med tre turbinblader til Hitra 2 vindpark gikk natt til i dag.
Energiteknikk avvikler sommerferie i juli, og har noe lavere aktivitetsnivå på nettsiden enn ellers i året.
I en undersøkelse gjennomført av Huseierne svarer hele 72 prosent at energieffektiviserende tiltak i hjemme ikke er noen vits. Nettselskapene vil uansett finne nye måter å kreve inn penger på.
Svenskene vil ofre 1,5 TWh for et bedre vannmiljø. Småkraften frykter produksjonskutt på 11,7 prosent og riving av kraftverk.
Lyse har koblet batteri som spenningsstøtte i strømnettet. Dette er et pilotprosjekt for å teste om batterier egner seg som spenningsstøtte i lavspentnettet.
Konsumprisindeksen (KPI) steg 1,9 prosent fra juni 2018 til juni 2019.
Oslo Havn og Hafslund E-CO ønsker å etablere et felles selskap for å gjøre havna utslippsfri.
ABB har vunnet ordrer verdt mer enn 140 millioner dollar fra den sveitsisk togprodusenten Stadler, inkludert 27 regionale tog til Norske Tog (NT).
Statnett bygger ny kraftledning på Sørlandet. Det gamle blir revet og resirkulert. Det gir en klimagevinst på 1800 tonn C02.
Mange har sterke meninger om vindkraft i Norge, men er de basert på riktig faktagrunnlag?