Kun 22 minutter var danske forbrukere i gjennomsnitt uten strøm i 2018. Det er best i Europa. Illustrasjonsfoto: Statnett

Danmark best på stabil strømforsyning

Kun 22 minutter i gjennomsnitt var danske forbrukere uten strøm i 2018. Det er best i Europa.
Mandag, 26 august, 2019 - 09:05

Strømmen svikter sjeldnere i Danmark enn i andre land. Om denne posisjonen skal forsvares inn i fremtiden er det nødvendig med store investeringer i strømnettet, ifølge en pressemelding fra Dansk Energi.

I en sammenligning mellom Sverige, Norge og Danmark er sistnevnte suverent best med sine 22 minutter. Svenskene var i 2018 uten strøm i halvannen time, mens vi nordmenn måtte tåle over to timer.

Forsyningssikkerheten i Danmark har i en årrekke ligget på over 99,99 prosent, og jevnt over vært blant de beste i Europa. I rapporten fra organisasjonen for europeiske strømregulatorer plasserer Danmark seg på en solid førsteplass i 2018, når man legger sammen avbruddsminuttene i hvert av de 28 EU-landene sammen for de seneste fem årene, fremgår det av en rapport fra Dansk Energi.

-Tallene slår fast at danske strømnettselskaper er blant de beste i verden når det kommer til forsyningssikkerhet. Det er unikt og verdt å verne om, sier Anders Stouge, viseadministrerende direktør i Dansk Energi.

På forsiden nå

Men havvind er enda dyrere, Ifølge energiministeren.
Statnett vil sprenge kabeltunnel mellom Sogn og Ulven med påhugg rett bak en barnehage. Oslo kommune er bekymret for barna og hovedvannledningen. Barnehagen mener Statnett bør bruke tunnelboremaskin og slippe inngrepet.
SVs Lars Haltbrekken foreslår verneplan for vindkraft etter mønster fra vannkraften. Norwea støtter ikke tanken.
Møre og Romsdal forlenger avtalen med Tafjord.
Statnett reduserer klimaavtrykket i Rogalands første fossilfrie anleggsplass.
Proffe, kapitalsterke vindkraftaktører som sitter på avstand kan miste av syne at de går inn i virkeligheten og nærmiljøet til folk, advarer NVE-sjefen.
Statnett har, sammen med de andre systemansvarlige nettselskapene i Norden, oppdatert veikartet for hvordan den nye nordiske modellen for balansering av kraftsystemet skal innføres.
Gjennom forskningsprosjektet iFleks skal Statnett finne ut hvordan variasjoner i strømprisen påvirker forbrukerne.
I 2024 kan flytende hydrogen til store ferger og hurtigbåter bli en viktig del av BKKs satsing på elektrifisering.
Distriktsenergi ber om at NVE og reguleringsmyndigheten for energi (RME) dropper tvangsmulktene, og lar de som allerede har betalt, få tilbake pengene.
Kommer fra stillingen som finansdirektør i Orkla ASA.
Fjordkraft Holding ASA fikk et underliggende driftsresultat på 63 millioner kroner i tredje kvartal 2019. Det er en økning på åtte prosent sammenliknet med samme periode i fjor.
Sammen med sin nye partner geo introduserer Istad Kraft ny teknologi for å kontrollere oppvarming og varmtvann.
Mørenett har etablert landets kraftigste infrastruktur for elferge-lading. Gjennom en sjøkabel får begge sider av fjorden kraft fra samme trafo i Hareid.
Det er ikke nok å bygge mer fornybar energi for å lege om kraftsystemet, ettermontering av CO2-fangstutstyr og riving av kullkraftverk vil også bli nødvendig, ifølge IEA.
NVE vurderer om forbrukere skal få knytte seg til nettet med avtale om begrensninger i uttaket. Statnett er positiv, OED bestemmer.
Oslo Economics har utredet NVEs hydrologiske oppdragsvirksomhet, og finner ikke holdepunkter for at det foregår kryssubsidiering.
Etter 13 år som del av konsernledelsen i BKK har Wenche Teigland valgt å slutte i konsernet.
Boliden Odda slipper anleggsbidrag på 40-100 millioner kroner, ifølge NVEs varsel om vedtak.
I 2018 bidro fornybarnæringen med mer enn 65 milliarder kroner i skatter, avgifter og utbytte til samfunnet.
På Hægeland i Vest-Agder er Omexom i oppstartfasen med å legge 9,1 kilometer med høyspentkabel i bakken for Agder Energi Nett.
Telenor har valgt Entelios som leverandør av strøm til mer enn 13 000 anlegg over hele landet.