Strømnettet i Østfold oppgraderes, blant annet med en ny linje mellom Hasle og Råde. Foto: Hafslund

Hafslund oppgraderer i Østfold

Økning i strømforbruket gjør at Hafslund oppgraderer strømnettet i og rundt de største byene i Østfold.
Tirsdag, 27 august, 2019 - 10:58

Det er befolkningsvekt og økt næringsvirksomhet som utløser denne oppgraderingen. For å sikre stabil strømforsyning bygges det blant annet nye og forsterkede kraftlinjer gjennom kommunene Sarpsborg, Råde og Rygge. Arbeidet ferdigstilles i 2021, ifølge en pressemelding fra Hafslund.

-Den 23 kilometer lange kraftlinjen fra Hasle til Råde vil linjenettet som forsyner Sarpsborg sammen med nettet som forsyner Vestby/Moss. Kraftlinjen vil utgjøre øst-vest-forbindelsen i en fremtidig 132 kilovolt kraftsystemring i Østfold, trasè gjennom kommunene Sarpsborg og Råde. På strekningen Råde-Huseby vil nåværende kraftlinjen fra Fjærå til Fredrikstad bli revet og fremført på samme master som ledningen Hasle-Råde, sier prosjektleder Håvard Bårli i Hafslund Nett.

Den nåværende kraftlinjen mellom Halmstad og Råde transformatorstasjoner vil bli revet og erstattet med en ny dobbeltkurs kraftlinje. Halmstad transformatorstasjon utvides med ny 132/50 kV transformator. Råde Transformatorstasjon rives, og det bygges ny stasjon med 132 kV transformator på samme sted.

På forsiden nå

Siemens skisserer 5 GW havvind i Nordsjøen, saltvanns-pumpekraftverk i Lysefjorden og nye kabler til utlandet.
Miljødirektoratet er positive, men mener akvakultursektoren er et bedre konsesjons-forbilde.
Energiministeren vet ikke om skrotingen av vindkraftrammen gir mer eller mindre vindkraft enn om rammen hadde blitt presset gjennom.
Store endringer på kort tid skaper for sterk motstand, ifølge NVE-sjef Kjetil Lund.
Regjeringer dropper NVEs forslag om nasjonal ramme for vindkraft på land, melder NRK.
Jacobsen Elektro AS har begjært åpning av tvangsakkord. Det opplyser selskapet i en pressemelding som ble sendt ut onsdag ettermiddag.
Både Den Norske Turistforening (DNT) og Norsk Friluftsliv er fornøyd med at Regjeringen skroter nasjonal rammeplan for vindkraft.
Ved utgangen av 2018 var det 10 865 ladepunkter for elektriske biler her i landet og per april 2019 landstrømanlegg ved 92 kaianlegg.
60 nettselskaper har undertegnet opprop for «en rettferdig og likere nettleie».
I en kombinasjon av bransjekunnskap og kvikke hoder har to medarbeidere i Omexom utviklet en refleksmagnetskinne for å synliggjøre kraftmaster.
Multiconsult har fått i oppdrag å prosjektere utbedring av dammen ved Rismålsvatnet i Sørfold kommune i Nordland.
Av 90 TWh ny kraft i Norden fram mot 2040 venter NVE at 11 TWh kommer fra norsk vann. Det nordiske kraftoverskuddet kan dobles.
Hordaland fylkeskommune frykter strømmangel og manglende klimaeffekt.
Uavklarte situasjoner i det finansielle markedet gir uforutsigbare fremtidspriser på strøm i Norden.
Scatec Solar og partnere har nå koblet det siste av seks 65 MW solkraftverk til nettet i Benban solkraftanlegg i Egypt.
Selv om finansminister Siv Jensen har sagt nei.
Organisasjonen Fiskebåt, som arbeider for å ivareta fiskernes interesser, sier nei til havvindanlegget Hywind Tampen.
Elhub inngår IT-driftsavtale med Basefarm. Kontraktsverdien er på rundt 130 millioner kroner.
LESERINNLEGG
Å sette ned grensen for grunnrenteskett til 1,5 MVA, vil sette en effektiv stopper for all småkraft, advarer Høyre-representantene Liv Kari Eskeland og Tom-Christer Nilsen i dette innlegget.
I en stall som ombygges til leiligheter utenfor Bergen skal gjenbrukte elbilbatterier sørge for intelligent energistyring.
Frykter at Statnett skal ta foten av gasspedalen i en situasjon med effektmangel, slik at Nyhamna-anlegget, fergerederier og fiskeoppdrettere blir stående uten strøm.
Fusjonen mellom Sunnfjord Energi og BKK er nå formelt gjennomført.
54 relevante aktører, blant dem Østfold Energi, har i regi av Smart Innovation Norway etablert et nettverk for kunstig intelligens.
Tingretten har gitt staten fullt medhold i at Nei til EU ikke har rettslig interesse, og avvist at grunnloven er brutt. Nå anker Nei til EU.