Andreas Strandskog fra Forbrukerrådet i samtale med Siv Nesfossen fra Ustekveikja Energi (t.v.) og Linn Marie Knarvik fra Haugaland Kraft Energi på Energi Norges temadag om strømpriser og omdømme. Foto: Energi Norge

Forbrukerrådet rydder opp i strømpris­portalen

Forbrukerrådet får mange klager på strømavtaler. Nå vil de stramme inn. Blant annet skal det settes en stopper for «lokketilbud».
Fredag, 23 august, 2019 - 09:25

Det var politisk rådgiver Andreas Strandskog i Forbrukerrådet som orienterte om dette på et møte i Energi Norges temadag tidligere denne uken. Tilstede var rundt 30 deltagere fra strømselskaper over hele landet, ifølge en pressemelding fra Energi Norge.

-I løpet av den senere tiden har antall klager relatert til temaene energisektoren, inkludert AMS, økt med 21 prosent. Av dette utgjør klager på strømpris en vesentlig del, bekrefter Andreas Strandskog overfor Energiteknikk.

Nå vurderer Forbrukerrådet å fjerne strømprisavtaler med varighet under seks måneder. I tillegg er målet å sortere avtalevariantene på færre kategorier, for eksempel «spotpris», «fastpris» og «andre avtaler». Videre vil det bli innført strengere oppfølging og kontroll av aktørene. Det er også slik at Forbrukerrådet vil godkjenne innholdet i strømprisavtalene før de publiseres.

Det kan dessuten bli aktuelt å innføre strengere retningslinjer som aktørene må akseptere før de får tilgang til portalen, samt sanksjon av selskaper som bryter retningslinjene.

Energi Norge stiller seg inntil videre avventende til forslagene fra Forbrukerrådet, men ser definitivt et behov for å videreutvikle og forbedre prisportalen. Kundene har krav på å få vite hva de kjøper, hva det koster og hvor lenge det varer. Samtidig må det være rom for utvikling av nye produkter og kampanjetilbud, er den umiddelbare tilbakemeldingen fra Energi Norge.

På forsiden nå

Britiske myndigheter har tildelt Equinor og SSE kontrakter for å utvikle tre store havvindprosjekter i Doggerbank-området i Nordsjøen. Det vil gi investeringer på ca. 100 milliarder kroner.
Olje- og energidepartementet sier nei til tre småkraftprosjekter i Troms som NVE hadde godkjent.
Statsminister Erna Solberg sier til Energiteknikk at forslaget til nasjonal ramme for vindkraft akkurat nå ikke virker konfliktreduserende.
Naboene får ikke sove og går til politiet, men Statnett vil ikke stoppe arbeidene i kabeltunnelen mellom Smestad og Sogn i tidsrommet 23.00-01.00.
Da Vamma 12 ble åpnet onsdag, ba Hafslund E-CO-sjefen om lavere skatt for å kunne bygge flere lignende prosjekter. Ett av dem er Sarpefossen. Statsminister Erna Solberg kan ikke love noe.
Bjørn Thorud er av Solenergiforeningen hedret for sin mangeårige innsats for å fremme solenergi Norge.
Statnett har i statsråd fått konsesjon til en ny 420 kV kraftledning fra Lyse transformatorstasjon i Forsand kommune til en ny transformatorstasjon på Fagrafjell i Sandnes og Time kommuner.
Montører henger under helikoptre og reparerer høyspentlinjer mens spenningen er på, og sparer samfunnet for store summer.
NVE avslår søknaden om å bygge Skomeåni kraftverk i det vernede vassdraget Skomeåni i Bygland i Aust-Agder.
Ny batteriteknologi kan bidra til utfasing av kullprodusert elektrisitet på Svalbard.
Danske Ørsted planlegger installasjon av GEs Haliade-X 12 MW havvindmøller i to av sine amerikanske havvindparker.
Hjartdal kommune selger Hjartdal Elverk og sikrer innbyggerne lavere nettleie.
Energi Norge mener satsingen på havvindteknologi bør skje uten dyre støtteordninger som rammer strømkundene.
Statnett har mottatt søknader om 650 MW nytt forbruk i Bergensregionen, det meste fra petroleumsnæringen. Nå må de bygge mer nett.
Reguleringseksperter i NVE er en så robust gruppe at de tåler å høre at det de holder på med ikke er det viktigste, tror statsminister Erna Solberg.
ABB har inngått avtale med Skagerak Nett om leveranse av Tørdal transformatorstasjon i Telemark.
Isolasjonen i masseimpregnerte sjøkabler tåler muligens høyere temperaturer enn tidligere antatt. Fremtidige sjøkabler kan i så fall belastes hardere, og det betyr vesentlig økt overføringsevne.
FoU-prosjektet om sjøkablers tålegrense kan bidra til at de eksisterende kablene kan kjøres hardere, men kun i korte perioder, ifølge Statnett.
Med en samlet installert kapasitet på 110 MW.
Det er blitt overført flere hundre millioner kroner fra Jacobsen Elektro til andre søsterselskap i konsernet Jacobsen Elektro Holdning AS. Dette er hovedårsaken til at den tradisjonsrike elektrobedriften er truet av konkurs.
Norge kan lære av Storbritannia, mener Equinor.
Søndag 15. september, fra midnatt til midnatt, ble det første døgnet noensinne med dansk overskudd av vindkraft time for time.
BKK har i år måtte brukte flere hundre tusen kroner på å fly ut minigravemaskiner med helikopter for å rydde opp etter ekstrem nedbør.