Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener man må tenkte stort i satsingen på havvind i Norge. Foto: Kristian Hansen

Vil ha drivstoffstasjoner i Nordsjøen basert på havvindparker.

– Ingen har sagt at vi skal bygge ut havvind fordi Norge isolert trenger strømmen. Vi bygget ikke ut sokkelen for at Norge isolert trenger mer bensin. Vi skal industrialisere en naturressurs, selge produktet, og utvikle en ny teknologi som vi kan selge til verden, sa leder for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, på en konferanse om havvind i Oslo mandag.

Tanken om å bygge flytende havvind for å levere til det norske fastlandsnettet, kalte Lier-Hansen «en avsporing».

– Det vil skape en helt håpløs økonomisk debatt, sa Lier-Hansen.

Cruise-flåte på havvind

Han foreslo å bygge en hub i Nordsjøen basert på elektroner fra havvind.

– Vi kan koble det til produksjon av hydrogen, til batterier. Vi kan ha ladestasjoner, drivstoffstasjoner for en skipsflåte som må bli mye grønnere enn i dag. Vi vet at store deler av oppdrettsnæringen vil ut i havet, og vil forsyne sine anlegg med grønn energi, sa Lier-Hansen.

Han så også et potensial for cruise-flåten.

– Alle er enige om at vi må få en helt ny type cruise-skip. Vi kan ikke la dem gå inn i Geirangerfjorden og forurense. Da trenger vi infrastruktur, økosystem der ute som kan få systemet til å fungere. Det er altfor enkelt å se på havvind som en investering knyttet til vårt eget behov for elektrisk kraft på land. Det er ikke det det dreier seg om. Det dreier seg om en større transformasjon, for å gjøre sokkelen grønnere, skipsfarten grønnere, havbruksnæringen grønnere osv., sa Lier-Hansen.

«Hysterisk» Finansdepartement

Han etterlyste derfor fremsynte politikere.  

– Vi må tenke stort, da klarer vi å lage et økosystem med en enorm industriell oppside. Det som virker vanskelig i dag, vil fremstå som selvfølgelig om ti-femten år. Slik har det alltid vært. Derfor må rammebetingelsene på plass. Industri er også politikk. Når vi skal løse klimaspørsmålet, trenger vi en grønn stikkontakt til havs, sa Lier-Hansen.

Energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) fikk hard kritikk.

– Når olje- og energiministeren sier at vi ikke skal bygge ut havvind fordi vi har strøm nok, har ikke det noe med industripolitikk å gjøre, men med Finansdepartementets hysteriske oppfatning av at vi ikke skal gjøre noe som koster penger, sa Lier-Hansen.

Havvind er ifølge Lier-Hansen en næring med stort verdiskapingspotensial per ansatt, noe som trengs for å på sikt erstatte den lukrative oljenæringen. Da må regjeringen legge mer penger på bordet.

– Vi må ta kostnaden fordi det er investeringer til fremtidige inntekter og innenfor det moralske handlingsrommet ut fra klimaargumenter, sa Lier-Hansen.