Folk fra mange deler av landet deltok søndag i en demonstrasjon mot vindkraft foran Stortinget. Foto: Tore Halvorsen

– Vi trengs for å stoppe galskapen

– Vi har en veldig kraft i saken, i sannheten, for vi vet hva som er rett, sa Motvind-sjef Eivind Salen i demonstrasjonen foran Stortinget søndag.
Søndag, 8 september, 2019 - 19:45

Lederen for den nye organisasjonen for vindkraft var klar i sin tale på Eidsvolls plass.

– Vi ødelegger fjellene våre, vi ødelegger helsa til folk, vi ødelegger hele lokalsamfunn. Selveste havørnen er fortvilet. Vi krenker urfolks rettigheter, måten de har levd på å århundrer, årtusener. Vi krenker naturens egen rett, retten til liv, retten til utryddingstruede arter til å eksistere, og vi krenker Grunnloven. Det går på identiteten, det å være menneske, sa Salen.

– Så kommer de og sier at dette tar vi og så tar vi selv fortjenesten, og så sender de regningen til oss. Så sier de at kampen er slutt, at alt er avgjort, at saken er tapt, at dette er umulig. Da sier jeg at menneskehetens historie er å utrette det umulige, og jeg sier, vi er menneskeheten.

– Vi er Motvind, den organisasjonen som trengs for å stoppe denne galskapen.

– Vi er de sterkeste viljene i landet. Vi er de som sier at dette er feil, og vi har kraften og motet til å stå for det.

– Vi har en veldig kraft i saken, i sannheten, for vi vet hva som er rett. Det er derfor verden er så bra som den er, eller var. Fordi folk som dere har trosset all motstand og overmakt og gått på og sørget for at det som er rett er sånn det skal være. Nå skal vi gå ut og gjøre det mulige, vi er Motvind, og vi klarer alt, sa Salen.

På forsiden nå

Britiske myndigheter har tildelt Equinor og SSE kontrakter for å utvikle tre store havvindprosjekter i Doggerbank-området i Nordsjøen. Det vil gi investeringer på ca. 100 milliarder kroner.
Olje- og energidepartementet sier nei til tre småkraftprosjekter i Troms som NVE hadde godkjent.
Statsminister Erna Solberg sier til Energiteknikk at forslaget til nasjonal ramme for vindkraft akkurat nå ikke virker konfliktreduserende.
Naboene får ikke sove og går til politiet, men Statnett vil ikke stoppe arbeidene i kabeltunnelen mellom Smestad og Sogn i tidsrommet 23.00-01.00.
Da Vamma 12 ble åpnet onsdag, ba Hafslund E-CO-sjefen om lavere skatt for å kunne bygge flere lignende prosjekter. Ett av dem er Sarpefossen. Statsminister Erna Solberg kan ikke love noe.
Bjørn Thorud er av Solenergiforeningen hedret for sin mangeårige innsats for å fremme solenergi Norge.
Statnett har i statsråd fått konsesjon til en ny 420 kV kraftledning fra Lyse transformatorstasjon i Forsand kommune til en ny transformatorstasjon på Fagrafjell i Sandnes og Time kommuner.
Montører henger under helikoptre og reparerer høyspentlinjer mens spenningen er på, og sparer samfunnet for store summer.
NVE avslår søknaden om å bygge Skomeåni kraftverk i det vernede vassdraget Skomeåni i Bygland i Aust-Agder.
Ny batteriteknologi kan bidra til utfasing av kullprodusert elektrisitet på Svalbard.
Danske Ørsted planlegger installasjon av GEs Haliade-X 12 MW havvindmøller i to av sine amerikanske havvindparker.
Hjartdal kommune selger Hjartdal Elverk og sikrer innbyggerne lavere nettleie.
Energi Norge mener satsingen på havvindteknologi bør skje uten dyre støtteordninger som rammer strømkundene.
Statnett har mottatt søknader om 650 MW nytt forbruk i Bergensregionen, det meste fra petroleumsnæringen. Nå må de bygge mer nett.
Reguleringseksperter i NVE er en så robust gruppe at de tåler å høre at det de holder på med ikke er det viktigste, tror statsminister Erna Solberg.
ABB har inngått avtale med Skagerak Nett om leveranse av Tørdal transformatorstasjon i Telemark.
Isolasjonen i masseimpregnerte sjøkabler tåler muligens høyere temperaturer enn tidligere antatt. Fremtidige sjøkabler kan i så fall belastes hardere, og det betyr vesentlig økt overføringsevne.
FoU-prosjektet om sjøkablers tålegrense kan bidra til at de eksisterende kablene kan kjøres hardere, men kun i korte perioder, ifølge Statnett.
Med en samlet installert kapasitet på 110 MW.
Det er blitt overført flere hundre millioner kroner fra Jacobsen Elektro til andre søsterselskap i konsernet Jacobsen Elektro Holdning AS. Dette er hovedårsaken til at den tradisjonsrike elektrobedriften er truet av konkurs.
Norge kan lære av Storbritannia, mener Equinor.
Søndag 15. september, fra midnatt til midnatt, ble det første døgnet noensinne med dansk overskudd av vindkraft time for time.
BKK har i år måtte brukte flere hundre tusen kroner på å fly ut minigravemaskiner med helikopter for å rydde opp etter ekstrem nedbør.