Folk fra mange deler av landet deltok søndag i en demonstrasjon mot vindkraft foran Stortinget. Foto: Tore Halvorsen

– Vi trengs for å stoppe galskapen

– Vi har en veldig kraft i saken, i sannheten, for vi vet hva som er rett, sa Motvind-sjef Eivind Salen i demonstrasjonen foran Stortinget søndag.
Søndag, 8 september, 2019 - 19:45

Lederen for den nye organisasjonen for vindkraft var klar i sin tale på Eidsvolls plass.

– Vi ødelegger fjellene våre, vi ødelegger helsa til folk, vi ødelegger hele lokalsamfunn. Selveste havørnen er fortvilet. Vi krenker urfolks rettigheter, måten de har levd på å århundrer, årtusener. Vi krenker naturens egen rett, retten til liv, retten til utryddingstruede arter til å eksistere, og vi krenker Grunnloven. Det går på identiteten, det å være menneske, sa Salen.

– Så kommer de og sier at dette tar vi og så tar vi selv fortjenesten, og så sender de regningen til oss. Så sier de at kampen er slutt, at alt er avgjort, at saken er tapt, at dette er umulig. Da sier jeg at menneskehetens historie er å utrette det umulige, og jeg sier, vi er menneskeheten.

– Vi er Motvind, den organisasjonen som trengs for å stoppe denne galskapen.

– Vi er de sterkeste viljene i landet. Vi er de som sier at dette er feil, og vi har kraften og motet til å stå for det.

– Vi har en veldig kraft i saken, i sannheten, for vi vet hva som er rett. Det er derfor verden er så bra som den er, eller var. Fordi folk som dere har trosset all motstand og overmakt og gått på og sørget for at det som er rett er sånn det skal være. Nå skal vi gå ut og gjøre det mulige, vi er Motvind, og vi klarer alt, sa Salen.

På forsiden nå

Skagerak Kraft vil ruste opp elvekraftverkene Årlifoss og Grønnvoll i Tinnelva i Notodden kommune i Telemark, noe som vil gi en liten produksjonsøkning.
Glitre Energi Produksjon har ansatt Line Drange Ruud som ny kraftverkssjef.
Tina Bru (33) er klar på at Norge trenger mer kraft, men er varsom med å gi signaler om økt vindkraftskatt og konsesjonsbehandlingen av NorthConnect.
Utviklingen av langsiktige kraftkjøpskontrakter (PPA) er i tydelig økning. Datasentre og vindkraft er noen av årsakene til dette.
Får vedlikeholdskjøre reservegasskraftverket i to år til.
Forrige uke hadde Foreningen Ung i Fornybar stiftelsesmøte og nettverkssamling i Oslo.
Fra 1. januar er Viken største eier i Østfold Energi, men samlet får kommunene i Østfold den største aksjeposten.
Odd Emil Ingebrigtsen er utnevnt til statssekretær i Olje- og energidepartementet og Tony Christian Tiller til politisk rådgiver.
For å motivere til å utnytte fleksibiliteten i kraftsystemet.
Istad Kraft har kjøp virksomheten til Nesset Kraft, som har 18 ansatte og rundt 2400 nettkunder.
Det er ingen klare spor av utenlandsk påvirkning av vindkraftdebatten, slår SINTEF fast i en rapport på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
I Drangedal kommune i Telemark bygger Skagerak Nett landets første heldigitale transformatorstasjon. Sweco står for prosjekteringen.
Statkraft vurderer å bygge elektrolyse-anlegg, og tror potensialet kan være stort.
Etterspørselen etter komposittmaster er fortsatt lav, men et forbud mot kreosotstolper kan øke interessen, også på lavere spenningsnivåer. 
Energi Norge mener at Tina Bru er et godt valg som landets nye olje- og energiminister, og har tre ønsker til statsråden.
I uke 3 var kraftprisene halvparten så lave som tilsvarende uke i fjor. Tilsiget i kraftmagasinene var 1,7 TWh. Det er 208 prosent av normalen for uka.
Arbeiderpartiet fremmer forslag på Stortinget for å stoppe byggingen av NorthConnect.
Kanonaden, AF Gruppens svenske datterselskap, skal prosjektere og bygge veier, fundament og strømnett for Vindpark Åby-Alebo i Sør-Sverige.
Dette er saker Frp har blinket seg ut, ifølge Sylvi Listhaug (Frp).
Norwea er positiv til naturressursskatt, men avventende til spesifikke areal- og miljøavgifter.
Statnett skal bedre kapasiteten i nettet på Nordmøre og i Romsdal.
Styrene i Flesberg Elektrisitetsverk AS og Rollag Elektrisitetsverk AS har blitt enige om å foreslå for sine eiere å slå sammen virksomhetene i de to selskapene.
Og maksimal turbinhøyde.