Redusert inntjening i vannkraft gjør at BKK fikk et resultatfall på 171 millioner kroner i tredje kvartal. Foto: BKK

Svekket kvartals­resultat for BKK

I tredje kvartal oppnådde BKK et resultat på 142 millioner kroner, 171 millioner mindre enn tredje kvartal i fjor.
Onsdag, 30 oktober, 2019 - 16:48

I tredje kvartal produserte BKK 1258 GWh vannkraft, som er en nedgang på 18 prosent målt mot tilsvarende periode i fjor. Samtidig er områdeprisen redusert med 33 prosent, ifølge en pressemelding fra BKK.

- BKKs inntjening er i stor grad basert på produksjon av vannkraft. Usikkerheten som er knyttet til væravhengig energiproduksjon og markedsavhengig kraftpris, medfører svingninger i konsernets økonomiske resultat. Økt effektivitet i underliggende drift sikrer et bra resultat i en periode med lavere kraftpriser, sier konsernsjef Jannicke Hilland.

BKK ønsker å utforske rollen som energipartner for byggebransjen og hjelpe dem i overgangen fra fossilt til elektrisk. Det er etablert et konsortium som søker å utforske hvilke muligheter som finnes. BKK har søkt om støtte til konsortiet fra PILOT-E, som er et finansieringstilbud til norsk næringsliv, etablert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova. I konsortiet deltar flere aktører fra byggebransjen, Kongsberg Digital og Høgskulen på Vestlandet i tillegg til flere BKK-selskap, ifølge pressemeldingen.

Fjernvarme kan også spille en viktig rolle for å redusere utslipp fra byggeplasser. BKK Varme startet denne uken levering av fjernvarme til byggoppvarming og tørk til «Skipet», bygget som er under oppføring i Solheimsviken i Bergen, og som i 2021 vil bli BKKs nye konsernbygg, fremholdes det i pressemeldingen.

På forsiden nå

Industrien kan sikre seg med lange, billige vindkraftkontrakter mot NorthConnect-prisøkingen, påpeker Energi Norge. Kabelen vil gjøre også disse kontraktene dyrere, kontrer Norsk Industri.
Arbeidere som bygger vindkraftanlegg for Norsk Vind i Bjerkreim i Rogaland, har arbeidskontrakter hvor de tjener under 100 kroner timen.
Nye turbiner skal installeres.
Statnett utfører sine oppgaver med høyere effektivitet enn gjennomsnittet av systemansvarlige nettselskaper i Europa, men er ikke blant de beste 25 prosentene, ifølge en ny undersøkelse.
Fra 1. januar 2020 vil over 1.8 millioner mennesker i Akershus, Innlandet, Oslo og Østfold få strøm fra Norges desidert største nettselskap. Det skal hete Elvia.
Vil i første fase trekke 7,8 TWh/år strøm fra Samnanger i Hordaland.
Agder Energi gjør endringer i konsernstrukturen og etablerer en ny konsernledergruppe.
Fire prosjekter får i alt 95 millioner kroner for å utvikle utslippsfri teknologi innen hydrogenbasert transport og bygg- og anleggsvirksomhet. BKK leder to av prosjektene.
Utnytter mulighetene i reguleringen.
«Forsyningssituasjonen i Nordmøre og Romsdal er alarmerende. Manglende forsyningssikkerhet stopper nåværende, og fremtidig, nærings- og samfunnsutvikling», advarer fylkesordføreren, LO og lokale næringsorganisasjoner i et felles brev.
Det nye nettverket «Ung i Fornybar» skal samle unge som jobber med fornybar energi for å utveksle erfaringer og bygge nettverk.
– Det blir avdekket altfor mange avvik som burde vært oppdaget i den årlige internkontrollen, sier leder for DSBs seksjon for elsikkerhet, Jon Eirik Holst.
Hafslund Nett og gründerselskapet KVS Technologies har inngått et forskning- og utviklingsprosjekt som tar i bruk droner til å lokalisere feilsteder ved strømbrudd.
Vokser videre innen drift av AMS og kritisk IoT-infrastruktur
Aldri har det vært registrert høyere vindkraftproduksjon i Norge og Sverige enn i forrige uke.
Naturvernforbundet, Norsk Ornitologisk Forening og Turistforeningen klager på at forlengelsen av konsesjonen aldri ble sendt på høring.
NVE foreslår et 8 prosents «skråtak» på NorthConnects inntekter og «hjemfall» til Statnett etter 25 år. Det er for tidlig for NorthConnect å si om det er bra nok til at kabelen bygges.
NVE fraråder OED å tillate NorthConnect å kjøre kabelen med en kapasitet på 1400 MW pluss 400 MW i dynamisk overlast for å levere systemtjenester.
NVE har oversendt sin analyse av NorthConnect til OED.
Entreprenøren Valard holder Statnett ansvarlig for materialer som skal ha vært så dårlige at en linje falt ned og førte til store forsinkelsesbøter. Statnetts samarbeid med Dalekovod får også unngjelde.
REN Røros-sjefen vil heller satse på å gi kunden økt komfort og skjule kompleksiteten bak kulissene.
Den danske regjeringen setter av penger på statsbudsjettet for å finne mulige plasseringer av en eller flere energi-øyer på minst 10 GW havvind.
Equinor har fullført kjøpet av en eierandel på 50 prosent i det polske havvindprosjektet Baltyk I fra Polenergia.