Illustrasjonsfoto: Leif Jønsson/Mostphotos

Ny nordisk varslings­løsning for utilgjengelig kapasitet

Skal sikre aktørene lik og god markedsinformasjon.
Onsdag, 27 november, 2019 - 10:48

Statnett lanserer nå sammen med Svenska kraftnät, Fingrid og Energinet en ny publiseringsløsning for varsling av utilgjengelig kapasitet i kraftmarkedet. Den nye løsningen, NUCS, skal både samle inn nordiske data for en felleseuropeisk transparensplattform og publisere informasjonen selv.

NUCS, som er en gratis tjeneste, skal gi aktørene i kraftmarkedet et samlet overblikk over hvilken kapasitet som ikke er tilgjengelig i det nordiske kraftsystemet.

– Dette er med på å sikre lik og god markedsinformasjon, også dersom flere kraftbørser etablerer seg i Norden, forteller direktør for system- og markedsutvikling i Statnett, Kristin Munthe i en melding på Statnetts nettside

Europeiske regler gir de systemansvarlige nettselskapene ansvar for å samle inn denne informasjonen.

Det er de systemansvarlige nettselskapene i Norden som har utviklet og skal drifte NUCS (Nordic Unavailability Collection System).

Tjenesten er i drift fra 3. desember og viser hvilken kapasitet innen transmisjon, produksjon og forbruk som ikke er tilgjengelig. Inntil nå har aktørene gitt og mottatt denne informasjonen via den nordiske kraftbørsen Nord Pool.

Reguleringen åpner for at andre selskaper kan tilby slik datainnsamling. Kraftbørser eller andre tredjepartstjenester for datainnsamling vil kunne være alternativer til NUCS, men de må godkjennes av de systemansvarlige nettselskapene, opplyser Munthe.

 

På forsiden nå

Industrien kan sikre seg med lange, billige vindkraftkontrakter mot NorthConnect-prisøkingen, påpeker Energi Norge. Kabelen vil gjøre også disse kontraktene dyrere, kontrer Norsk Industri.
Nye turbiner skal installeres.
Statnett utfører sine oppgaver med høyere effektivitet enn gjennomsnittet av systemansvarlige nettselskaper i Europa, men er ikke blant de beste 25 prosentene, ifølge en ny undersøkelse.
Fra 1. januar 2020 vil over 1.8 millioner mennesker i Akershus, Innlandet, Oslo og Østfold få strøm fra Norges desidert største nettselskap. Det skal hete Elvia.
Vil i første fase trekke 7,8 TWh/år strøm fra Samnanger i Hordaland.
Agder Energi gjør endringer i konsernstrukturen og etablerer en ny konsernledergruppe.
Fire prosjekter får i alt 95 millioner kroner for å utvikle utslippsfri teknologi innen hydrogenbasert transport og bygg- og anleggsvirksomhet. BKK leder to av prosjektene.
Utnytter mulighetene i reguleringen.
«Forsyningssituasjonen i Nordmøre og Romsdal er alarmerende. Manglende forsyningssikkerhet stopper nåværende, og fremtidig, nærings- og samfunnsutvikling», advarer fylkesordføreren, LO og lokale næringsorganisasjoner i et felles brev.
Det nye nettverket «Ung i Fornybar» skal samle unge som jobber med fornybar energi for å utveksle erfaringer og bygge nettverk.
– Det blir avdekket altfor mange avvik som burde vært oppdaget i den årlige internkontrollen, sier leder for DSBs seksjon for elsikkerhet, Jon Eirik Holst.
Hafslund Nett og gründerselskapet KVS Technologies har inngått et forskning- og utviklingsprosjekt som tar i bruk droner til å lokalisere feilsteder ved strømbrudd.
Vokser videre innen drift av AMS og kritisk IoT-infrastruktur
Aldri har det vært registrert høyere vindkraftproduksjon i Norge og Sverige enn i forrige uke.
Naturvernforbundet, Norsk Ornitologisk Forening og Turistforeningen klager på at forlengelsen av konsesjonen aldri ble sendt på høring.
NVE foreslår et 8 prosents «skråtak» på NorthConnects inntekter og «hjemfall» til Statnett etter 25 år. Det er for tidlig for NorthConnect å si om det er bra nok til at kabelen bygges.
NVE fraråder OED å tillate NorthConnect å kjøre kabelen med en kapasitet på 1400 MW pluss 400 MW i dynamisk overlast for å levere systemtjenester.
NVE har oversendt sin analyse av NorthConnect til OED.
Entreprenøren Valard holder Statnett ansvarlig for materialer som skal ha vært så dårlige at en linje falt ned og førte til store forsinkelsesbøter. Statnetts samarbeid med Dalekovod får også unngjelde.
REN Røros-sjefen vil heller satse på å gi kunden økt komfort og skjule kompleksiteten bak kulissene.
Den danske regjeringen setter av penger på statsbudsjettet for å finne mulige plasseringer av en eller flere energi-øyer på minst 10 GW havvind.
Equinor har fullført kjøpet av en eierandel på 50 prosent i det polske havvindprosjektet Baltyk I fra Polenergia.
Statnett og det kroatiske selskapet Dalekovod har signert kontrakt for bygging av den nye kraftledningen Lyse-Fagrafjell som skal sikre strømforsyningen til Sør-Rogaland.