Oppgraderingen av Dam Kuli gikk raskere enn først planlagt. Foto: Agder Energi

Rask dam-oppgradering i Agder

Dam Kuli i Sirdal kommune i Agder ble oppgradert på én istedenfor to sesonger.
Tirsdag, 7 januar, 2020 - 11:30

Oppgraderingen av dammen er nå i hovedsak ferdig, skriver Agder Energi i en melding på sin nettside.

Dam Kuli ble bygget på midten av 1960-tallet og ligger nordvest for Tonstad i Sirdal.  Kuli er det øverste magasinet i Finsåvassdraget.

Det er støpt ny betongplate på innsiden av eksisterende dam og nye avstivingsvegger mellom pilarene foran damplaten.

Hovedentreprenør YIT Infra begynte på jobben våren 2019 og avsluttet sitt oppdrag 1. desember. Nå gjenstår kun litt opprydding i terrenget, noen utbedringer på tilkomstveien og montering av lense på damoverløpet.

– Vi begynner med dette så snart snøen forsvinner. Hele prosjektet var opprinnelig planlagt til å gjennomføres på to sesonger. Dyktige entreprenører så imidlertid at det var mulig å gjøre dette på én sesong dersom støpearbeidene ble gjennomført med glideforskaling. Det å redusere gjennomføringsperioden fra to sesonger til én medfører selvsagt at det meste skal gå smidig for å rekke det på tiden, og det mest utfordrende var nok å klare å holde nødvendig fremdrift, sier Jørgen Sterud, senior prosjektleder i Agder Energi, i meldingen.

Han sier en sen vår eller tidlig vinter kunne forkludret fremdriften, men det det fikk de heldigvis ikke i fjor.

Oppgraderingen øker ikke kraftproduksjonen, men er viktig for å opprettholde produksjonen i Finsåvassdraget i fremtiden.

– Arbeidene vi har utført på dammen er rent vedlikehold kombinert med oppgraderinger for å tilfredsstille dagens regelverk for damkonstruksjoner, sier Sterud.

 

Fakta

  • Dam Kuli har en høyde på 22 meter og er 320 meter bred.

  • Betongstøpingen ble gjennomført med glideforskaling.

  • Entreprenøren har bygget ca. 7.000 kvadratmeter med forskaling.

  • Det har gått med ca. 600 tonn med armering og rundt 4.500 m3 med betong.

På forsiden nå

Støtten i folket til fornybarutbygging har falt, men klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) vil ha både vindkraft på land og oppgradering av eksisterende vannkraft, forteller han til Energiteknikk.
Equinor ser store skalafordeler i flytende havvind.
Skagerak Kraft vil ruste opp elvekraftverkene Årlifoss og Grønnvoll i Tinnelva i Notodden kommune i Telemark, noe som vil gi en liten produksjonsøkning.
Glitre Energi Produksjon har ansatt Line Drange Ruud som ny kraftverkssjef.
Sammen med Enovos skal Statkraft levere CO2-fri kraft til tyske Daimler-fabrikker, produsert og levert samtidig i en kombinasjon av vann-, vind- og solkraft.
Tina Bru (33) er klar på at Norge trenger mer kraft, men er varsom med å gi signaler om økt vindkraftskatt og konsesjonsbehandlingen av NorthConnect.
Utviklingen av langsiktige kraftkjøpskontrakter (PPA) er i tydelig økning. Datasentre og vindkraft er noen av årsakene til dette.
Tidligere samferdselsminister Jon Georg Dale fra Fremskrittspartiet blir partiets nye fraksjonsleder i energi- og miljøkomiteen.
Får vedlikeholdskjøre reservegasskraftverket i to år til.
Forrige uke hadde Foreningen Ung i Fornybar stiftelsesmøte og nettverkssamling i Oslo.
Fra 1. januar er Viken største eier i Østfold Energi, men samlet får kommunene i Østfold den største aksjeposten.
Odd Emil Ingebrigtsen er utnevnt til statssekretær i Olje- og energidepartementet og Tony Christian Tiller til politisk rådgiver.
For å motivere til å utnytte fleksibiliteten i kraftsystemet.
Istad Kraft har kjøp virksomheten til Nesset Kraft, som har 18 ansatte og rundt 2400 nettkunder.
Det er ingen klare spor av utenlandsk påvirkning av vindkraftdebatten, slår SINTEF fast i en rapport på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
I Drangedal kommune i Telemark bygger Skagerak Nett landets første heldigitale transformatorstasjon. Sweco står for prosjekteringen.
Statkraft vurderer å bygge elektrolyse-anlegg, og tror potensialet kan være stort.
Etterspørselen etter komposittmaster er fortsatt lav, men et forbud mot kreosotstolper kan øke interessen, også på lavere spenningsnivåer. 
Energi Norge mener at Tina Bru er et godt valg som landets nye olje- og energiminister, og har tre ønsker til statsråden.
I uke 3 var kraftprisene halvparten så lave som tilsvarende uke i fjor. Tilsiget i kraftmagasinene var 1,7 TWh. Det er 208 prosent av normalen for uka.
Arbeiderpartiet fremmer forslag på Stortinget for å stoppe byggingen av NorthConnect.
Kanonaden, AF Gruppens svenske datterselskap, skal prosjektere og bygge veier, fundament og strømnett for Vindpark Åby-Alebo i Sør-Sverige.
Dette er saker Frp har blinket seg ut, ifølge Sylvi Listhaug (Frp).