Arild Wold og Richard Sjølie i gang med å skjøte to av de skadde kablene. Foto: Omexom

Reddet kritisk strømsituasjon på Gotland

Da strømkablene til Gotland i Sverige fikk alvorlige graveskader, bidro Omexom Norge til å unngå en kritisk situasjon for øyas 60.000 innbyggere, turister og næringsliv.
Mandag, 13 januar, 2020 - 15:14

Det var i slutten av november at tre av forsyningskablene på landsiden, ved Västervik, ble skadet under gravearbeid. Kablene er 132 kV fra 1980, og det som kan karakteriseres som første generasjons PEX-kabler. Skjøtebarbeidet ble gjort av Omexom Norges avdeling HV Cable.

– Dette ga kortest mulig nedetiden for kunden. Når hele samfunn på øyer, som Gotland, blir rammet er det ekstra kritisk siden alternativ kraftforsyning ofte er begrenset, sier avdelingsleder Lars Welde Sannum i Omexom i en pressemelding

Før selve utbedringen av kablene kan starte, må HV Cable ha tilgang til konstruksjonsdata for aktuell kabel og bilde av kabelskade.

– Da kan vi starte planleggingsarbeidet på vei til stedet vi skal jobbe. I Västervik hadde vi et godt samarbeid med kunden – Vattenfall Eldistribusjon og Vattenfall Service. Som lokal entreprenør gravde de også ut tilstrekkelig grop rundt kablene, drenerte området og la et provisorisk gulv som vi må stå på mens vi skjøter kablene, under et tak slik vi bygde i Västervik. Vi hadde i tillegg med oss eget skjøtetelt. Godt samarbeid med kunden sparer tid, som selvsagt er essensielt i kritiske situasjoner som her, sier Sannum.

På forsiden nå

Tina Brus svar om ordninger som kan bedre økonomien i hydrogenprosjekter, berører ikke til kjernen av problemet, ifølge Småkraftforeninga, som etterlyser en utredning av egne nett-tariffer for hydrogenproduksjon.
Støtten i folket til fornybarutbygging har falt, men klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) vil ha både vindkraft på land og oppgradering av eksisterende vannkraft, forteller han til Energiteknikk.
Equinor ser store skalafordeler i flytende havvind.
Skagerak Kraft vil ruste opp elvekraftverkene Årlifoss og Grønnvoll i Tinnelva i Notodden kommune i Telemark, noe som vil gi en liten produksjonsøkning.
Glitre Energi Produksjon har ansatt Line Drange Ruud som ny kraftverkssjef.
Sammen med Enovos skal Statkraft levere CO2-fri kraft til tyske Daimler-fabrikker, produsert og levert samtidig i en kombinasjon av vann-, vind- og solkraft.
Tina Bru (33) er klar på at Norge trenger mer kraft, men er varsom med å gi signaler om økt vindkraftskatt og konsesjonsbehandlingen av NorthConnect.
Utviklingen av langsiktige kraftkjøpskontrakter (PPA) er i tydelig økning. Datasentre og vindkraft er noen av årsakene til dette.
Tidligere samferdselsminister Jon Georg Dale fra Fremskrittspartiet blir partiets nye fraksjonsleder i energi- og miljøkomiteen.
Får vedlikeholdskjøre reservegasskraftverket i to år til.
Forrige uke hadde Foreningen Ung i Fornybar stiftelsesmøte og nettverkssamling i Oslo.
Fra 1. januar er Viken største eier i Østfold Energi, men samlet får kommunene i Østfold den største aksjeposten.
Odd Emil Ingebrigtsen er utnevnt til statssekretær i Olje- og energidepartementet og Tony Christian Tiller til politisk rådgiver.
For å motivere til å utnytte fleksibiliteten i kraftsystemet.
Istad Kraft har kjøp virksomheten til Nesset Kraft, som har 18 ansatte og rundt 2400 nettkunder.
Det er ingen klare spor av utenlandsk påvirkning av vindkraftdebatten, slår SINTEF fast i en rapport på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
I Drangedal kommune i Telemark bygger Skagerak Nett landets første heldigitale transformatorstasjon. Sweco står for prosjekteringen.
Statkraft vurderer å bygge elektrolyse-anlegg, og tror potensialet kan være stort.
Etterspørselen etter komposittmaster er fortsatt lav, men et forbud mot kreosotstolper kan øke interessen, også på lavere spenningsnivåer. 
Energi Norge mener at Tina Bru er et godt valg som landets nye olje- og energiminister, og har tre ønsker til statsråden.
I uke 3 var kraftprisene halvparten så lave som tilsvarende uke i fjor. Tilsiget i kraftmagasinene var 1,7 TWh. Det er 208 prosent av normalen for uka.
Arbeiderpartiet fremmer forslag på Stortinget for å stoppe byggingen av NorthConnect.
Kanonaden, AF Gruppens svenske datterselskap, skal prosjektere og bygge veier, fundament og strømnett for Vindpark Åby-Alebo i Sør-Sverige.