Et av USAs største energiselskaper har valgt norske eSsmart Systems som partner når de nå vil utnytte mulighetene som kunstig intelligens gir i veldikeholdsplanleggingen. Foto: Esmart Systems

ESmart Systems vant prestisje­kontrakt med kunstig intelligens i USA

Kontrakten om overvåking av kraftnettet med kunstig intelligens kan bli norske eSmart Systems' kommersielle gjennombrudd i USA.
Onsdag, 26 februar, 2020 - 11:19

Halden-baserte eSmart Systems kan ha skutt en amerikansk gullfugl. Selskapet leverer kjerneteknologien til et system som bruker dronebilder, driftsdata, historiske data og en rekke andre parametere i en programvare som bruker kunstig intelligens for å effektivisere drift og vedlikehold av kraftnettet. Den vanlige, internasjonale forkortelsen for kunstig intelligens er AI, i Norge begynner KI å bli vanlig.

Kontraktspartneren er USAs niende største energiverk, Xcel Energy, med hovedkontor i Minneapolis, Minnesota. Som samarbeidspartner har eSsmart selskapet Phoenix Air Unmanned, som er blant USAs fremste eksperter innen droner og høyoppløselige dronebilder, mens EDM International er underleverandør til eSsmart Systems, som eksperter på innsamling av data, datahåndtering og bildeanalyse.

Artikkelen er 531 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn, må du være abonnent. 

Du får fri tilgang til energiteknikk.net i én uke eller i tre måneder hvis du tegner korttidsabonnement (betaling med kort). Ved å klikke på ”kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster, og du kan velge det som passer. Ved å bestille abonnement nå, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen..

På forsiden nå

Venter på konsesjonsvedtak på Buheii og i Tysvær, advarer mot sertifikatskvis og skrinleggelse.
– De lokale bestemmelsene har skapt store utfordringer.
Men vil holde hjulene i gang, og lover at det blir mer enn nok å gjøre for leverandørene.
OED står fast på eierskapsbegrensningene om at kun offentlige aktører får eie stor vannkraft.
Korona-krisen stikker kjepper i hjulene for byggestart av Haram vindkraftverk. Likevel mener utbygger Zephyr at ferdigstillelse er mulig innen sertifikatfristen.
Kritisk til Norweas motkonjunktur-forslag.
Energi Norge legger forslaget om statlig garantiordning på vent.
For å få Norge ut av den økonomiske krisen.
Men arbeidet på Fosen fortsetter.
Utnevnt til statssekretær i OED.
Inkoo, det siste kullkraftverk i Finland i ordinær drift, og Nordens største, er revet.
RME foreslår tilknytningsavtaler med vilkår om utkobling av forbruk som alternativ til ofte kostbare nettinvesteringer.
Helge Rysjedal er ansatt som ny administrerende direktør i BKK Enotek.
Som følge av koronakrisen.
Får støtte fra Energi Norge.
ENERGITEKNIKK MENER
Med mindre de har en helhetlig, rasjonell begrunnelse.
KS Bedrift Energi er derimot fornøyd.
Koronakrise og kortsiktig kraftpriskollaps vil ikke stoppe store vannkraftinvesteringer, tror Eimund Nygaard, som likevel etterlyser endret grunnrenteskatt, NorthConnect-tillatelse og justerte vernekrav.
Stavangerregionen Havn og Lyse vil etablere et felles selskap som skal lage løsninger for å lade hurtigbåter ved kai, og legge strøm fra land til cruiseskip og andre større fartøyer.
Erlend Jordal (40) er engasjert som politisk rådgiver for olje- og energiminister Tina Bru.
Først må det høstes erfaringer fra virkningene på kraftsystemet, ifølge OED.
Advarer samtidig mot at fjerning av elavgiften kan føre til konkurser innen varmepumper, solkraft og energieffektivisering.