Bildet ble tatt i maskinsalen til Leikanger kraftverk i midten av januar. Arkivfoto: Håvard Nesbø/Sognekraft

Men karantenereglene ved den gamle fylkesgrensen har stanset arbeidere fra Østlandet.

Mens arbeidet på Nedre Otta er kraftig rammet av at Andritz og VEO stoppet arbeidet, forsøker aktørene i det tidligere fylket Sogn og Fjordane å holde kraftverksbyggingen gående så lenge som mulig.

Ett av prosjektene er Sognekrafts Leikanger kraftverk i Sogndal kommune, som skal få en effekt på 77 MW og produsere 208 GWh per år.

– Vi prøver å holde på med anleggsdriften så lenge som mulig, sier utbyggingssjef Harald Fimreite i Sognekraft til Energiteknikk.

Jobber adskilt

Planen er å sette kraftverket i drift i mai, slik Energiteknikk tidligere har omtalt.

– Tror du det vil gå nå?

– Godt spørsmål. Hvem kan spå hva som skjer nå med tanke på koronasmitten? Det er helt umulig å forskuttere. Men vi jobber for å prøve å få det til, sier Fimreite.

Andritz Hydro har levert både turbin, generator, og kontroll- og apparatanlegg til kraftverket. Selskapet har hovedkontor i Østerrike, som er hardt rammet av koronaviruset.

– Vi fikk problemer med personell til anlegget i begynnelsen av helgen, men det har vi fått løst stort sett. Vi har iverksatt en god del tiltak for å unngå smitte, ved å begrense aktiviteten, ha minst mulig kontakt mellom personell som jobber på anlegget, og ved å prøve å dele inn i kraftstasjonen i områder, og at Andritz’ folk unngår kontakt med andre entreprenører i den utstrekning det er mulig. Det er tiltak vi har fått aksept for av kommunelegen i Sogndal, sier Fimreite.

– Men den dagen vi får smitte på anlegget, blir det selvfølgelig en ny situasjon. Det har vi per i dag ikke, heldigvis. Vi jobber så hardt vi kan for å holde anleggsdriften i gang så lenge som mulig, sier Fimreite.

Gammel fylkesgrense

Samtidig er SFE i ferd med å sluttføre Østerbø kraftverk i Høyanger kommune, med en effekt på 55 MW og en årlig produksjon på 166 GWh.

Planen er å starte vannfylling i august i år. Både generator, turbin og magnetisering er installert.

– Arbeidene går som planlagt denne uken. Det er laget en grense rundt gamle Sogn og Fjordane fylke som gjør at når folk skal inn til oss, må de automatisk i karantene. Det skaper utfordringer en del steder. Men vi utfører nå bunnrensking i tunnelen, og det gjøres av lokale folk som bor hjemme. Det pågår som normalt, så enn så lenge er det ikke noen dramatikk for vår del, sier Arild Bruland, prosjektleder for utbyggingen av Østerbø.

Har søkt om dispensasjon

Andritz har levert det mekaniske i vannveien. Lukene er på plass, men siste delen av trykkrøret er ennå ikke montert.

– Det skal de starte med etter påske en gang. Vi må i dialog med dem for å finne ut hvordan vi skal gjøre det hvis dette varer ved, sier Bruland.

Han viser til at andre selskaper har fått dispensasjon fra karantenereglene.

– Vi har søkt om det på ett prosjekt, men har ikke fått svar fra kommunelegen, sier Bruland.

Store beløp

I tillegg til bunnrenskingen og trykkrør, skal det utføres tørrprøving av stasjonen.

Det er Voith som har levert turbin og generator, mens ABB har levert apparat- og kontrollanlegg.

– I går skulle vi starte med tørrtesting av turbinen, og folk fra Østlandet slapp ikke inn i Sogn og Fjordane. Så det har vi utsatt. Vi har ganske god tid til disse tingene. Men hvis det varer en stund, vil vi få problemer vi også. Det er testing og flytting av personell som er kritisk for oss nå, sier Bruland.

– Hvordan er det med vanntap, har det mye å si økonomisk om dere blir en måned eller to forsinket?

– Nå er det jo fullt over alt. Men vi kan ikke regne slike ting inn i prosjektene våre. Da blir de ikke lønnsomme hvis de ryker på noen måneder. Men det er store beløp, det er klart det betyr noe. Men så har jo kraftverket en levetid da, så vi får det igjen i den andre enden, sier Bruland og ler, i en tid da det er viktigere enn på lenge å holde motet oppe.