north sea summit
Regjeringssjefene fra Nordsjølandene Belgia, Danmark, Frankrike, Irland, Luxembourg, Nederland, Norge, Tyskland og Europakommisjonens president. Foto: North Sea Summit 2023

Nordsjø-landene er enige om en felles satsing på havvind. Men det er ingen enighet om hybrid-prosjekter, understreker den norske regjeringen i en pressemelding.

  • Øyvind Zambrano Lie

Statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland deltok mandag på et toppmøte om fornybar energi til havs i Oostende i Belgia.

På toppmøtet var regjeringssjefene fra Nordsjølandene Belgia, Danmark, Frankrike, Irland, Luxembourg, Nederland, Norge og Tyskland og Europakommisjonens president til stede. Energiministere fra samme land og Storbritannia deltok også.

Landene ble blant annet enige om å øke havvindmålene i Nordsjøen fra 120 GW i 2030 til minst 300 GW i 2050.

Ingen hybrid-forpliktelser

I tillegg til havvind fremhever erklæringen andre næringer som hydrogen og mineraler.

Men «erklæringene inneholder ingen forpliktelser knyttet til utbygging av spesifikke prosjekter til havs, slik som nett til havs og hybridprosjekter», understrekes det i den norske regjeringens pressemelding.

– I en tid med internasjonale spenninger, ustabile energimarkeder og klimaendringer, trenger vi internasjonalt samarbeid for å finne løsninger på energiomstillingen. Norge har mye å bidra med innen havvind, hydrogen og karbonfangst- og lagring. Norge og norsk industri vil bidra med teknologi og løsninger for å styrke konkurransekraft og innovasjon, utvikle ny industri og arbeidsplasser, og redusere utslipp, sier statsminister Jonas Gahr Støre meldingen.

Gode rammebetingelser

Tett europeisk politisk og regulatorisk samarbeid vil ifølge den norske regjeringens melding være viktig for at felles, ambisjoner i Europa skal kunne gjennomføres.

– Norsk industri bidrar allerede til utviklingen av havvind, CCS og hydrogen internasjonalt. Dette møtet var viktig for å diskutere hvordan vi kan sørge for fortsatt gode rammebetingelser for industrien, sier olje- og energiminister Terje Aasland i meldingen.