Takket være Trianglum-prosjektet, med Lyse som en av partnerne, blir Stavanger en stadig smartere by.

Stavanger blir en stadig smartere by. Gjennom Triangulum-prosjektet settes en rekke spennende tiltak ut i live.

Kilde: Lyse

Kloakken skal gi kjøling og varme til Svømmehallen, Rådhuset og servicetorget i Stavanger sentrum gjennom en ny energisentral.100 hjem har blitt utstyrt med smartteknologi som gir beboerne muligheten til å styre lys og varme og få oversikt over energiforbruket hjemme. Og at det går tre batteridrevne busser i ordinær rutetrafikk, som er med på å redusere CO2-utslippene? Alt dette er en del av prosjektet Trianglum.

Triangulum er et prosjekt i Europas største innovasjons- og forskningsprogram (Horisont 2020) som skal integrere energi, mobilitet og IKT i nye løsninger som ikke har vært vist før. Stavanger, Manchester og Eindhoven er de første byene i Europa som er valgt ut til å utvikle smarte og innovative løsninger for fremtidens bærekraftige byer – og målet er å vise og gjenta løsningene med blant annet følgebyene som er Leipzig, Praha og Sabadell. Løsningene i Stavanger-regionen er utviklet av fem partnere; Universitetet i Stavanger, Stavanger kommune, Lyse, Rogaland fylkeskommune og Greater Stavanger.

Store mengder data blir samlet i en nettsky-løsning Universitetet i Stavanger har ansvar for som håndterer data fra hele prosjektet. Dette vil gjøre det lettere for byene som skal lære fra oss å gjenta løsningene i sin by. Målet er at de smarte løsningene i prosjektet skal vises frem, deles og bli gjentatt.

Stavanger er fortsatt den eneste byen i Norge med status som fyrtårnby i Horisont 2020-programmet. Mange har også latt seg inspirere av at Triangulum har satt Stavanger på det internasjonale smartbykartet.

Eksempler på bidrag fra partnerne i regionen:

  • Systemer for energistyring og innovative videoløsninger skal testes i 100 private hjem, for å senke energiforbruket, og øke brukerbevisstheten. En skole og ett sykehjem skal teste løsninger for varmestyring, lys og luftkvalitet.
  • Ny energisentral basert på minimum 75% fornybare energikilder bygges i et felles sentralstyrt anlegg for varme og kjøling til tre av Stavanger kommunes administrasjonsbygg i sentrum. Målet er reduksjon av CO2-utslipp, varmegjenvinning og energieffektivisering.
  • Tre batteridrevne busser blir testet ut i ordinær rutetrafikk, med særlig fokus på infrastruktur for lading av elektriske kjøretøy. Målet er reduksjon av CO2-utslipp, nettkapasitet og sikkerhet. Regionen er den første i Norge som gjør dette!
  • Store datamengder samles nå i en nettskyløsning som skal håndtere data fra hele prosjektet. Målet er økt bruk av åpne data.
  • Erfaring og kunnskap fra prosjektet skal deles og formidles både lokalt og internasjonalt.

Konferansen Nordic Edge Expo er en direkte spinoff av Triangulum, og hadde ikke funnet sted uten prosjektet. Nordic Edge i Stavanger er blitt en naturlig møteplass og utstillingsforum for de som jobber med smarte byer og samfunnsutvikling, og i fjor var det mer enn 2000 deltakere. Triangulum vil også i år være representert både på programmet og i utstillingen under Nordic Edge Expo som skal være 26. – 28. september.

Som fyrtårnsby er Lyse stolt over å demonstrere innovative løsninger som bidrar til en mer bærekraftig framtid.