Haraldrud
Haraldrud Varmeanlegg i Oslo.

Energiselskapet Fortum overtok fredag eierskapet til Hafslunds strømsalgsvirksomhet. Fortum har også blitt hovedeier og partner med Oslo kommune i Hafslunds fjernvarmevirksomhet, som slås sammen med Norges største energigjenvinningsanlegg, Klemetsrudanlegget.

Kilde: Fortum

Ved å slå sammen Hafslunds fjernvarmevirksomhet og Klemetsrudanlegget ønsker Fortum å tilby mer konkurransedyktige varmeløsninger, og dermed gjøre fjernvarme til et enda bedre alternativ for Oslos innbyggere. Som et av verdens største fjernvarmeselskap, og med 2,4 millioner strømkunder, har Fortum et glimrende utgangspunkt for å utvikle nye fornybare og kundevennlige løsninger og tjenester. 

Energiselskapet Fortum, som fra før leverer strøm og eier vindkraftverk i Norge, står også bak den landsdekkende kjeden av Charge & Drive-stasjoner for lading av elbiler. Med denne overtakelsen tar Fortum et nytt, stort steg inn i det norske markedet for miljø- og klimavennlig energiforsyning. 

– Overtakelsen medfører foreløpig ingen endringer for strøm- og fjernvarmekundene til Hafslund og Fortum. De vil fortsatt få levert strøm og varme til samme gode betingelser som før, løsningene på hjemmesidene vil ha tilsvarende funksjonalitet som nå og våre kundesentre vil være uforandret, sier konsernsjef Pekka Lundmark i Fortum.

Nye løsninger på vei

Energibransjen er gjenstand for store endringer. Automatiske strømmålere i strømnettet, elektronisk utstyr som koples sammen ved hjelp av internett og bygninger som kan selge overskuddsenergi, er noen eksempler på teknologi og løsninger som blir stadig vanligere. 

– Det betyr at vi etter hvert vil kunne lansere løsninger som hjelper våre kunder til å få dekket sitt energibehov på nye måter. Fortums størrelse gjør at vi har muligheten til å ligge i forkant når det gjelder forskning og utvikling. Vi vil hjelpe våre kunder til å velge mer klimavennlige løsninger, sier Lundmark, og legger til at kundene vil få informasjon om endringer og nye tilbud god tid i forveien. 

For de ansatte og ledelsen i de aktuelle virksomhetene starter nå arbeidet med å bli del av Fortum. Det betyr at ekspertene på strømsalg, energigjenvinning og fjernvarme vil få mulighet til spennende personlig og faglig utvikling sammen med nye kollegaer i Norden, Polen og Baltikum. Sammen skal de gjøre Fortum til en enda bedre tilbyder av brukervennlige energiløsninger.

Partnerskap for et grønnere Oslo

Samarbeidet mellom Oslo kommune og Fortum er basert på en felles ambisjon om å gjøre Oslo til en enda grønnere by. Nylig ble Oslo kåret til Europas miljøhovedstad for 2019. 

– Vi føler oss som hjemme her i Norge og i Oslo. Her møter vi forbrukere og bedrifter som er bevisste i valg av miljø- og klimavennlige energiløsninger og som er raskt ute med å ta i bruk ny teknologi. Vi møter et samfunn og politikere med vilje og evne til å ta kloke og tøffe valg. Det skjerper oss og vil bidra til å gjøre Fortum til et enda bedre selskap, sier konsernsjef Lundmark. 

Arbeidet med karbonfangst på Klemetsrudanlegget er et eksempel på dette. Klemetsrud­anlegget er et av tre karbonfangstprosjekter som får støtte fra Gassnova til videre studier av fullskala fangst av CO2. 

Mulighetsstudier har allerede vist at CO2-fangst er teknisk mulig. Nå planlegges anleggene i større detalj og med mer nøyaktige kostnadsestimater. Det er Stortinget som til slutt bestemmer hvilke anlegg som eventuelt vil bli bygget.