I november hadde Jylland i Danmark de høyeste prisene, mens Vest-Norge – ikke uvanlig – kunne notere de laveste prisene.

De nordiske kraftprisene går ofte i takt med været. Når temperaturene synker på langtidsvarselet, går strømprisene motsatt vei – slik vi nå ser for desember måned.

Kilde: LOS Energy

Fra oktober til november steg systemprisen med 12 prosent. Og systemprisen for november endte på 32,27 €/MWh. Denne prisen er helt gjennomsnittlig til november å være, sammenlignet med de siste fem årene. Sammenligner vi derimot med de siste ti årene, ligger årets novemberpris rundt 20 prosent lavere enn gjennomsnittet.

Det er liten prisforskjell mellom prisområdene i Norden. I november hadde Jylland i Danmark de høyeste prisene, mens Vest-Norge – ikke uvanlig – kunne notere de laveste prisene.

Godt påfyll av vann
Siden en stor del av kraftproduksjonen i Norden er vannkraft, er vi langt mer avhengig enn andre markeder av at det er nok snø i fjellet og nok vann i magasinene. Når vi står foran den kaldeste årstiden, trenger vi god tilgang på vannressurser til kraftproduksjonen de dagene hvor alle skrur varmen på maks hjemme. Denne ressursbalansen har bedret seg vesentlig gjennom høstmånedene oktober og november.

Mye energi, men begrenset effekt
Men selv om ressursbalansen nå er bedre enn normalt, kan likevel strømprisen stige. Hvorfor? Når vi har så mye energi på lager i form av snøkledde fjell og fulle magasiner, burde ikke det redusere risikoen for manko på energi gjennom vinteren? Jo, men nok ressurser er ikke alt –prisene påvirkes også av kapasiteten i kraftsystemet som transporterer strømmen.

Når vi brått våkner til mye kaldere vinterdager enn normalt, vil hele Norge hutre seg ut av senga og straks skru opp varmekabler, radiatorer og panelovner – samtidig som kaffetraktere, brødristere, hårfønere og varmtvannsberedere går for fullt på morgenkvisten.

Da settes kraftsystemet på prøve – både kapasiteten for produksjon av strøm, og ikke minst kapasiteten for å transportere den ut over landet. Begge deler har sine begrensninger, og derfor kan prisene stige ytterligere, på tross av den gode ressurssituasjonen.

Vi ser det allerede: Langtidsprognosene fra meteorologene peker mot noe kaldere enn normalt i desember. Dette har bidratt til at markedet har priset opp kontrakten for desember.

Fallende priser neste år
Markedet har også priset inn en nedgang i prisene for neste år. Får markedet rett, skal prisen for neste år bli rundt 10 prosent lavere enn strømprisen i år. Årsaken til denne nedgangen er todelt: Det ene er den gode ressurssituasjonen vi har i Norden. Det andre er den enorme utbyggingen av ny fornybar kraftproduksjon som skjer både i Norden og i Europa.