Vannkraft er den mest populære energikilden, viser TNS Gallups klimabarometer for 2016.(Illustrasjonsfoto: Marius Asheim)

Sterk støtte til vannkraften

Folket har talt: Satsing på fornybar energi oppleves som et av de viktigste klimatiltakene, og vannkraft er den mest populære energikilden. Det viser TNS Gallups klimabarometer som ble presentert i går.
Torsdag, 2 juni, 2016 - 10:03

Kilde: Energi Norge

Klimaendringer vurderes som den fjerde største utfordringen Norge står overfor, etter innvandring, arbeidsledighet og oppgavene i helsevesenet. Klima har falt to plasser siden i fjor, men ligger fortsatt høyere enn de fem forutgående årene og ser ut til å ha stabilisert seg i folks bevissthet.

– Klimagassutslippene i Norge øker fortsatt. Samtidig har vi et unikt utgangspunkt for omstilling med nesten hundre prosent utslippsfri kraftproduksjon. Denne kraften må vi bruke til å erstatte fossil energibruk i andre sektorer. For eksempel er kraftoverskuddet vårt allerede stort nok til å elektrifisere hele veitrafikken, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Sats på klimavennlig teknologi og fornybar energi

Politikerne får bedre karakter enn tidligere for sin innsats for klima, ifølge undersøkelsen, men fortsatt lander terningen kun på tretallet. Folkets råd til regjeringen er å prioritere forskning på klimavennlig teknologi, utbygging av fornybar energi og sterkere satsing på kollektivtransport.

– Det er gledelig at fornybar energi oppleves som et av de viktigste klimatiltakene, og at vannkraften fortsatt er “folkets favoritt”. Vannkraften er den mest fleksible fornybare energikilden vi har, ettersom den kan lagres i magasiner. Det muliggjør også bruk av mer sol- og vindkraft som ikke har denne egenskapen, påpeker Ulseth.

Andre funn fra rapporten:

  • Syv av ti stiller seg kritiske til at vannkraftproduksjon i dag skattlegges hardere enn olje og gass.
  • Et økende flertall mener at nye olje- og gassinstallasjoner på norsk sokkel bør drives med fornybar energi.
  • Over seks av ti mener at nye miljøtiltak i vassdrag ikke må gå ut over eksisterende vannkraftproduksjon.

På forsiden nå

Det er blitt overført flere hundre millioner kroner fra Jacobsen Elektro til andre søsterselskap i konsernet Jacobsen Elektro Holdning AS. Dette er hovedårsaken til at den tradisjonsrike elektrobedriften er truet av konkurs.
Vil ha drivstoffstasjoner i Nordsjøen basert på havvindparker.
BKK har i år måtte brukte flere hundre tusen kroner på å fly ut minigravemaskiner med helikopter for å rydde opp etter ekstrem nedbør.
Olje- og energidepartementet søker etter leder og fire medlemmer til Energiklagenemnda.
Flytende havvind kan skape verdier på opptil 117 milliarder kroner og gi 128.400 årsverk i Norge over en 30-års periode, ifølge ny analyse.
Hilde Gillebo (45) hentes fra Institutt for energiteknikk (IFE).
Equinor skulle ikke ha antydet at gass har lave CO2-utslipp, ifølge britisk regulator.
Mens Equinor snakket varmt om gass, tror Statnett-sjef Auke Lont mer på batterier og hydrogen.
NVE tar hensyn til private Equinor-interesser, og trosser advarsler om svekket forsyningssikkerhet fra Statnett og Gjøa-operatøren.
– Påstanden om at vindkraften som bygges i Norge er en trussel for naturmangfoldet, er direkte misvisende, sier konsernsjef Ståle Gjersvold i TrønderEnergi, som vurderer å gå inn i svensk vindkraft.
DigiPlex investerer 600 millioner kroner i to nye datasentre på Fetsund og Hobøl.
Varanger Kraft har solgt 49 prosent av aksjene i Varanger KraftVind AS og slik sikret finansiering for andre trinn av Raggovidda Vindpark.
I løpet av det siste året er det produsert 20,1 TWh vindkraft i Sverige. Det er ny rekord.
Etter sabotasje på forankringslinene i 2017 forsøker Waves4Power seg igjen med testing av sitt bølgekraftverk på Runde i Møre og Romsdal.
I sin høringsuttalelse til nasjonal ramme etterlyser forbundet også en analyse av det fremtidige kraftbehovet.
Jacobsen Elektro har engasjert Kvale Advokatfirma til å bistå med en restrukturering av selskapet og forhandle med kreditorene om en akkordløsning.
Smarte, automatiske ladesystemer vil gjerne lade elbilene om natta, når spotprisene er lavest. Men om alle gjør det, kan det overbelaste nettene like ille som om ettermiddagen.
Entreprenørselskapet BKK Enotek fusjonerer med MultiVolt, samtidig som det loves flere arbeidsplasser i Sogn og Fjordane.
Rederiet Utkilens nye kjemikalieskip «Mostraum» er det første tankskipet tilrettelagt for landstrøm.
Ber NVE forsterke Statnetts insentiver til å drive mer effektivt.
Nettselskapene vil ta eierskap til egne data og stille krav til lagringsformat fra leverandører, ifølge studie fra SINTEF Energi.
Andelen elektrisitet i energimiksen vil dobles til 40 prosent i 2050, anslår DNV GL i en ny rapport.
Hafslund Nett fikk tirsdag sammen med SINTEF Energi, Skagerak Nett, Eidsiva, Lyse og Istad Smartgridsenterets innovasjonspris for prosjektet «Feil- og avbruddshåndtering i smarte distribusjonsnett (FASaD)».
Statnett foreslår å dele Norges nordligste budområde, NO4, i to.