Slik vil de to batteriferjene se ut, når de om halvannet år settes inn på E39 over Nordfjord. Illustrasjon: Multi Maritime

Fjord1 har bestilt to elektrisk drevne ferjer som fra 2018 skal trafikkere strekningen Anda–Lote i Sogn og Fjordane. Ferjene er designet av Nordfjord-bedriften Multi Maritime og skal bygges i Tyrkia.

 

Hver av ferjene får plass til 120 personbiler, 12 vogntog og 349 passasjerer. De skal lades ved hjelp av automatiserte ladestasjoner på kaiene.

Batterikapasiteten i hver ferje blir i området 1 MWh, opplyser Arild Austrheim, maritim teknisk direktør i Fjord1, til energibransjen.no .

Vestlandet har fra før én elektrisk bilferje, «Ampère». Den drives av ferjeselskapet Norled og har i over ett år trafikkert Sognefjorden mellom Lavik og Oppedal. Også denne ferjestrekningen ligger i Sogn og Fjordane.

«Fremtidsferjer»

De to nye elferjene skal trafikkere E39 Anda–Lote fra 1. januar 2018 og frem til 2027. Dette er en kort ferjestrekning der overfarten tar under ti minutter.

Administrerende direktør André Høyset i Fjord1 er stolt over å kunne binde sammen midtre Nordfjord med to batteriferjer. – Vi leverer to fremtidsferjer som også er utviklet lokalt i fylket, uttaler Høyset i en felles pressemelding fra Fjord1, Multi Maritime og verftet Tersan Shipyard.

SFE leverer kraften

Fjord1 skal bygge selve ladeanlegget for ferjene. Kraftleverandøren Sogn og Fjordane Energi AS (SFE) vil på hver side av fjorden bygge nettstasjon med transformator som leverer 50Hz 690V.

Det blir ikke nødfvendig å forsterke eksisterende nett for å forsyne ferjene med strøm. – Dette vil vi løse ved å utnytte kapasiteten i dagens nett, sier kommunikasjonsrådgiver Jannicke Lindvik i SFE til energibransjen.no.

Selv om ferjestrekningen er kort, skal ferjene ha stort nok batteri til å gå i flere timer. Batterikapasiteten blir om lag 1 MWh. Illustrasjon: Multi Maritime

Langt samarbeid

Multi Maritime har designet over 50 bil- og passasjerferjer. De nye ferjene blir fartøy nummer 14 og 15 som er tegnet for Fjord1.

– Den nye generasjonen batteriferjer som skal bygges nå, har en fleksibel design, utviklet med høyt fokus på miljø- og energieffektivitet – uten å gå på kompromiss med verken trygghet, trafikkeffektivitet, kapasitet eller komfort for passasjerer og mannskap, forteller administrerende direktør Gjermund Johannessen i Multi Maritime.

Flere norske kunder

Tersan Shipyard har verft i Yalova og Istanbul. Selskapet har levert en rekke avanserte fartøyer, flere av dem til norske redere. Styreleder Nurettin Paks i Tersan Shipyard kaller oppdraget for et pionerarbeid.

Multi Maritime har adresse i Førde. De har kjernekompetanse på utvikling av nyskapende skipsdesign og skreddersydde spesialskip. Selskapet sysselsetter om lag 30 årsverk og omsatte i 2015 for nærmere 50 millioner kroner. Multi Maritime er eid av Fiskerstrand Holding.