Nexans er i spissposisjon med vindkraftteknologi for høyere spenninger. (Illustrasjonsfoto: Multiconsult/Karsten Würth)

Banebrytende vindkraftteknologi

Nexans lanserer banebrytende nyhet innen fornybar energi for vindparkoperatører som bytter til inter-array-nettverk med høyere spenning og økt produksjonskapasitet kombinert med kostnadseffektive, robuste og lettinstallerte kabelsystemer. Det nye 72,5 kv-tilbehøret kompletterer den tidligere utviklingen av nexans inter-array-kabler med høy spenning.
Tirsdag, 19 juli, 2016 - 10:44

Kilde: Nexans

Nexans lanserer en ny serie med kabel- og strømtilbehør for å møte den økende etterspørselen etter vindparker med høyere kapasitet. Den nye generasjonen strømtilbehør med F-type ytterkjegle som omfatter avtakbare T-koplinger, kontaktkoplinger og overspenningsavledere er utviklet for å drives på 72,5 kV.

For å overføre den økte kraften mellom hver enkelt turbin og nettstasjon offshore på en effektiv måte har Nexans laget inter-array kabelsystemer som kan drives på 72,5 kV i stedet for det tradisjonelle nivået på 36 kV. OEM-transformator og -koplingsutstyr har fått en oppgradert utforming som er tilpasset høyere spenning.

Ettersom utbredelsen av fornybar energi øker, blir økonomisk strømtilførsel stadig viktigere. Det er nå etablert en ny felles standard for offshore vindtilkoplingssystemer opp til 72,5 kV.

Det standardiserte grensesnittet mellom strømtilbehør og utstyrsbøssinger er det første i sitt slag i denne spenningsklassen. I motsetning til tradisjonelle løsninger, har avtakbare, kompakte T-formede koplinger mange fordeler. Standarden for ytterkjeglen gir mulighet for en rekke kombinasjoner av kabelarrangementer, for eksempel enkeltkoplinger, doble koplinger med en koplingskontakt og doble koplinger med overspenningsavleder.

Alt strømtilbehør fra Nexans opp til 72.5 kV er typetestet i henhold til IEC 60840. Utstyrsbøssinger fra EUROMOLD® er i tillegg typetestet i henhold til IEC 60137. Både avtakbare koplinger og bøssinger har bestått tester i henhold til IEC 60068 (solstråling IEC 60068-2-5 og salttåke IEC 60068-2-52).

Alle pakker med Nexans koplinger, endeavslutninger og forbindelser inneholder kontaktkoplinger med patentert GPH® mekanisk koplingsteknologi, som er typetestet i henhold til IEC 61238-1. GPH® mekaniske kontakter og kabelsko har vært i bruk 25 år. De er kompatible med aluminiums- og kopperledere i de fleste utforminger. Et innovativt system med patenterte hodebolter sikrer enkel installering og stabile strømforbindelser.

På forsiden nå

Frykter at Statnett skal ta foten av gasspedalen i en situasjon med effektmangel, slik at Nyhamna-anlegget, fergerederier og fiskeoppdrettere blir stående uten strøm.
Jacobsen Elektro er ett skritt nærmere konkurs. Det er klart etter at en av kreditorene har sendt en konkursbegjæring til Drammen tingrett. Kravet skal behandles 16. oktober.
Tingretten har gitt staten fullt medhold i at Nei til EU ikke har rettslig interesse, og avvist at grunnloven er brutt. Nå anker Nei til EU.
Equinor og partnerne på Snorre og Gullfaks har besluttet å bygge havvindparken Hywind Tampen. Prisen blir snaut 5 milliarder kroner.
Ekspedisjonssjef Andreas Hilding Eriksen ble av Kongen i Statsråd fredag utnevnt til ny departementsråd i Olje- og energidepartementet.
En rekke land er blitt enige om å tillate eksport av CO2 for lagringsformål under den såkalte «Londonprotokollen».
Skal forhandle med Mørenett og Sogn og Fjordane Energi (SFE).
Flere hundre småkraftverk går mot konkurs eller styrt avvikling dersom Sanderud-utvalget får gjennomslag, ifølge Småkraftforeninga.
Etterlyser en tydelig nasjonal styring av vindkraftutbyggingen.
Den norske fornybarnæringen vokste med 71 prosent i 2018. Årsaken er særlig en kraftig vekst innenfor landbasert vindkraft.
Statnett tildelte torsdag kontrakter for rundt 330 millioner kroner for bygging av nye Fagrafjell transformatorstasjon på grensen mellom Time og Sandnes kommuner i Rogaland.
Omdømmet til kraftnæringen er i positiv utvikling. Det viser Kantars Energibarometer for tredje kvartal 2019.
Kraftriket har etter en prosess med 36 søkere ansatt forlagsmannen Anders Kvamme som ny direktør.
– Det er umulig for oss som har et globalt marked å prioritere én turbin her borte i nord, sier Ben Bjørke i Siemens.
Norwea er kritisk til å nekte kommuner å bygge havvind nært land, utenfor utpekte områder.
Billigere CO2-pris bidrar til å gi lavere strømpriser i Norden i 2020.
Helgeland Krafts konserndirektør for nett, Frode Valla, går over i ny stilling som direktør for forretningsutvikling.
NVE varsler at de vil avvise Eidsiva Netts søknad om å omklassifisere utenlandsforbindelsen mellom Minne og Charlottenberg til regionalnett.
Ved å å oppgradere Hjertevann kraftverk og bygge Røvatn kraftverk.
– Det er sjokkerende at KrF, som lovet en storsatsning på å fase ut kull i utviklingsland, i stedet kutter energibistanden og overføringene til Norfund, sier Zero-leder Marius Holm.
Energi-bransjeorganisasjonene har ikke funnet noen store overraskelser i regjeringens forslag til statsbudsjett.
Har signert avtale om etablering av mellomlager for CO2 på Kneppeskjæret i Sydhavna.
Innen 2030 har regjeringen som mål å realisere 10 TWh energisparing i bygg, men det halter i handlingsplanen for måloppnåelse, mener Nelfo.