Google kunngjør at selskapet vil kjøpe hele produksjonen fra en vindpark som skal bygges sør for Stavanger. (Illustrasjonsfoto: Agder Energi)

Google kjøper 12 år med fornybar energi i en avtale inngått med BlackRock, Zephyr og Norsk Vind Energi for å forsyne sine europeiske datasentre med fornybar energi.

Kilde: Google

Google, BlackRock, Zephyr og Norsk Vind Energi kunngjør at Google vil kjøpe hele kraftproduksjonen til en ny vindpark, som skal bygges sør for Stavanger, for en periode på 12 år. Den nye kraftkjøpsavtalen er Googles første i Norge og den 17 globale avtalen for å kjøpe fornybar energi til sine datasentre.

Avtalen vil gi Googles europeiske datasentre ekstra fornybar energi. Denne avtalen, på tvers av landegrensene, er mulig takket være Europas stadig mer integrerte energimarked – og spesielt, skandinavias Nord Pool marked – som gir Google anledning til å kjøpe fornybar energi med opprinnelsesgarantier fra Norge og konsumere tilsvarende mengde kraft andre steder i Europa.

Ferdig i 2017

Zephyr og Norsk Vind Energi, to av Norges ledende vindparkutviklere og operatører, vil nå starte arbeidet med den nye vindkraftparken. 50-turbinsprosjektet, med en totalt kapasitet på 160 MW, har allerede mottatt alle de relevante plangodkjenninger og tillatelser. Når den er ferdig mot slutten av 2017, vil den være den største vindkraftparken i drift i Norge.

Fond styrt av BlackRock, verdens største kapitalforvalter, en ledende investor innen fornybar energi og forvalter av midler for over 2,5 milliarder dollar innen fornybar energi, står for finansieringen av prosjektet. SunEdison var en integrert del av utviklingen og struktureringen av finansieringen til prosjektet.

Den største i Europa

«Google har vært karbonnøytrale siden 2007 og vi har forpliktet oss til å forsyne 100% av våre operasjoner med fornybare energikilder. Dagens avtale, Googles første vindkraftavtale i Norge og den største til dags dato i Europa, er et viktig steg mot denne forpliktelsen», sier Marc Oman, leder for den europeiske energidelen i Google Global Infrastructure.

«Vi er svært fornøyde med å samarbeide med Google, Zephyr og Norsk Vind Energi i fullføringen av denne transaksjonsmilepælen i Norge. Dette prosjektet er et bevis på BlackRocks kontinuerlige fokus på investeringer innen fornybar energi, hvor selskapet har investert i mer enn 75 fornybare prosjekter på tvers av USA, Canada, Irland, Sverige, Frankrike og Storbritannia de siste årene», sier Rory O’Connor, administrerende direktør og leder for fornybar energi i Europa hos BlackRock.

Attraktive vindparker

«Denne transaksjonen viser at globale aktører som Google og BlackRock synes norske vindparker er attraktive og at norsk vindkraft er en del av den internasjonale innsatsen for å redusere karbonavtrykket. Zephyr og Norsk Vind Energi er stolte av å lykkes med og utvikle det som vil bli Norges største vindpark når den settes i drift i 2017», sier Olav Rommetveit fra Zephyr.