Eidsiva Energi, med samarbeidspartnere, har besluttet å bygge ut Raskiftet vindkraftverk i kommunene Trysil og Åmot. (Illustrasjonsfoto: Varanger Kraft)

Eidsiva Energi, Gudbrandsdal Energi og det tyske energiselskapet Stadtwerke München har besluttet å bygge ut Raskiftet vindkraftverk.

Kilde: Eidsiva Energi

Austri Raskiftet har jobbet med utvikling av prosjektet siden 2010 med mål om å få realisert prosjektet sammen med en erfaren industriell partner. 

– Dette er en merkedag for produksjon av fornybar energi i Innlandet. I og med at det er første gang Eidsiva Energi og Gudbrandsdal Energi bygger ut et vindkraftprosjekt, er vi svært fornøyd med å ha fått med oss Stadtwerke München, som er en solid og langsiktig industriell aktør med erfaring fra utbygging og drift av vindkraftverk, sier konsernsjef Øistein Andresen i Eidsiva Energi og konsernsjef Bjarne Slapgard i Gudbrandsdal Energi.

– At prosjektet nå blir realisert med Eidsiva Energi og Gudbrandsdal Energi som betydelige eiere vil også ytterligere styrke samarbeidet mellom de to selskapene og være bra for Innlandet, legger de to konsernsjefene til.

Austri Raskiftet er etter inngåelse av dagens avtaler eid av Eidsiva (20 %), Gudbrandsdal Energi (20 %) og Stadtwerke München (60 %).

Det svenske vindkraftselskapet OX2 vil stå for utbyggingen, som starter umiddelbart.  OX2 har deltatt i utviklingen av prosjektet siden januar 2015.

Verdiskapning i Innlandet
Raskiftet vindkraftverk vil gi om lag 370 gigawattimer (GWh) ny fornybar kraftproduksjon i året, noe som tilsvarer årsforbruket til om lag 18 500 husstander. Olje- og energidepartementet ga 6. juni 2015 Austri Raskiftet konsesjon for å bygge og drifte Raskiftet vindkraftverk på vestsiden av Osensjøen i kommunene Trysil og Åmot. 

En realisering av Raskiftet vindkraftverk innen utløpet av elsertifikatordningen i 2021 vil skape verdier og nye arbeidsplasser i Innlandsregionen. Prosjektet vil genere lokale inntekter gjennom nye arbeidsplasser og kjøp av varer og tjenester. Åmot og Trysil kommuner, samt lokale grunneiere, vil sikres årlige inntekter som følge av utbygging og drift av prosjektet. 

Elsertifikater er en ordning mellom Norge og Sverige som skal bidra til å øke produksjonen av fornybar energi innen år 2021. Elsertifikater tildeles nye kraftverk eller oppgraderinger av eksisterende kraftverk som medfører varig produksjonsøkning.

I drift i 2018
Utbyggingen vil starte med skogsavvirkning, veiarbeid og grunnberedning. Etter planen skal 31 vindturbiner settes i drift vinteren 2018/2019. Totalt investeres det over 1,4 milliarder kroner i prosjektet.  

Fakta om Stadtwerke München: 
Stadtwerke München (SWM) er Tysklands sjette største energiselskap og heleid av München by. Selskapet har 9 700 ansatte og en årlig omsetning på 6,1 milliarder Euro (2014). SWM har mål om å etablere en portefølje på om lag 7,5 TWh ny fornybar kraft innen 2025, og ser på Norden som et interessant marked. SWM ønsker industriell tilstedeværelse i Norden, gjennom etablering og deleierskap i norsk/nordiske selskap.