Mye tyder på at det kan gå mot et forbud mot kreosotimpregnerte stolper. Nå skjerpes posisjonene med nye aktører i stolpemarkedet. (Illustrasjonsfoto: Tore Halvorsen)
Fredagskommentar:

Stolpekampen hardner til

Det brygger opp til stolpekrig. Med EU i front kan det gå mot et forbud mot bruk av kreosot. Det åpner markedet for alternativ stolpeteknologi.
Fredag, 30 september, 2016 - 11:33

Den kreosotimpregnerte stolpeskogen i landets tele- og strømnett går en usikker framtid i møte. En omfattende utskifting av gamle stolper er på gang. I nettselskapene er det også en tydelig bevegelse mot mer miljøvennlige stolper. Dette har fått leverandørindustrien til å våkne. Flere nye aktører er på vei inn i stolpemarkedet.

Stadig flere oppdager at stolpemarkedet har et betydelig forretningsmessig potensial. Det er først og fremst miljøbegrunnelser som trekker i positiv retning, men valg av alternativer begrunnes også med konkurransedyktige priser i forhold til levetid, HMS og vedlikehold.

Melbye Skandinavia var  de første til å introdusere stolper i kompositt materiale her i landet. De er produsert i og importert fra Canada. Nå har nye konkurrenter meldt seg på med master i tilsvarende materialer produsert i Norge. OPS Composite Solutions produserer nå et 100-talls slike master for Eidefoss Nett i sin fabrikk i Sørlandsparken i Kristiansand, og utfører tester for Statnett på en mastetype beregnet på høye spenningsnivåer.

Nå har tradisjonsrike Comrod meldt seg på. De bygger en helt ny fabrikk for produksjon av master i kompositt materiale på Tau ved Stavanger. Med en egenutviklet miljøstolpe, som blir produsert i Thailand, er også Linka AS på full fart inn i markedet. Det drar seg til i den norske stolpeskogen, og det blir spennende å følge den videre utviklingen.

På forsiden nå

Av hele Statnetts 132 kV-nett i Møre og Romsdal.
Ved å bytte til større aggregater i Usta kraftverk i Hallingdal, kan E-CO produsere mer kraft når prisene er høyest og hindre flomtap om våren. Nå er snart halve jobben gjort.
Men havvind er enda dyrere, Ifølge energiministeren.
Hege Brende slutter som leder av HydroCen og Norsk vannkraftsenter, for å bli en del av ledelsen i Norges geologiske undersøkelse (NGU).
Statnett vil sprenge kabeltunnel mellom Sogn og Ulven med påhugg rett bak en barnehage. Oslo kommune er bekymret for barna og hovedvannledningen. Barnehagen mener Statnett bør bruke tunnelboremaskin og slippe inngrepet.
Svein Erik Svarte er ansatt som daglig leder.
SVs Lars Haltbrekken foreslår verneplan for vindkraft etter mønster fra vannkraften. Norwea støtter ikke tanken.
Møre og Romsdal forlenger avtalen med Tafjord.
Statnett reduserer klimaavtrykket i Rogalands første fossilfrie anleggsplass.
Proffe, kapitalsterke vindkraftaktører som sitter på avstand kan miste av syne at de går inn i virkeligheten og nærmiljøet til folk, advarer NVE-sjefen.
Statnett har, sammen med de andre systemansvarlige nettselskapene i Norden, oppdatert veikartet for hvordan den nye nordiske modellen for balansering av kraftsystemet skal innføres.
Gjennom forskningsprosjektet iFleks skal Statnett finne ut hvordan variasjoner i strømprisen påvirker forbrukerne.
I 2024 kan flytende hydrogen til store ferger og hurtigbåter bli en viktig del av BKKs satsing på elektrifisering.
Distriktsenergi ber om at NVE og reguleringsmyndigheten for energi (RME) dropper tvangsmulktene, og lar de som allerede har betalt, få tilbake pengene.
Kommer fra stillingen som finansdirektør i Orkla ASA.
Fjordkraft Holding ASA fikk et underliggende driftsresultat på 63 millioner kroner i tredje kvartal 2019. Det er en økning på åtte prosent sammenliknet med samme periode i fjor.
Sammen med sin nye partner geo introduserer Istad Kraft ny teknologi for å kontrollere oppvarming og varmtvann.
Mørenett har etablert landets kraftigste infrastruktur for elferge-lading. Gjennom en sjøkabel får begge sider av fjorden kraft fra samme trafo i Hareid.
Det er ikke nok å bygge mer fornybar energi for å lege om kraftsystemet, ettermontering av CO2-fangstutstyr og riving av kullkraftverk vil også bli nødvendig, ifølge IEA.
NVE vurderer om forbrukere skal få knytte seg til nettet med avtale om begrensninger i uttaket. Statnett er positiv, OED bestemmer.
Oslo Economics har utredet NVEs hydrologiske oppdragsvirksomhet, og finner ikke holdepunkter for at det foregår kryssubsidiering.
Etter 13 år som del av konsernledelsen i BKK har Wenche Teigland valgt å slutte i konsernet.
Boliden Odda slipper anleggsbidrag på 40-100 millioner kroner, ifølge NVEs varsel om vedtak.