Ikke levert kraft i 2015 utgjorde 21 GWh, mens levert kraft var om lag 116 TWh. Illustrasjonsfoto: Statnett

Bare 0,1 prosent avbrudd i kraftleveransene

Leveringspåliteligheten til norske nettselskap var på hele 99,985 prosent i 2015, viser NVEs avbruddsstatistikk. Flere små nettselskaper markerer seg godt på statistikken.
Torsdag, 13 oktober, 2016 - 09:44

Kraftforsyningen i Norge er pålitelig. Den gjennomsnittlige norske strømkunde opplevde i 2015 bare 0,3 varslede avbrudd og 1,8 ikke-varslede avbrudd.

Resultatet er omtrent som i 2014. NVEs statistikk omfatter kraftleveranser fra 123 rapporteringspliktige nettselskap til 2,95 millioner sluttbrukere.

Uvær i vest og nord

Lavest leveringspålitelighet hadde fylkene Hordaland, Nordland og Troms, og det skyldtes kraftige stormer i 2015.

Knut Lockert, daglig leder i Defo (Distriktenes energiforening), har gått gjennom statistikken og funnet at små og mellomstore selskaper er best på leveringskvalitet. Man må ned på 10. plass for å finne et av de større selskapene, Hafslund.

Hemsedal topper

– NVEs årlige avbruddstatistikk viser at Hemsedal Energi er Norges mest pålitelige selskap når det gjelder fraværet av langvarige strømavbrudd, foran Årdal Energi og Klepp Energi på henholdsvis andre og tredje plass, skriver Lockert på Defo.no.

Han mener statistikken viser med all tydelighet at det jobbes godt i mange av de små og mellomstore energiverkene.

Hemsedal Energi KF er kommunens eget nettselskap, og har vært det siden 1936. – I dag har kommunen og kundene grunn til å være stolte av energiverket sitt, skriver Defo-sjefen.

På forsiden nå

Britiske myndigheter har tildelt Equinor og SSE kontrakter for å utvikle tre store havvindprosjekter i Doggerbank-området i Nordsjøen. Det vil gi investeringer på ca. 100 milliarder kroner.
Olje- og energidepartementet sier nei til tre småkraftprosjekter i Troms som NVE hadde godkjent.
Statsminister Erna Solberg sier til Energiteknikk at forslaget til nasjonal ramme for vindkraft akkurat nå ikke virker konfliktreduserende.
Naboene får ikke sove og går til politiet, men Statnett vil ikke stoppe arbeidene i kabeltunnelen mellom Smestad og Sogn i tidsrommet 23.00-01.00.
Da Vamma 12 ble åpnet onsdag, ba Hafslund E-CO-sjefen om lavere skatt for å kunne bygge flere lignende prosjekter. Ett av dem er Sarpefossen. Statsminister Erna Solberg kan ikke love noe.
Bjørn Thorud er av Solenergiforeningen hedret for sin mangeårige innsats for å fremme solenergi Norge.
Statnett har i statsråd fått konsesjon til en ny 420 kV kraftledning fra Lyse transformatorstasjon i Forsand kommune til en ny transformatorstasjon på Fagrafjell i Sandnes og Time kommuner.
Montører henger under helikoptre og reparerer høyspentlinjer mens spenningen er på, og sparer samfunnet for store summer.
NVE avslår søknaden om å bygge Skomeåni kraftverk i det vernede vassdraget Skomeåni i Bygland i Aust-Agder.
Ny batteriteknologi kan bidra til utfasing av kullprodusert elektrisitet på Svalbard.
Danske Ørsted planlegger installasjon av GEs Haliade-X 12 MW havvindmøller i to av sine amerikanske havvindparker.
Hjartdal kommune selger Hjartdal Elverk og sikrer innbyggerne lavere nettleie.
Energi Norge mener satsingen på havvindteknologi bør skje uten dyre støtteordninger som rammer strømkundene.
Statnett har mottatt søknader om 650 MW nytt forbruk i Bergensregionen, det meste fra petroleumsnæringen. Nå må de bygge mer nett.
Reguleringseksperter i NVE er en så robust gruppe at de tåler å høre at det de holder på med ikke er det viktigste, tror statsminister Erna Solberg.
ABB har inngått avtale med Skagerak Nett om leveranse av Tørdal transformatorstasjon i Telemark.
Isolasjonen i masseimpregnerte sjøkabler tåler muligens høyere temperaturer enn tidligere antatt. Fremtidige sjøkabler kan i så fall belastes hardere, og det betyr vesentlig økt overføringsevne.
FoU-prosjektet om sjøkablers tålegrense kan bidra til at de eksisterende kablene kan kjøres hardere, men kun i korte perioder, ifølge Statnett.
Med en samlet installert kapasitet på 110 MW.
Det er blitt overført flere hundre millioner kroner fra Jacobsen Elektro til andre søsterselskap i konsernet Jacobsen Elektro Holdning AS. Dette er hovedårsaken til at den tradisjonsrike elektrobedriften er truet av konkurs.
Norge kan lære av Storbritannia, mener Equinor.
Søndag 15. september, fra midnatt til midnatt, ble det første døgnet noensinne med dansk overskudd av vindkraft time for time.
BKK har i år måtte brukte flere hundre tusen kroner på å fly ut minigravemaskiner med helikopter for å rydde opp etter ekstrem nedbør.