Bak arkitektur harmonisk tilpasset det gamle praktbygget på Rånåsfoss summer det stødig i seks nye aggregater. Med Rånåsfoss III kraftverk loset trygt i havn kan konsernsjef Jørn Myhrer (t.v.) og produksjonsdirektør Tom Flattum puste lettet ut. (Foto: Tore Halvorsen)

Alt du hører er en harmonisk summing. Seks nye aggregater i Rånåsfoss III kraftverk ved Glomma i Sørum kommune er faset inn på nettet. I dag var det storstilet åpning.

På budsjett og i mål på tid. Alt har gått knirkefritt siden byggingen av Rånåsfoss III kraftstasjon ble påbegynt i 2010. Mer enn 90 år gamle aggregater i Rånåsfoss I kraftstasjon har i hele byggeperioden bidratt med penger i kassen for Akershus Energi. Det siste av de trofaste sliterne ble pensjonert i 2014.

Nærmere 100 år stabil produksjon med Rånåsfoss I. Nå står minst 100 nye år for tur med Rånåsfoss III. – Det er lyden av inntekter vi hører, sa produksjonsdirektør Tom Flattum i Akershus Energi under åpningen av kraftverket, med øret vendt mot den harmoniske summingen. De seks nye generatorene har rotasjonen vinklet mot fremtiden. Sammenlignet med de gamle er produksjonen øket med 60 GWh.

Med stabilt lave strømpriser; ville Rånåsfoss III ha blitt bygget i dag? Fra kvalifisert hold i selskapet er det ikke tvil. De gamle aggregatene var så nedslitte at en investering for fremtiden var nødvendig. Tidligere var Rånåsfoss I «kronjuvelen» i vannkraftproduksjonen til Akershus Energi. Nå har Rånåsfoss III overtatt, og det er grunn til å tro at de seks nye aggregatene, som sine forgjengere, stabilt kommer til å produsere 10 til 12 prosent av en samlet årsomsetning i konsernet på ca. 700 MNOK.