I desember fullføres oppgraderingen av Klosterfossen kraftverk i Skien, med en prislapp for eier Akershus Energi på 190 MNOK. (Foto: Akershus Energi)

For å unngå totalhavari var en kraftig opprustning nødvendig. Med en investering på 190 MNOK er mange nye driftsår sikret for Klosterfossen kraftverk i Skien. Like oppunder jul vil prosjektet være fullført.

Det er mye som skjer i Akershus Energi for tiden. Forrige fredag var det offisiell åpning av Rånåsfoss III ved Glomma i Sørum kommune i Akershus. Om noen uker legges siste hånd på verket i Klosterfoss kraftverk i Skien. Med dette legger Akershus bak seg investeringer for i størrelsesorden en milliard kroner.

Klosterfoss kraftverk ble kjøpt fra Norske Skog i 2003. Da hadde det, med kjerneteknologi fra gamle Sovjet, vært i drift siden 1969. – Rett og slett utslitt, uttrykte prosjektleder Bjørn Petersen i januar 2014. Nå, drøye to år senere, er det et tipp topp moderne anlegg som er under fullførelse.

Det er gjennomført en komplett rehabilitering, forteller Tom Flattum, produksjonsdirektør i Akershus Energi. – På de to produksjonsenhetene er nye løpehjul og generatorer på plass. Det samme er nytt kontrollanlegg. Oppgraderingen gir en produksjonsøkning fra 65 til 73 GWh i året.

Klosterfoss kraftverk ligger nederst i Skiensvassdraget og er et typisk elvekraftverk.