Slik ser den ut ,ABB modular microgrid. (Illustrasjon: ABB)

«Plug and play» med fornybar energi

ABB presenterer en modulær og konteinerbasert løsning for mikronettverk, som er skalerbar, lett å transportere og rask og trygg å installere og sette i drift.
Fredag, 14 oktober, 2016 - 09:38

Kilde: ABB

ABB har lansert en modulær og skalerbar “plug and play”-løsning for mikronettverk, som møter de globale og voksende behovene for teknologi som kan integrere distribuert kraftproduksjon. Et mikronettverk, eller et microgrid, er et lokalt kraftnett som ikke er tilkoplet det ordinære kraftnettet. Den kostnadseffektive og konteinerbaserte løsningen er relevant for alle typer land som ønsker å øke bruken av fornybare energikilder samtidig som de reduserer avhengigheten av fossile energikilder.

ABBs innovative teknologi består av et PowerStore Battery og et dedikert Microgrid Plus kontrollsystem, så vel som skybaserte løsninger for fjernstyring. Dette kan gi fjerntliggende områder elektrisitet og i tillegg sikre kostnadseffektiv og pålitelig kraftforsyning til samfunn og industrier ved både planlagte og uplanlagte strømavbrudd fra hovedkraftforsyningen. 

Alt utstyret man trenger for å drive mikronettverket, ABBs kraftomformer, Microgrid Plus kontrollsystem og batterilager er integrert i en konteiner for at det skal være raskt, enkelt og trygt og ta i bruk. Forbrukeren kan også velge å konfigurere mikronettverket slik at det integrerer kraft fra sol, vind, kraftnettet eller en dieselgenerator, basert på hva man har tilgjengelig og lokale forhold. 

ABBs modulære mikronettverk er kompakt og fås i fire varianter - fra 50 kW til 4600 kW for å møte ulike kundebehov. Standard funksjonalitet inkluderer drift både til- og frakoblet hovedkraftnettet samt en sømløs overgang mellom de to driftsmåtene. Den konteinerbaserte løsningen er designet for enkel transport, rask installasjon og igangkjøring på stedet. Drift og vedlikehold kan styres via et skybasert datasystem, noe som er enda et eksempel på hvordan ABB er en teknologipioner og en drivkraft bak både energirevolusjonen og den fjerde industrielle revolusjonen. 

- Vårt modulære, standardiserte og skalerbare “plug and play” mikronettverk innebærer en kostnadseffektiv tilgang på elektrisitet for både fjerntliggende og sentrale strøk. Dette er et godt eksempel på hvordan ABB bidrar til teknologiutvikling og redusert miljøpåvirkning gjennom å integrere fornybare energikilder og redusere avhengigheten av fossile energikilder. Alt dette er nøkkelelementer i ABBs Next Level-strategi, sier Claudio Facchin, leder for ABBs Power Grids-divisjon. 

ABB er pionér og ledende i verden innen mikronettverk, med mer enn 30 leverte installasjoner innenfor en rekke ulike bruksområder, både til fjerntliggende områder og øyer og til energiforsyning og industri. ABBs omfattende løsninger for mikronettverk omfatter konsulenttjenester, design, engineering, innkjøp, installasjon og idriftsettelse samt vedlikeholdstjenester gjennom systemets levetid. 

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende, globalt teknologiselskap innen elektrifiseringsprodukter, roboter, industriell automasjon og kraftnett som betjener kunder innen energi, industri samt transport og infrastruktur globalt. I mer enn fire tiår har ABB drevet utvikling av fremtidens industrielle digitalisering. Med mer enn 70 millioner enheter som er koblet sammen gjennom en installert base på mer enn 70 000 styringssystemer på tvers av alle kundesegmenter, er ABB ideelt posisjonert for å dra nytte av energi- og den fjerde industrielle revolusjonen. Med over 130 års erfaring er ABB til stede i mer enn 100 land og har ca. 135 000 ansatte.

På forsiden nå

Frykter at Statnett skal ta foten av gasspedalen i en situasjon med effektmangel, slik at Nyhamna-anlegget, fergerederier og fiskeoppdrettere blir stående uten strøm.
Jacobsen Elektro er ett skritt nærmere konkurs. Det er klart etter at en av kreditorene har sendt en konkursbegjæring til Drammen tingrett. Kravet skal behandles 16. oktober.
Tingretten har gitt staten fullt medhold i at Nei til EU ikke har rettslig interesse, og avvist at grunnloven er brutt. Nå anker Nei til EU.
Equinor og partnerne på Snorre og Gullfaks har besluttet å bygge havvindparken Hywind Tampen. Prisen blir snaut 5 milliarder kroner.
Ekspedisjonssjef Andreas Hilding Eriksen ble av Kongen i Statsråd fredag utnevnt til ny departementsråd i Olje- og energidepartementet.
En rekke land er blitt enige om å tillate eksport av CO2 for lagringsformål under den såkalte «Londonprotokollen».
Skal forhandle med Mørenett og Sogn og Fjordane Energi (SFE).
Flere hundre småkraftverk går mot konkurs eller styrt avvikling dersom Sanderud-utvalget får gjennomslag, ifølge Småkraftforeninga.
Etterlyser en tydelig nasjonal styring av vindkraftutbyggingen.
Den norske fornybarnæringen vokste med 71 prosent i 2018. Årsaken er særlig en kraftig vekst innenfor landbasert vindkraft.
Statnett tildelte torsdag kontrakter for rundt 330 millioner kroner for bygging av nye Fagrafjell transformatorstasjon på grensen mellom Time og Sandnes kommuner i Rogaland.
Omdømmet til kraftnæringen er i positiv utvikling. Det viser Kantars Energibarometer for tredje kvartal 2019.
Kraftriket har etter en prosess med 36 søkere ansatt forlagsmannen Anders Kvamme som ny direktør.
– Det er umulig for oss som har et globalt marked å prioritere én turbin her borte i nord, sier Ben Bjørke i Siemens.
Norwea er kritisk til å nekte kommuner å bygge havvind nært land, utenfor utpekte områder.
Billigere CO2-pris bidrar til å gi lavere strømpriser i Norden i 2020.
Helgeland Krafts konserndirektør for nett, Frode Valla, går over i ny stilling som direktør for forretningsutvikling.
NVE varsler at de vil avvise Eidsiva Netts søknad om å omklassifisere utenlandsforbindelsen mellom Minne og Charlottenberg til regionalnett.
Ved å å oppgradere Hjertevann kraftverk og bygge Røvatn kraftverk.
– Det er sjokkerende at KrF, som lovet en storsatsning på å fase ut kull i utviklingsland, i stedet kutter energibistanden og overføringene til Norfund, sier Zero-leder Marius Holm.
Energi-bransjeorganisasjonene har ikke funnet noen store overraskelser i regjeringens forslag til statsbudsjett.
Har signert avtale om etablering av mellomlager for CO2 på Kneppeskjæret i Sydhavna.
Innen 2030 har regjeringen som mål å realisere 10 TWh energisparing i bygg, men det halter i handlingsplanen for måloppnåelse, mener Nelfo.