I morgen er det røykvarslerens dag. Test den i dag og ellers med jevne mellomrom.

I morgen er det røykvarslerens dag

- I morgen er det røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri. Samtidig er det også viktig å sjekke om varsleren faktisk fungerer, sier kunderådgiver Lise Killi i Gjensidige.
Onsdag, 30 november, 2016 - 09:05

Kilde: Gjensidige

Hun snakker daglig med kunder i området og kan fortelle at røykvarslere redder 10 – 20 liv hvert eneste år. Hver dag er det over 100 branntilløp i norske hjem hver dag. Flere av disse ender med tragedie.

En undersøkelse fra Gjensidige gjennomført av Ipsos viser at 1 av 4 innbyggere ikke har kontroll på om røykvarsleren virker eller ikke.

Andre funn fra undersøkelsen er:

  • 60 prosent sier at de lader elektronisk utstyr som mobil og nettbrett om natten (Høyest andel/prosent som oppgir dette på landsbasis)
  • Kun 57 prosent oppgir de er helt trygg på hvordan vi bruker brannslukningsutstyr

Ubrukelige røykvarslere

Det er mange innbyggere som bør sjekke om røykvarsleren er på vei til å gå ut på dato. Er røykvarsleren mer enn 10 år må den byttes ut med en ny.

Riktig montering

- Killi påpeker at det også er svært viktig at røykvarsleren blir montert riktig. Helst bør den henge midt i taket og minimum 40 centimeter fra vegg og ikke ”gjemmes vekk” slik mange gjør. Hvis det ved kontroll av røykvarsleren avdekkes at den ikke fungerer selv om batteriet er nytt, så er varsleren ødelagt og må straks skiftes ut med en ny.

Norge er dessverre i verdenstoppen for antall branner i forhold til befolkning. Hittil i år har 30 personer omkommet, og ennå gjenstår fire av de mest brannutsatte ukene i året.

Ta med barna

- Mange tenker at skader og branner ikke skjer hos en selv, og tror brannvesenet skal komme og slukke hvis det går galt. Slik er det ikke. Man må være sin egen brannsjef og forebygge branner gjennom brannvern og opplæring, sier kunderådgiveren. En fin aktivitet i desember kan være å ta med hele familien (store og små) på leting etter gode rømningsveier, sjekke røykvarsler og at brannslukker virker.

- Alle undersøkelser viser at røykvarslere redder liv. Ha derfor minimum en i hver etasje, gjerne seriekoblet. Av alt vi gjør i løpet av et helt år, er kanskje dette noe av det aller viktigste. Skift batteri i røykvarsleren i dag. I morgen kan det være for sent, avslutter Lise Killi.

På forsiden nå

Dette er saker Frp har blinket seg ut, ifølge Sylvi Listhaug (Frp).
Og maksimal turbinhøyde.
Både Miljødirektoratet og Skattedirektoratet støtter Sanderud-utvalgets allerede forkastede forslag om at småkraften bør betale grunnrenteskatt.
- Vi har som ambisjon å være vaktbikkje og pådriver i arbeidet med å utvikle kunnskap og forståelse for betydningen av elsikkerhet.
Det ble en kort gjesteopptreden for Sylvi Listhaug (Frp) som olje- og energiminister. Fra tiltredelsen 18. desember til i dag har det gått litt i overkant av en måned.
NVE avviser Statnetts klage om at Dagmar-stormåret 2011 må være med i beregningen av KILE-norm.
Redusert nettleie for hydrogenproduksjon kan realisere flere småkraftverk.
Sammenligner med den store motstanden mot skip med trekantede seil.
Norges Fiskarlag vil ha en nasjonal ramme for bruk av havarealene for å hindre konflikt mellom havvind og fiske.
Kablene utløser nye energiprosjekter i Norge, understreket statsminister Erna Solberg (H) i NorthConnect-debatt.
Fornybarselskapet Green Investment Group (GIG) har inngått langsiktige avtaler om kraftleveranse fra de planlagte vindparkene i Tysvær og Buheii til industriselskapet Eramet Norway.
NVE, ved reguleringsmyndigheten, åpner for at EPEX Spot og Nasdaq Oslo får konsesjon til å drifte og organisere markedsplass i døgnmarkedet.
Hvis NorthConnect utsettes, kan skottene skaffe seg balansekraft på andre  måter slik at NorthConnect blir overflødig, advarer Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen.
Dominique Ferreira (47) er satt inn som ny Vinci-sjef i Norden, med ansvar for Omexom-selskapene i Norge, Sverige og Finland.
En kunde i Hålogaland Kraft Nett (HLK) nektet å betale avlesningsgebyr. I retten ble han dømt til å gjøre opp for seg.
Statkraft har inngått en tiårig kraftkjøpsavtale (PPA) med polske Commercial Metals Company (CMC).
Vil ta ut 31 MW fra 132 kV-nettet.
Energi Teknikk har signert kontrakt for leveranse av elektromekanisk utrustning til Valedalen småkraftverk.
Med fem nybygde elektriske båter vil transporten til øyene i indre Oslofjord være utsIippsfri i 2022.
Det politiske målet om at alle biler her i landet skulle være ladbare innen 2020 blir nådd, med god margin.
Kan forlenge prosessen slik at britiske myndigheter må vurdere prosjektet på nytt, advarer NorthConnect, som heller vil se an muligheten senere, etter at kabelen er bygget.
Gjennom pilotprosjektet Norflex har Agder Energi tildelt kontrakter til sju selskaper for å teste ut fleksibilitet i strømnettet.
Rundt 1500 kunder i Agder Energi Nett har fortsatt ikke skiftet til AMS-målere. Så langt har rundt 20 fått strømmen avstengt. Nå kan mange nye stå for tur.