I morgen er det røykvarslerens dag. Test den i dag og ellers med jevne mellomrom.

I morgen er det røykvarslerens dag

- I morgen er det røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri. Samtidig er det også viktig å sjekke om varsleren faktisk fungerer, sier kunderådgiver Lise Killi i Gjensidige.
Onsdag, 30 november, 2016 - 09:05

Kilde: Gjensidige

Hun snakker daglig med kunder i området og kan fortelle at røykvarslere redder 10 – 20 liv hvert eneste år. Hver dag er det over 100 branntilløp i norske hjem hver dag. Flere av disse ender med tragedie.

En undersøkelse fra Gjensidige gjennomført av Ipsos viser at 1 av 4 innbyggere ikke har kontroll på om røykvarsleren virker eller ikke.

Andre funn fra undersøkelsen er:

  • 60 prosent sier at de lader elektronisk utstyr som mobil og nettbrett om natten (Høyest andel/prosent som oppgir dette på landsbasis)
  • Kun 57 prosent oppgir de er helt trygg på hvordan vi bruker brannslukningsutstyr

Ubrukelige røykvarslere

Det er mange innbyggere som bør sjekke om røykvarsleren er på vei til å gå ut på dato. Er røykvarsleren mer enn 10 år må den byttes ut med en ny.

Riktig montering

- Killi påpeker at det også er svært viktig at røykvarsleren blir montert riktig. Helst bør den henge midt i taket og minimum 40 centimeter fra vegg og ikke ”gjemmes vekk” slik mange gjør. Hvis det ved kontroll av røykvarsleren avdekkes at den ikke fungerer selv om batteriet er nytt, så er varsleren ødelagt og må straks skiftes ut med en ny.

Norge er dessverre i verdenstoppen for antall branner i forhold til befolkning. Hittil i år har 30 personer omkommet, og ennå gjenstår fire av de mest brannutsatte ukene i året.

Ta med barna

- Mange tenker at skader og branner ikke skjer hos en selv, og tror brannvesenet skal komme og slukke hvis det går galt. Slik er det ikke. Man må være sin egen brannsjef og forebygge branner gjennom brannvern og opplæring, sier kunderådgiveren. En fin aktivitet i desember kan være å ta med hele familien (store og små) på leting etter gode rømningsveier, sjekke røykvarsler og at brannslukker virker.

- Alle undersøkelser viser at røykvarslere redder liv. Ha derfor minimum en i hver etasje, gjerne seriekoblet. Av alt vi gjør i løpet av et helt år, er kanskje dette noe av det aller viktigste. Skift batteri i røykvarsleren i dag. I morgen kan det være for sent, avslutter Lise Killi.

På forsiden nå

Det er blitt overført flere hundre millioner kroner fra Jacobsen Elektro til andre søsterselskap i konsernet Jacobsen Elektro Holdning AS. Dette er hovedårsaken til at den tradisjonsrike elektrobedriften er truet av konkurs.
Vil ha drivstoffstasjoner i Nordsjøen basert på havvindparker.
BKK har i år måtte brukte flere hundre tusen kroner på å fly ut minigravemaskiner med helikopter for å rydde opp etter ekstrem nedbør.
Olje- og energidepartementet søker etter leder og fire medlemmer til Energiklagenemnda.
Flytende havvind kan skape verdier på opptil 117 milliarder kroner og gi 128.400 årsverk i Norge over en 30-års periode, ifølge ny analyse.
Hilde Gillebo (45) hentes fra Institutt for energiteknikk (IFE).
Equinor skulle ikke ha antydet at gass har lave CO2-utslipp, ifølge britisk regulator.
Mens Equinor snakket varmt om gass, tror Statnett-sjef Auke Lont mer på batterier og hydrogen.
NVE tar hensyn til private Equinor-interesser, og trosser advarsler om svekket forsyningssikkerhet fra Statnett og Gjøa-operatøren.
– Påstanden om at vindkraften som bygges i Norge er en trussel for naturmangfoldet, er direkte misvisende, sier konsernsjef Ståle Gjersvold i TrønderEnergi, som vurderer å gå inn i svensk vindkraft.
DigiPlex investerer 600 millioner kroner i to nye datasentre på Fetsund og Hobøl.
Varanger Kraft har solgt 49 prosent av aksjene i Varanger KraftVind AS og slik sikret finansiering for andre trinn av Raggovidda Vindpark.
I løpet av det siste året er det produsert 20,1 TWh vindkraft i Sverige. Det er ny rekord.
Etter sabotasje på forankringslinene i 2017 forsøker Waves4Power seg igjen med testing av sitt bølgekraftverk på Runde i Møre og Romsdal.
I sin høringsuttalelse til nasjonal ramme etterlyser forbundet også en analyse av det fremtidige kraftbehovet.
Jacobsen Elektro har engasjert Kvale Advokatfirma til å bistå med en restrukturering av selskapet og forhandle med kreditorene om en akkordløsning.
Smarte, automatiske ladesystemer vil gjerne lade elbilene om natta, når spotprisene er lavest. Men om alle gjør det, kan det overbelaste nettene like ille som om ettermiddagen.
Entreprenørselskapet BKK Enotek fusjonerer med MultiVolt, samtidig som det loves flere arbeidsplasser i Sogn og Fjordane.
Rederiet Utkilens nye kjemikalieskip «Mostraum» er det første tankskipet tilrettelagt for landstrøm.
Ber NVE forsterke Statnetts insentiver til å drive mer effektivt.
Nettselskapene vil ta eierskap til egne data og stille krav til lagringsformat fra leverandører, ifølge studie fra SINTEF Energi.
Andelen elektrisitet i energimiksen vil dobles til 40 prosent i 2050, anslår DNV GL i en ny rapport.
Hafslund Nett fikk tirsdag sammen med SINTEF Energi, Skagerak Nett, Eidsiva, Lyse og Istad Smartgridsenterets innovasjonspris for prosjektet «Feil- og avbruddshåndtering i smarte distribusjonsnett (FASaD)».
Statnett foreslår å dele Norges nordligste budområde, NO4, i to.