I morgen er det røykvarslerens dag. Test den i dag og ellers med jevne mellomrom.

- I morgen er det røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri. Samtidig er det også viktig å sjekke om varsleren faktisk fungerer, sier kunderådgiver Lise Killi i Gjensidige.

Kilde: Gjensidige

Hun snakker daglig med kunder i området og kan fortelle at røykvarslere redder 10 – 20 liv hvert eneste år. Hver dag er det over 100 branntilløp i norske hjem hver dag. Flere av disse ender med tragedie.

En undersøkelse fra Gjensidige gjennomført av Ipsos viser at 1 av 4 innbyggere ikke har kontroll på om røykvarsleren virker eller ikke.

Andre funn fra undersøkelsen er:

  • 60 prosent sier at de lader elektronisk utstyr som mobil og nettbrett om natten (Høyest andel/prosent som oppgir dette på landsbasis)
  • Kun 57 prosent oppgir de er helt trygg på hvordan vi bruker brannslukningsutstyr

Ubrukelige røykvarslere

Det er mange innbyggere som bør sjekke om røykvarsleren er på vei til å gå ut på dato. Er røykvarsleren mer enn 10 år må den byttes ut med en ny.

Riktig montering

– Killi påpeker at det også er svært viktig at røykvarsleren blir montert riktig. Helst bør den henge midt i taket og minimum 40 centimeter fra vegg og ikke ”gjemmes vekk” slik mange gjør. Hvis det ved kontroll av røykvarsleren avdekkes at den ikke fungerer selv om batteriet er nytt, så er varsleren ødelagt og må straks skiftes ut med en ny.

Norge er dessverre i verdenstoppen for antall branner i forhold til befolkning. Hittil i år har 30 personer omkommet, og ennå gjenstår fire av de mest brannutsatte ukene i året.

Ta med barna

– Mange tenker at skader og branner ikke skjer hos en selv, og tror brannvesenet skal komme og slukke hvis det går galt. Slik er det ikke. Man må være sin egen brannsjef og forebygge branner gjennom brannvern og opplæring, sier kunderådgiveren. En fin aktivitet i desember kan være å ta med hele familien (store og små) på leting etter gode rømningsveier, sjekke røykvarsler og at brannslukker virker.

– Alle undersøkelser viser at røykvarslere redder liv. Ha derfor minimum en i hver etasje, gjerne seriekoblet. Av alt vi gjør i løpet av et helt år, er kanskje dette noe av det aller viktigste. Skift batteri i røykvarsleren i dag. I morgen kan det være for sent, avslutter Lise Killi.